top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Drákói szigor: a lányoknak is nadrágban kell suliba járni, és punktum!

Egy brit iskolában megtiltották a szoknya viselését iskolai egyenruhaként. A cél az, hogy a transznemű gyerekek is jól érezzék magukat a suliban, és ne legyen problémájuk azzal, hogy nadrágot vagy szoknyát viseljen-e az egyenruhához. Az iskolavezetés drákói szigort hirdetett, aki nem az új szabályok szerint öltözik, azt hazaküldik a suliból.


A szülők háborodnak, különösen a végzős osztályokban, mert egy évre kell komplett egyenruhát vásárolniuk a transzneműség melletti szolidaritás legyében.


 


A sussexi Lewes középiskolájában azért háborognak a szülők, mert a sulivezetés egy tollvonással nemes egyszerűséggel megszüntette a lányok szoknyás egyenruháját és arra kötelezte a lányokat, hogy ők is nadrágot viseljenek az iskolában. A nadrágos uniformis eddig is opció volt a lányok számára, azonban mindenki szabadon választhatott a szoknya és a nadrág között. Mostantól viszont tilos a szoknya viselése iskolaidőben. A döntés célja, hogy mindenki egyforma legyen, mint a tojások, és nem is titkolják, hogy az egyenruha genderneutrálissá tételével a transznemű diákoknak akarnak kedvezni. ehhez a pedagógusok azt is hozzáteszik, hogy az új egyenruhaszabályok megakadályozzák, hogy a lányok provokatív módon öltözzenek, és „segítséget jelentenek az iskola kicsiny, ámde folyamatosan növekvő létszámú közössége számára”. Ily módon ugyanis azok a diákok, akik teljesen össze vannak zavarodva társadalmi nemüket illetően, most már mentesülnek a nadrág és a szoknya közötti választás mindennapos kényszere alól, nem kell dönteniük, hogy lányként vagy fiúként öltözzenek-e fel az iskolába – mondják.

A brit sajtó többször is cikkezett már arról, hogy az iskolák meglehetősen nagy politikai nyomás alatt vannak a tekintetben, hogy a transznemű diákoknak kedvező szabályokat alakítsanak ki, melynek nyomán egyre több iskolában létesítenek genderneutrális mosdókat és engedélyezték a diákoknak, hogy – biológiai nemüktől függetlenül – szabadon eldönthessék, hogy lány- vagy fiúruhákat hordanak-e.

Mindenesetre a sussexi iskola az első, ahol kötelezővé tették a genderneutrális, uniszex iskolai egyenruha viselését.


A transzneműek kényelme a többség jogait csorbítja

Az iskolák oktatási színvonalát értékelő Ofsted által jónak minősített Priory School öregdiákjai közül többek között parlamenti képviselők is kikerültek. Egyikük, egy brit konzervatív párti parlamenti képviselő sajnálatosnak és csalódást keltőnek nevezte, hogy éppen egykori iskolája az egyik, melyet beszippantott a „genderneutralitás nonszensze”, ami voltaképpen azt jelenti, hogy egy törpe minoritás tagjai határozzák meg a társadalmi szabályokat. „Engedjük, hogy a fiúk fiúk lehessenek, a lányok pedig lányok. Hagyjunk már fel végre azzal, hogy ilyen idióta módon összezavarjuk a fejüket” – mondta, majd így folytatta: „Feltételezem, hogy a Priory tantestületének női tagjai számára is megtiltjuk majd, hogy a genderneutralitás értelmében szoknyát hordjanak (ami egyébként ugyancsak abszurd lenne) – vagy talán rájuk más szabályok vonatkoznak majd, mint a diákjaikra?”

Egy másik konzervatív párti képviselő ezt így egészítette ki: „Fontos, hogy tekintettel legyünk a genderszenzitivitásra, de ez már egy kontrollját vesztett politikai korrektség, ami a diákok túlnyomó többségének kárára és érdekeik ellenében elégíti ki a transzneműek komfortérzetét – akik most elveszítik a jogukat az iskolai egyenruha egy hagyományos elemének a viselésére, mely évszázadokon át megszokott és elfogadott volt. Ha a transznemű diákok választhatnak, hogy szoknyát vagy nadrágot akarnak-e a hordani az iskolában, az eddig teljesen rendben van. De nem tudom elfogadni, amikor a diáklányoknak viszont megtiltjuk, hogy választhassanak a szoknya vagy a nadrág között. Pedig ez is egyfajta önkifejezési mód, és ha ezt gátoljuk, akkor tettünk egy lépést visszafelé.”


Egy évre teljesen új egyenruha?

Az első hírek szerint az iskolavezetés felmenő rendszerben képzelte el a szoknya kitiltását az intézmény falai közül, azaz csak a hetedik osztályosoknak és az újonnan érkező tanulóknak lett volna kötelező a nadrág viselése. Nem sokkal a nyári szünet előtt tudták meg azonban a szülők, hogy a szabály mindenkire vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a végzős diákok szüleinek pusztán egy tanévre meg kell vásárolniuk nadrágot a lányok egyenruhájához. A szülők első reakciója az volt, hogy az iskolavezetés tiltására fittyet hányva továbbra is a régi egyenruhában engedik el lányaikat iskolába, azonban a vezetőség hamarosan nyilvánvalóvá tette, hogy minden diákot hazaküldenek az iskolából, aki nem az új szabályoknak megfelelően öltözve jelenik meg a tanórákon. Azt is hozzátették, hogy ezzel egy csapásra megoldják azoknak a szülőknek és az iskola környezetében élőknek a problémáját is, akik arról panaszkodnak, hogy a lányok túlságosan rövid szoknyákat hordanak, amivel „elősegítik a fiatal nők szexualizációjat”. Szerintük a transznemű diákok szempontjainak figyelembe vétele csak másodlagos célja volt a szabálymódosításnak”, melytől a szexuális abúzus ritkábbá válását is remélik. A legfontosabb okként azonban azt jelölték meg, hogy ily módon a pedagógusok mostantól tényleg arra tudnak összpontosítani, ami a dolguk, azaz a tanításra – ahelyett, hogy állandóan az egyenruhával kapcsolatos vitás kérdésekben kellene dönteniük. „Vannak transznemű diákjaink, és egyre nagyobb azoknak a tanulóknak a száma, akik még nemük tisztázása előtt állnak.

Nem mellesleg a szülők azt is nehezményezik, hogy a döntés előtt nem kérte ki az iskola a véleményüket. Az egyik négy gyermekes anya ezt mondja: A kislányom azt mondja, hogy ő tisztában van a nemével, ő lány, amire büszke, ezért a genderneutrális öltözködés rákényszerítése nagy terhet ró rá. „Egyébként sem genderneutrális egy olyan rendszer, ami viszont nem engedi meg a fiúknak szoknya viselését” – érvel.

Egy másik kislány, a 11 éves Tilly levelet írt az iskola igazgatójának, amiben így fogalmazott: „A lányok testi felépítése eltér a fiúkétól, ezért meg kellene hagyni nekünk a jogot, hogy szoknyát viselhessünk. Azt gondolom, hogy a lányoknak is joguk van dönteni szoknya vagy nadrág között.”

„Nők harcoltak és haltak meg azért, hogy kivívják a jogot, hogy úgy öltözhessenek, ahogy szeretnének, de most úgy tűnik, hogy elveszik tőlük ezt a jogot – fogalmazott egy hetedikes fiú édesapja, a feminista mozgalmak által elért eredmények sárba tiprására utalva. Ha azonban arra hivatkoznak, hogy a lányok nem megfelelő öltözködése volt a döntés kiváltó oka, akkor ezzel már nem lehet vitatkozni.”

Vannak persze szülők, akik üdvözlik a szabálymódosítást, mert szerintük ily módon mindenki egyenlővé válik, nincs többé különbség lányok, fiúk és transzneműek, szegények és gazdagok között. „Nem azt mondjuk, hogy ne lenne joga bárkinek is szoknyát viselni, mi csak azt mondjuk, hogy a szoknya több nem az iskolai egyenruha része” – játszik a szavakkal az iskola közleménye.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page