top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Down-szindrómás kislánnyal bővült a Barbie babák családja. Megvennéd?

Frissítve: 2023. máj. 8.

A Mattel játékgyártó cég pár hete mutatta be az első olyan Barbie babát, amelyik Down-szindrómás kislányt ábrázol. A cég egy, a Down-szindrómával élőket segítő alapítvány útmutatásai alapján tervezte és alkotta meg a új babát. Ügyeltek arra, hogy az új Barbie a jellegzetes külső testi jegyeken túl ruháival és kiegészítőivel is különleges jelentést hordozzanak.

down-szindrómás barbie baba

Te vennél ilyen babát a kislányodnak? És a kisfiadnak?

 

A Mattel National Down Syndrome Society (NDSS) nevű szervezettel működött együtt a Down-szindrómás Barbie megalkotásában, ami „biztosította, hogy a baba pontosan reprezentáljon egy Down-szindrómás személyt” – írja a játékgyártó cég közleménye. Az új Barbie tervezése az NDSS útmutatása alapján történt, közölte a Mattel. A Down-szindrómások egyes testi jellemzőinek ábrázolásán túl a Barbie ruhái és kiegészítői különleges jelentést hordoznak: a baba ruhájának kék-sárga színe, melyen pillangók röpködnek, a Down-szindrómával kapcsolatos szimbólumokat és színeket jelképezik. A Barbie nyakláncán lévő medál pedig azt jelképezi, hogy a Down-szindrómás embereknek a szokásos kettő helyett három van a 21-es kromoszómából – közölte a Mattel. Emellett a Barbie olyan lábbetétet visel, amelyet néhány Down-szindrómás gyermek használ (a szindrómára jellemző ízületi lazaság ellensúlyozására).

„Ez nagyon sokat jelent a közösségünk számára, hiszen a Down-szindrómás gyerekek most először játszhatnak olyan Barbie-babával, aki úgy néz ki, mint ők”

– mondta Kandi Pickard, az NDSS elnöke és vezérigazgatója egy nyilatkozatban.


A Down-szindrómás kislányt ábrázoló új Barbie-baba a Mattel 2023 Fashionistas termékcsaládjának része, amelynek célja a sokszínűség és a befogadás növelése. A Fashionistas vonal korábbi tagja egy lábprotézissel rendelkező Ken baba, egy hallókészülékkel halló Barbie és egy vitiligo nevű bőrbetegséggel élő baba.

„Büszkék vagyunk arra, hogy most már Down-szindrómás Barbie baba is van a kínálatunkban, mert célunk, hogy termékeinkkel hűen visszatükrözzük a körülöttünk lévő világot, és elkötelezettek vagyunk a befogadás erősítése iránt” –

vallja a Mattel.


A Down-szindrómáról

A Down-szindróma az egyik leggyakrabban diagnosztizált kromoszóma-rendellenesség.


A Down-szindrómáról már sokszor írtunk az Anyás-Apáson, ha bővebben érdekelnek ezek a cikkek, itt találod.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzászólás
bottom of page