top of page
  • Szerző képeSajtóközlemény

Demográfiai katasztrófa vagy kivárás? Egyre kevesebben vesznek fel Babaváró hitelt

Akár az infláció okozta demográfiai katasztrófát is előre jelezhetne, ám a BiztosDöntés.hu szakértői szerint inkább a fiatal családok tudatosságát jelzi az, hogy az idén több, mint 60 százalékkal zuhant a Babaváró hitel igénylése is a bankoknál.

babaváró hitel

Elbátortalanodtak a fiatal családok és a jelenlegi magas inflációs környezetben még úgy sem igazán mernek komoly beruházásba fogni, hogy az állam – gyermekvállalásért cserébe – ingyen ad számukra 10 millió forintot – kommentálta a Babaváró legújabb adatait Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!


Harmadára zsugorodó piac

A szakember emlékeztetett arra, hogy az év első 4 hónapjának elkeserítő adatait nem lehet már azzal magyarázni, hogy tavaly év végén – a konstrukció esetleges megszüntetésének hírére - nagyon sok fiatal család előrehozta a Babaváró igénylését, hiszen a tavaly decemberben minden idők négy legmagasabb folyósítási adatát produkáló hónapban is alig több, mint 70 milliárd forintnyi Babavárót igényeltek a családok. Ehhez képest az idén január óta eltelt 4 hónapban mindössze 53,9 milliárd forintnyi Babaváró folyósítása történt meg, ami közel 90 milliárd forinttal, több, mint 62 százalékkal kevesebb, mint a 2022. január és április között a gyermeket vállaló családoknak juttatott összeg. A Babaváró 2019 júliusa óta íródó történetében 12 olyan hónapot találunk, amikor egyetlen hónapban több szerződést kötöttek a bankok a fiatalokkal, mint az idén 4 hónap alatti 5491 darab. A már említett 2022 decemberében 7165 szerződés történt.


A gólyák nem hozták el a Babaváró tavaszt

Gergely Péter emlékeztetett: az első hónapok felfutása után – amikor nagyon sok, a feltételeknek megfelelő család visszamenőlegesen lépett be a rendszerbe – a Babaváró hitel egyre inkább a közös életüket megkezdő fiatalok terméke lett. Ugyanakkor a kormány messze legkedvezőbb családtámogatási eszköze – hiszen a 3. gyermek megszületését követően a teljes Babaváró támogatássá válik – az elmúlt hónapokban lassan csökkenő folyósítási számokat hozott – tavaly az év végi boomot nem számolva 29 és 44 milliárd forint között volt a havi folyósítás. Ehhez képest idén március hozta a csúcsot a maga 18,3 milliárd forintos kifizetésével, s hiú reménynek bizonyult a tavaszi fellendülésbe vetett hit, hiszen áprilisban az előző hónaphoz képest 10 százalékkal, 16,5 milliárdra csökkent folyósított összeg.


Olcsóbb hitelt várnak a fiatalok

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor nem kell demográfiai katasztrófától tartani, a mostani adatok inkább a fiatal családok tudatosságáról árulkodnak. Miután eldőlt, hogy az arra jogosultak, 2024 végéig igényelhetik a Babavárót, a többség kivár. Ennek oka Gergely Péter szerint az, hogy a Babavárót az érintettek döntő többsége a lakáshitel felvételnél önerő pótlásként igényli meg. Miután a mostani kamatszintek mellett drámaian összezuhant a lakáshitelezés – áprilisban a 2022. tavaszi (zöld hitellel hajtott) – kihelyezésnek mindössze 26,8 százalékát, 38,8 milliárd forintnyi lakáshitelt tudtak csak ügyfeleiknek folyósítani a bankok, érthetően a Babavárót sem kérik a család bővülése miatt új otthonba költözést tervező fiatalok. Sokan úgy vélhetik, hogy a piaci lakáshitel kamatszintek és az ingatlanárak remélt csökkenésével a későbbiekben is elég lehet majd felvenni a Babavárót is. Részben ezt a vélekedést támasztja alá a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az is, hogy a folyósított Babavárók átlagösszege a tavalyi évhez képest félmillió forinttal csökkent az idei év első négy hónapjában – a 9,82 milliós átlagösszeg azt mutatja, hogy a Babavárót felvevők között most nagyobb azok aránya, akik nem a maximális 10 millió forintra szerződnek – ők jó eséllyel nem (csak) lakásfinanszírozásba forgatják be a kapott összeget.


Érdemes felvenni és fialtatni

Gergely Péter szerint ugyanakkor a jelenlegi piaci környezetben érdemes lehet elgondolkodni a Babaváró felvételén akkor is, ha csak később akarjuk felhasználni az állami támogatást. A konstrukció sajátja, hogy az első 5 évben akkor is kamatmentes a konstrukció, ha közben nem születik meg az első gyermek, amely a továbbiakban a futamidő végéig kamatmentessé teszi a Babavárót. A számlára érkező pénzt ugyanis magas kamatozás mellett be lehet fektetni addig is, amíg nem válik szükségessé a hitelfelvételnél. Aki június végéig hozzájut a Babaváróhoz, az még klasszikus, rövid futamidejű – maximum 1 éves - bankbetétbe is elhelyezheti a 10 milliós összeget anélkül, hogy a kamatadón felül a júliustól belépő, 13 százalékos szochót is fizetnie kellene a megtakarítás hozama után. Jelenleg a BiztosDöntés.hu kalkulátora szerint egyébként éves lekötésre a MagNet Bank 10,85, a Gránit Bank pedig 10,25, százalékos kamatot kínál, azaz nettó 922, illetve 871 ezer forinttal növelhető az önerő mértéke. Kamatadó és szocho-mentesen lehet a Babavárót júliustól is állampapírba befektetni, ahol bizony – az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírnál - idén 15-16, jövőre pedig akár 17-19 százalékos hozam is kinéz. Ám itt azért kérdés, hogy 1-2 év múlva is a mostani kedvező 1 százalékos díjért lehet-e az alapesetben 4-7 éves futamidejű papírokat visszaváltani – figyelmeztet Gergely Péter.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 hozzászólás
bottom of page