top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Cuki vagy ciki megzavarni Ferenc pápát?

Egy videó kering az utóbbi napokban az interneten Ferenc pápa legutóbbi audienciájáról. A videón jól látható, hogy egy kisfiú szalad fel a pódiumra, majd nemsokára a húga is csatlakozik hozzá, és onnantól már ketten használják játszótérnek a tekintélyes pápai ceremóniát.


Cuki vagy ciki? Egyelőre nem tudom eldönteni, mint ahogyan azt sem, hogy őszinte-e Ferenc pápa mosolya. Még ha az anyuka állítólag meg is súgta neki, hogy a kisfiú hallássérült.


 

A kisfiú a múlt heti pápai audienciát zavarta meg azzal, hogy felszaladt a színpadra. Ott alaposan körülnézett, például ellenőrizte, hogy a hivatalos vatikáni hadseregnek számító svájci gárda gárdistája valóban hús-vér személy-e, vagy csak valami kitömött bábu. Az anyuka megpróbálta eltávolítani a kis rendbontót és közben megsúgta Ferenc pápának, hogy a kisfiú hallássérült, és nem tud beszélni.

Nem sokkal később húga is csatlakozott a kisfiúhoz, és már ketten futkároztak körbe-körbe ott, ahol tulajdonképpen semmi keresnivalójuk nem volt.



Halláskárosodott gyerekek

Korábban már egy olyan eljárás kapcsán írtam a gyermekkori halláskárosodásról, mely képes visszaadni a gyerekek hallását – ahogyan erre már több példa is volt, ide kattintva egy videót láthatsz egy kislányról, aki először hallja édesanyja hangját.

Gyerekeknél különösen fontos a korai beavatkozás, hogy hangingerek hiányában a beszéd és beszédmegértés ne szenvedjen zavart. Ezért legkésőbb 5-6 éves korig el kell végezni a műtétet.

A cochlearis implantáción (időben) átesett gyermeknek ugyanolyan esélye van a teljes életre és a továbbtanulásra, mint ép hallású társainak, továbbá nem szorul mások segítségére. Napjaink kommunikációra épült társadalmában hallás és beszéd nélkül a gyermek elszigetelődik társaitól és a külvilágtól, önbizalomhiánya, tanulási nehézségei lesznek, és a későbbiekben súlyos lelki problémák is kialakulhatnak.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page