top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Csecsemő nem való a parlamenti ülésterembe

Legalábbis így véli egy szélsőjobboldali parlamenti képviselő, bizonyos Pia Kjaersgaard, aki a minap a dán parlamentben szólt be egy képviselőtársának, Mette Abildgaardnak. Utóbbi ugyanis a munkahelyére is bevitte a gyerekét.


A munkahely pedig ez esetben egy parlamenti ülésterem. 


 

A dán parlamenti képviselő arról számolt be a Facebookon a követőinek, hogy szélsőjobboldali képviselőtársa arra utasította, hogy távolítsa el kislányát a parlamenti ülésteremből. Kjaersgaard szerint ott csak képviselők tartózkodhatnak, kiskorúak nem. A  beszólás különösen nagy meglepetést és felháborodást keltett Dániában, melyet gyakran a női jogok úttörőjeként emlegetnek.


„Gyerekkel együtt semmi keresnivalója a parlamentben” − mondta állítólag Pia Kjaersgaard Mette Abildgaardnak. Aki Viszont arra hivatkozott, hogy azért nem kért engedélyt arra, hogy a babát is bevigye a munkahelyére, mert korábban már volt rá példa más képviselőtársainál, és ezen korábban soha senki nem problémázott. Ő most is csak azért kényszerült rá, mert rendkívüli helyzet állt elő, korábban még sohasem csinált hasonlót. Állítása szerint a gyerek jó hangulatban, cumival a szájában nézelődött, semmilyen galibát nem okozott. „Képviselőtársam egy hivatali asszisztens útján juttatott el hozzá egy üzenetet, amiben arra kért, hogy vigyem ki a babát a helyiségből” – írta a Facebookon. Az ülésteremben a képviselőknek van joguk tartózkodni, nem pedig csecsemőknek vagy gyerekeknek − ragaszkodott álláspontjához Kjaersgaard.

Pedig a skandináv országot gyakran a nemi egyenlőség és a női jogok bajnokaként szokás emlegetni, emellett a leginkább családközpontú nemzetek között tartják számon. A gyerekét „renitens” módon a parlamentbe is magával vivő képviselőnő is egy évig volt fizetett anyasági szabadságon, miközben teljes fizetését kapta, egy év elteltével azonban úgy döntött, hogy visszatér a munkába.



Nem példa nélküli, hogy egy politikus egyben anya is

A Facebook bejegyzéshez mindössze néhány óra alatt sok száz hozzászólás született. Azt már megszokhattuk, hogy az anyák úton-útfélen szoptatnak, luxusétteremben, divatbemutatón, templomban, uszodában, hokiedzésen, a Vatikánban és bárhol. Az már ritkább, hogy egy politikus a gyerekével együtt jelenjen meg a munkahelyén, de nem példa nélküli. 2016-ban egy izlandi politikus került az újságok címoldalára azzal, hogy parlamenti beszéde közben a pódiumon szoptatta meg gyermekét. Tavaly szeptemberben az új-zélandi miniszterelnöknő, Jacinda Ardern vált ikonná azzal, hogy az ENSZ New York-i ülésére is magával vitte kisbabáját. Ezzel ő volt az első politikai vezető, aki gyermeke társaságában jelent meg a tanácsteremben. Tavaly a kanadai miniszter, Carina Gould fotója is vírusként száguldott végig az interneten, melyen éppen kisfiát szoptatja a parlamentben.

A végén érdekességként még megemlítem, hogy Ausztráliában éppen most áll előkészítés alatt egy törvény, amely lehetővé tenné az anyáknak, hogy a parlamentben is szoptassanak. A javaslat azonban sokakban ellenérzéseket kelt és vitákat kavar, az ellenzők azt mondják hogy elegendő lenne, ha csak a cumisüvegből történő etetés lenne engedélyezett a parlamentben.

Forrás: The Guardian


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page