top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Borotva vagy ősbozont? És „ott” lenn?

Egy fiatal kínai nő mozgalmat indított, melyben arra kéri nőtársait, hogy posztoljanak fotókat borotválatlan testrészekről. Azt mondja, hogy célja, hogy arra bátorítson mindenkit, hogy ne aggódjanak a testük szőrösödése miatt, különösen nyáron, amikor rövid ruhákat és rövid ujjú blúzokat hordunk. Azt nem tudom megítélni − hiszen nyilván ízlés és hozzáállás kérdése is −, hogy valaki szépnek látja-e a szabadon burjánzó szőrt saját vagy más testén a maga természetes valójában.


De ha már szóba kerültek a szőrszálak, akkor beszéljünk az intim terület borotválásáról és az ennek kapcsán fellépő sérülésekről, bőrkiütésekről.

 

Egy fiatal kínai nő a Twitter kínai megfelelőjén, a Weibón indított mozgalmat pár napja, amiben arra kéri a követőit, hogy #GirlsBodyhairCompetition hashtaggel posztoljanak fotókat borotválatlan testrészeikről. A mozgalom hamar népszerű lett a, a fotók máris legalább 190 millió megtekintésnél járnak

Egy követő például azt írta, hogy remek dolog, hogy nem borotválja a testét, hiszen így a szúnyogok nem tudják összecsipkedni, mivel a hosszú szőrszálak miatt nem férnek hozzá a bőréhez. De ezen kívül is szép számmal érkeztek fotók, amiben nyilván csak kisebb részben játszott szerepet az, hogy a mozgalom meghirdetője a legtöbb kattintást hozó fotó készítőjének 88 jüanos (kb. 3500-4000 forintnak megfelelő összegű), a második helyezettnek 66 jüanos, míg a harmadik helyezettnek 55 jüanos díjat ajánlott fel készpénzben.

Azt nem tudom eldönteni, hogy jó dolog-e, ha szabadon nő rajtunk a szőr, hiszen ez egyéni ízlés, hozzáállás kérdése. Kinek a pap, kinek a papné… azaz inkább kinek a szőr, kinek a borotva.

Az azonban bizonyos, hogy a testszőr leborotválása a szőrtelenítés népszerű módja, és nincs ez másként a szeméremszőrzet esetében sem. A borotválás azonban sérülések veszélyét rejti magában, különösen az érzékeny területnek számító szeméremtájon. Ennek speciális formája a borotválkozás után jelentkező speciális bőrkiütés, melynek legfontosabb tényezője a szőrtüszők gyulladása (follikulitisz). Azt gondoltam, összeszedem a kezelési lehetőségeket, és azt, mi a teendő akkor, ha a borotválás bőrelváltozást okoz a szeméremtájon. Végül tippeket is adok arra vonatkozóan, hogyan kerülhető kell az ilyen jellegű sérülések.


A borotva okozta sérülések kezelése

Fontos tudni, hogy ezek a többnyire apró sérülések néhány nap alatt maguktól is gyógyulnak. Tanácsos azonban a teljes gyógyulásig az újabb borotválást kerülni ezeken a területeken. Ha azonban a sérülés helyén fájdalom vagy viszketés jelentkezik, akkor gyulladáscsökkentő helyi szerek alkalmazása szóba jöhet. Az ezek közötti választáshoz a patikában adnak segítséget, annál is inkább, mert közülük több készítmény vény nélkül is kapható.

A helyi gyógyszeres kezelésen kívül az alábbiak segíthetnek:

  • Hideg borogatás, mely csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat.

  • Laza ruházat viselése, mely megakadályozza, hogy a ruházat további kidörzsölődést, irritációt okozzon.


Hogyan előzhető meg?

  • Használjunk borotválkozáshoz kínált készítményeket: sokan csak úgy szárazon „húzzák le” a szőrt, de csökkenthetjük a sérülések kockázatát, ha kifejezetten a borotválkozáshoz kifejlesztett készítményeket (habokat, krémeket stb.) használunk. Ezek között vannak kifejezetten a nők számára alkalmas termékek.

  • A borotvát a szőrnövekedés irányába mozgassuk, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a borotvát soha ne a szőrnövekedéssel ellentétes irányba húzzuk, ez ugyanis fokozza az irritációt.

  • Mindig használjunk új, éles borotvát: a tompa borotva ugyancsak fokozhatja az irritációt, hiszen nem vágja a szőrt, hanem csak húzza-nyúzza a bőrt. Új borotva használatával egyúttal azt is megoldjuk, hogy a borotválkozáshoz használt eszköz mindig kellően tiszta legyen.

  • Ne borotváljunk túl gyakran: amennyiben kellő időt hagyjunk két borotválás között, akkor ezzel a bőr számára módot nyújtunk arra, hogy a bőr két szőrtelenítés között regenerálódhasson.

  • Hidratáljunk rendszeresen: a kellően hidratált bőr csökkenti annak esélyét, hogy a száraz bőrt a borotválás irritálja.

  • A borotválást időzítsük a fürdés utáni időszakra: a meleg víz tágítja a pórusokat, ezen keresztül csökkenti a borotválás okozta traumát.

  • Sokat tehetünk a borotva okozta sérülések kivédése érdekében, ha a szőrszálakat nem a tövüknél borotváljuk le, hanem csak rövidre vágjuk („trimmeljük”). Ez utóbbi módszerrel akár nullára is csökkenthetjük a borotválás közben szerzett sérülések kockázatát.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page