top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Bizarr ékszerek köldökzsinórcsonkból, tetszik?

Új divat van elterjedőben: egyre több szülő készíttet valamilyen ékszert az újszülött leeső köldökzsinórcsonkjából. A bizarr szokásnak vannak előzményei bizonyos kultúrákban, és ma már vállalkozások is alakultak e szokatlan ékszerek iránti igény kielégítésére.


De nemcsak a baba köldökzsinórját lehet megőrizni ékszerként újjászületve, hanem például az anyatejet vagy a gyerek kieső tejfogacskáit is.


 

Vannak szülők, akik cuki fotókat készítenek a szülés minden pillanatáról és a baba első napjairól, hogy később legyen mi felett nosztalgiázni. Mások bekereteztetik az újszülött tenyér- vagy talplenyomatát. Megint mások a baba hasáról leeső köldökzsinórdarabból készítenek csinos kis nyakláncot. Vagy gyűrűt. Vagy fülbevalót.

Bár az ötlet első hallásra meredeknek tűnik, egyes kultúrákban nem példa vagy előzmény nélküli. Vannak társadalmak, ahol a szülők azért őrzik meg a baba köldökzsinórcsonkját, mert azt remélik, hogy az később szerencsét hoz nekik. Mások valamilyen kézzel fogható emléket akarnak eltenni magukat a szülés csodájáról. És mi már lenne erre alkalmasabb, mint egy medálba vagy karkötőbe foglalt köldökzsinórcsonk, hát nem?

A trendet felismerve több vállalkozás is szakosodott ezeknek a furcsa ékszereknek az elkészítésére, nemcsak gazdasági társulások, hanem művészek is. És nem állnak meg a köldökzsinórcsonknál, az anyatej, a tejfogak vagy éppen a méhlepény ugyancsak megfelelő alapanyaga lehet ezeknek a bizarr ékszereknek.


Amire igény van, arra vállalkozó is van

Az egyik ilyen művész Ruth Avra. A 39 éves floridai anya még 2012-ben ismerte fel, hogy ezekre az ékszerekre egyre nagyobb igény mutatkozik. Először magának, majd az egyik barátnőjének készített a kisfia köldökzsinórcsonkjából egy nyakláncot. Hirtelen azt vette észre, hogy minden ismerőse ilyen ékszereket kér tőle, aztán jött sorban a többi megrendelés, főként az interneten kereskedik ezekkel.

Az alapanyagok köre is kibővült, most már nemcsak köldökzsinórcsonkból dolgozik, hanem fogból, hajfürtből, kórházi névkarkötőből és emberi hamvakból is.

„Ezek a darabok végül sokkal elegánsabbra sikerülnek, mint amit az emberek el tudnak képzelni, amikor először szóba kerül az ötlet – magyarázza Ruth Avra. – Ezek az ékszerek kiválóak arra, hogy emlékezzünk a gyerek megszületésére, és alkalmas a lelki kapocs erősítésére is.”

Ugyancsak köldökzsinórcsonkból készülő ékszerekben utazik a 28 éves Nianna Rodriguez is, aki öt évvel ezelőtt indította a vállalkozását. Nianna ugyancsak egy saját magának készült egyedi ékszerrel kezdett első lánya születése után. A már említett alapanyagokon kívül ő anyatejből is dolgozik, melyből szappanokat készít. Szerinte a legtöbb szülő semmit nem kezd a baba köldökzsinórcsonkjával, legfeljebb a babanaplóban hagyja porosodni a könyvespolcon. Pedig sokkal izgalmasabb dolgokat is lehet készíteni belőle – vallja Nianna Rodriguez.

Ugyanakkor azonban mindketten egyetértenek abban, hogy ezek az ékszerek nem valók bárkinek: „Kell hozzá egyfajta hozzáállás, hogy valaki szeresse a köldökzsinórcsonkból készült ékszereket. Vannak, akik szerint egy ilyen nyaklánc csodálatos, mások szerint végtelenül gusztustalan.”

Nos, csodálatos vagy gusztustalan?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page