top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Bezzeganya beszól: önző az a szoptató anya, aki iszik

Az anyák hada nem túl kíméletes, ha az anyatársakat kell kritizálni. A legutóbbi áldozat Jessie James Decker, aki nemrégiben azért került a kritikák kereszttüzébe, mert egy olyan fotós posztolt az Instagramra, melyen négy hónapos kisfiát szoptatja, miközben másik kezében egy pohár könnyű rozét tart.


Sokak önzőséggel vádolták amiatt, hogy még a szoptatás alatt sem tud lemondani az alkoholról.


 


A poszt végére pedig összeszedtem azokat az írásokat, melyek azzal kapcsolatban jelentek meg eddig az Anyavilágon, hogy ihat-e egy várandós vagy sem, illetve hogy milyen mérgek és egyéb anyagok képesek átjutni az anyatejjel a baba szervezetébe.

Az a jelenség, hogy egyik anya képes gyakorlatilag bármibe belekötni, amit a másik anya tesz, szerintem senki előtt nem ismeretlen jelenség. Olyannyira nem, hogy az angolszász országokban nem is kell a dolgot úgy körülírni, mint a magyar nyelvben, hiszen külön kifejezés van rá: mom-shaming. Mert mindenhol vannak bezzeganyák, akik jobban tudják. Mindent jobban tudnak. És beszólnak.

A legújabb áldozat Jessie James Decker amerikai country-énekesnő. A 30 éves nőt már korábban sem kímélték, hiszen nem is olyan régen azért kapott hideget-meleget, mert nagyobb kislánya napbarnított fotóját osztotta meg 2,9 millió követőjével az Instagramon (mert hogy nem szabad egy ekkora gyereket napoztatni), de azért is kritikát kapott, hogy egy szoptatós fotóján nem takarta el a mellét (sokan már azt sem értették, mivek egyáltalán megosztani olyan fotókat, amin a gyerekét szoptatja).


Önző anya iszik, felelős anya nem iszik

Legutóbb egy olyan fotója miatt lángolt fel a mom-shaming, melyen a 4 hónapos Forrestet szoptatja, miközben másik kezében egy pohár rozét tart. Szemezgessünk egy kicsit a kommentek között. „Csak azt ne mondd nekünk, hogy kibírtad a 9 hónapot alkohol nélkül, ha most, a legerősebb baba-mama kötődést jelentő szoptatás alatt sem vagy képes lemondani az ivásról. Kéne neked egy barát, aki figyelmeztet, hogy állj már le!” – írta egyikük. „Nem túl okos dolog, hogy a babádat alkohollal mérgezed!!!!” – emígyen egy másik kommentelő, úgy, négy felkiáltójellel a végén. „Minden, amit a szádba veszel, bejut a baba szervezetébe is. Ha felelős anyának érzed magad, ne igyál. Semmi vita, egyszerűen légy anya és vigyázz a gyerekedre.” – így valaki más. „Szoptatás közben inni soha nem OK. Ez pontosan ugyanaz, mintha adnál a gyereknek egy szívószálat, hogy ő is igyon egy kicsit az italodból. Hogy te mennyire önző vagy!” – így egy negyedik kommentelő.

Voltak persze, akik védelmükbe vették a country-énekesnőt: „Egészségedre! Kedves mamák, nézzetek kicsit utána, mit mond a tudomány a szoptatás alatti alkoholfogyasztásról!”

Tényleg, mit mond a tudomány?

Általánosságban az mondható – mind a terhesség, mind a szoptatás alatti alkoholfogyasztásról −, hogy az alkohol kis mennyiségben, ritkán, mértékkel fogyasztva nem árt sem a magzatnak, sem a babának. Azt is tudni kell, hogy az anya által megivott alkohol nem kerül át egy az egyben a baba szervezetébe, hanem annak jelentős része már az előtt lebomlik, hogy kiválasztódna az anyatejbe. Ahogyan a kávéfogyasztásról szóló posztban írtam, a kávé koffeintartalmának 1 százaléka jelenik meg az anyatejben. Az alkohol esetében nehezebb ilyen egyértelmű arányszámot mondani, mert az alkohol lebomlási sebessége sok mindentől függ, de annyi biztos, hogy az elfogyasztott ital alkoholtartalmának csak a töredéke.

Bonyolítja ugyanakkor a helyzetet, hogy nem lehet olyan határértéket mondani, ami alatt az alkoholfogyasztás biztosan nem okoz semmilyen ártalmat, míg felette igen. Ezért többnyire azt szokták tanácsolni, hogy lehetőleg semennyi szeszes ital ne fogyasszon a várandós vagy szoptató anya. Elvégre az alkohol mégse víz vagy levegő, ami nélkül nem lehet élni.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page