top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Beleragasztották az anyaméhbe az embriót

Már hét éve próbálkozott hiába egy brit házaspár, hogy gyermekük szülessen, amikor végre megtörtént a csoda. Egy speciális módszer segítségével, melynek során az embriót egy speciális ragasztóval ragasztották az anyaméhbe, hogy megóvják a kilökődéstől.


A 34 éves Nicola és a 47 éves Andrew Stone 2007 óta vágynak gyermekre. Amikor természetes úton nem sikerült teherbe esni, saját költségükre két lombikbébi programot is megfinanszíroztak, de ez sem hozta meg a várt eredményt. Ekkor úgy döntöttek, hogy tesznek még egy utolsó kísérletet.

 

Ez alkalommal azonban azt kérték, hogy a lombikbébi kezelés során az orvosok alkalmazzák azt a speciális ragasztót is, mely az embriót rögzíti a méh üregében, ezért az nem tud már a korai szakaszban kilökődni – ez ugyanis a terhesség végét, vetélést jelent.

És a csodaragasztó végre meghozta a várva-várt gyermekáldást: tavaly júliusban megszületett  a kis Elsie May. „Nagyon boldogok vagyunk. Nem hittünk benne, hogy a módszer működni fog, de mégis működött” – nyilatkozták a boldog szülők.

Az embriót egy speciális ragasztóba mártották, a méh belső felszínén pedig egy kis sebzést ejtettek, így biztosítva a megfelelő tapadást. Mire a sebzés begyógyult, az embrió már biztosan a helyén maradt. Az is kiderült, hogy korábban az anyánál az elhízás, az apánál az elégtelen spermiumszám akadályozta a terhesség létrejöttét, ezért az anyának fogyókúrát, az apának speciális vitaminok szedését javasolták. A szükséges fogyás azt jelentette volna, hogy Nicolának 31-re kellett volna csökkenteni 36-os testtömegindexét, amihez kb. 20 kilót kellett volna leadnia. Ennek a harmadától sikerült megszabadulni az első lombikkezelés idejére. „Sokként ért bennünket, hogy a férjem spermájával gondok vannak, és arról sem tudtam korábban, hogy a túlsúly mekkora problémát jelenthet a teherbe esés szempontjából” – mondja a nő.

Az embryoglue nevű ragasztóanyagot már 2012 óta használják a klinikák, a meddő párok többségének azonban tudomásuk sincs a módszer létezéséről.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page