top of page
  • Vincze Tünde

Babaruhabérlés? Jó ez? Merjünk-e bérelni?

A múltkor interjút olvashattál Vincze Tündével, a BabuciBox alapítójával, aki elmondta, miért jó dolog inkább bérelni, mint vásárolni vagy netán a rokoni-baráti társaságból összeszedni a baba ruhatárát. Ez a szolgáltatás a világban máshol már régebb óta elérhető, nálunk azonban még újdonságnak számít, és mint minden újdonság, ez is szülhet némi idegenkedést, bizalmatlanságot. Tünde most összeszedte a leggyakoribb és legtipikusabb aggodalmakat és megnyugtató válaszokat is ad rá.

De ha ezeken kívül is merülnek fel benned kérdések, tedd fel bátran kommentben, az Anyás-Apás Facebook-oldalán vagy a cikk végén található elérhetőségen közvetlenül Tündének.

 

Érthető, hogy az embereknek néha vannak fenntartásaik a babaruha bérlésével kapcsolatban. Bár nemzetközi szinten már vannak jó példák erre vonatkozóan, Magyarországon viszont még gyerekcipőben jár ez a téma.


BabuciBox vállalkozásunkat 2021 tavaszán indítottuk el, melynek keretében teljes babaruhatárakat adunk bérbe újdonsült szülők számára egy éves korig – már koraszülött méretekben is. A bérlet időtartama alatt a babaruhacsomagok akármikor és akárhányszor nagyobb méretre cserélhetők.

Melyek azok a kérdések, félelmek, amik leggyakrabban felmerülnek a babaruhabérléssel kapcsolatban?

  1. Félek, hogy nem tudnék rá vigyázni. Mi történik, ha foltos lesz a kisruha? Nem akarom kifizetni a kauciót.

  2. Nem akarok foltos babaruhát kapni, ki tudja kin volt rajta korábban?

  3. Olcsó megvenni a használt babaruhát, miért kellene bérelnem?

  4. Nem mindegy, milyen mosószert, fertőtlenítőszert használnak a babaruhák tisztításához.

  5. Pörög a használt babaruhapiac, könnyű eladni, ami nem balesetes.

  6. Nem tudnám, melyik ruha honnan jött, kinek kell visszaadni.

Jogosak a felvetések, ezért törekedtünk arra, hogy mi is a legjobb megoldásokat találjuk meg a kérdésekre. Szolgáltatásunk kialakítása előtt ezért felkerestük a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesületet, és mind anyagismeret, mind a babaruhák mosásával kapcsolatban rengeteg információt kaptunk tőlük, melyeket mind a mai napig használunk.

Nézzük végig, nekünk milyen válaszaink vannak a felmerült kérdésekre.

1. Félek, hogy nem tudnék rá vigyázni. Mi történik, ha foltos lesz a kisruha? Nem akarom kifizetni a kauciót.

Tudjuk, hogy egy kisbabával mindig történik valami. Éppen ezért a havidíj tartalmaz minden rendeltetésszerű használatból eredő amortizációt, kárt. A díjainkba beépítettünk egyfajta biztosítási díjat, melyek fedezik a mindennapos ’baleseteket’.


2. Nem akarok foltos babaruhát kapni, ki tudja kin volt rajta korábban?

Senki sem akar foltos babaruhát. Minden visszaérkező kisruhát ugyanazon pontok alapján minősítünk. Az ellenőrzésünk kiterjed a ruhák tisztaságára, az esztétikai megjelenésre, a babaruhák állapotára, teljességére, de nézzük még a mosási bolyhosodást és a színek fakulását, szürkülését is. Ez alapján döntjük el, hogy kiadjuk még új családok számára őket, vagy gondoskodunk az újrahasznosításukról.


3. Olcsó megvenni a használt babaruhát, miért kellene bérelnem?

Óriási a kínálat már a használt babaruhapiacon. Viszont rengeteg időre, energiára, és némi szerencsére van szükség ahhoz, hogy valóban megtaláld azokat a babaruhákat, amiket szeretnél. A szülés utáni első hónapokban viszont éppen időből van a legkevesebb.

A BabuciBox-nál egy rendeléssel gondoskodhatsz kisbabád akár teljes évnyi ruhatáráról. Nem kell háromhavonta újra és újra beszerezni az új kisruhákat, és nincs szükség ’raktárra’ sem, ahol a kinőtt babaruhákat kellene tárolnod.


4. Nem mindegy, milyen mosószert, fertőtlenítőszert használ a kölcsönző.

Ez így van, hiszen a kisbabák bőre az első időszakban még nagyon érzékeny. Ezért használunk csak természetes, környezetkímélő mosószert és fertőtlenítőt a babaruhák tisztításához.

5. Pörög a használt babaruhapiac, könnyű eladni, ami nem balesetes.

A kisruhák fotózása, árazása, mérése, az érdeklődőkkel való kommunikáció rengeteg időt és türelmet igényel, és a szerencsén is múlik, hogy egy babaruhacsomag 2 hét alatt vagy 4 hónap alatt megy el – akkor is, ha áron alul adod őket. Ha nem érkeznek az eredmények időben, elég gyorsan bele tud unni az ember. A lelkesedés kicsit alább hagy, és mire újra ráveszed magad a hirdetésekre, addigra 2 újabb zsáknyi kinőtt ruha vár rád. Érdemes megkeresni azokat a helyeket, kezdeményezéseket, ahová később is el tudod majd vinni a kinőtt ruhákat.


6. Nem tudnám, melyik ruha honnan jött, kinek kell visszaadni.

A legjobb módszer erre, ha lefotózod a kisruhákat. Elég egy képet készíteni azokról a ruhákról, amiket egy embertől kaptál kölcsön. Így azokat könnyű lesz visszaadni. :)

Mi is így teszünk, a kiküldött babaruhacsomagokról mindig kapsz egy képet, hogy visszaküldéskor könnyebb legyen kiválogatni a babaruhákat. Hogy biztosra menjünk, a bérelt babaruhákba varrunk egy kis BabuciBox címkét is.


Ha felmerült még olyan kérdésed a babaruhabérléssel kapcsolatban, amire nem kaptál választ, nézd meg a honlapunkat (https://babucibox.hu) vagy keress minket elérhetőségeinken.


Fotó: Dreamstime


Elérhetőségeink:


bottom of page