top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Babamozi? Ultrahangképek a családi albumba? Veszélyes lehet!

Az ultrahangvizsgálat a terhesgondozás rutin része. De árthat-e az ultrahang a fejlődő babának? Erre is választ kaphatsz cikkünkből, de arra is, hogy veszélytelenek-e azok az ultrahangvizsgálatok, melyeknek egyetlen célja, hogy fotók készüljenek a családi albumba, videók a rokonság szórakoztatására vagy a leendő szülők egyszerűen csak ismerkedni akarnak a baba vonásaival vagy gyönyörködni akarnak a szívhangjában.

Ez utóbbi is biztonságos-e a baba szempontjából?

 

A terhesség alatt sok mindennel kapcsolatban felmerül, hogy veszélyes lehet-e magzatra: ételek, gyógyszerek, kávé, alkohol, kozmetikai termékek és még sorolhatnánk. És a sorból nem maradhat ki az ultrahangvizsgálat, melyre több alkalommal is sor kerül a rutin terhesgondozás során.


Szerencsére jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az ultrahang bármilyen kockázatot jelentenének a méhben fejlődő babára nézve, hiszen nem találtak összefüggést az ultrahang és a veleszületett rendellenességek, a gyermekkori rákbetegség vagy a későbbi fejlődési problémák között. Az Amerikai Szülészeti-Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) szakértői azonban arra is figyelmeztetnek, hogy bár jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az ultrahang veszélyes lenne a babára a terhesség alatt, de a legjobb a teljes biztonságra törekedni, ezért azt javasolja, hogy csak akkor történjen ultrahangvizsgálat, ha annak orvosi indoka van.


Hogyan működik az ultrahang?

Az ultrahangvizsgálat során egy speciális hanghullámot, ultrahangot bocsátanak a testbe, és a visszaverődő hanghullámok képezik a képalkotás alapját. Különösen hasznos az ultrahangvizsgálat a baba fejlődésének nyomonkövetésére és a fejlődési rendellenességek felderítésére – köztük olyanokéra, melyeket akár már a baba megszületés előtt kezelni lehet.


Biztonságos-e az ultrahang a baba számára?

A szakmai szervezetek álláspontja szerint nincs bizonyíték arra, hogy az ultrahang károsítaná a fejlődő magzatot. A vizsgálatok során nem használnak röntgen- vagy egyéb ionizáló sugárzást, márpedig éppen ezek, amelynek ismert kockázatai vannak.


Eddig ez nagyon simának és biztonságosnak tűnik, de a dolog nem ennyire egyszerű, hiszen van egy csapda is: a szakemberek nem biztosak abban, hogy az ultrahangnak való nem orvosi célú, hosszú távú kitettség potenciálisan veszélyes-e. A legfőbb aggodalom az, hogy az ultrahanghullámok energiája felmelegíti a fejlődő baba szöveteit, és ez valahogyan hatással lehet rájuk a későbbiekben. Így aztán fennáll annak a lehetősége, hogy az ultrahang nem megfelelő alkalmazása esetén bizonyos káros hatások léphetnek fel.


De hány ultrahangvizsgálat biztonságos a terhesség alatt? Nincs egyértelmű válasz, de a kockázatok nagyon csekély lehetősége ellenére a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az orvosilag szükséges ultrahangvizsgálatok nem adnak okot aggodalomra. Ez azonban azt is jelenti egyben, hogy a nem orvosi célú ultrahangvizsgálatokat mellőzni kell.


Nem orvosi célú ultrahang? Hát az meg micsoda?

Nem orvosi célú minden olyan ultrahangvizsgálat, melynek célja nem a fejlődő baba állapotának nyomonkövetése, hanem például kizárólag azért történik, hogy közben különböző irányból felvételek készüljenek a babáról a családi album számára, vagy videófelvételek, melyeket aztán családi vetítésként lehet mutogatni a rokonságnak. De orvosi szempontból indokolatlan – ezáltal mellőzendő az ultrahang alkalmazása akkor is, ha egyetlen célja, hogy kiderítse a baba nemét.


Ultrahangvizsgálatot tehát csak akkor szabad végezni, ha orvosi információkra van szükség a terhességről, és akkor is csak a lehető legkisebb számban és legrövidebb ideig. Veszélyesek lehetnek azok az ultrahangvizsgálatok, amelyeket tisztázatlan képzettségű szonográfus végez ismeretlen kalibrációjú és biztonságú géppel, ismeretlen időtartamig csak azért, hogy képeket vagy videót készítsen a magzatról, amit aztán a szülők borsos áron megvásárolhatnak.


Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page