top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Babakocsit lopni nem bűn?

Talán nem is gondolnánk, de a babakocsi elég kurrens termék a tolvajok körében. Egy brit felmérés szerint az utóbbi 12 évben több mint egymillió babakocsit lovasítottak meg. A jelenség azért nem volt eddig az érdeklődés középpontjában, mert – szintén a felmérés adatai szerint – a károsult szülők mindössze töredéke jelenti be a rendőrségen a lopást.


Pedig egy jobb babakocsiért manapság már akár egy fél autó árát kell kifizetni.


 

Éppen a múltkor beszélgettem a lányommal – miután a sokadik kerékpárjának kelt lába a kerékpáros „kultúrájáról” közismert Amszterdamban −, hogy a használt kerékpárok forgalma nem kis részben éppen a megveszem-használom-ellopják (eladják)-másikat veszek körforgására épül. Nem állítom, hogy a babakocsikat is főként azért lopják, hogy így töltsék fel folyamatosan a használt babakocsikat árusító bizományit árukészletét, de ez jutott eszembe most, amikor arról olvastam, hogy egy brit felmérés szerint népszerű cikk a tolvajok körében a babakocsi. Amin egyébként annyira nem is kell meglepődni, szerintem nincs olyan Facebook-használó, aki már legalább egyszer ne futott volna bele segítségkérő megosztásba, melyben valaki a társasház közös tárolójából vagy az épület nyitott folyosójáról meglovasított babakocsiját kereste. És azért sem kell meglepődni rajta, mert hát ugye mindent lopnak, ami drága, egy átlagos babakocsi vásárlását pedig ma már nem úszhatjuk meg százezrek alatt, a különösen extra típusokért pedig akár hét számjegyű összeget is fizethetünk.

Egy brit felmérésben most a probléma nagyságát igyekeztek felbecsülni. Eszerint pedig a probléma nem kicsi, hiszen a brit szülők közül több mint egymillióan szembesültek már azzal 2007 óta, hogy a babakocsinak lába kélt. A felmérés is megerősíti egyébként azt a feltételezésemet, hogy az ellopott babakocsik nagy részét nem saját használatra lopják, hanem a feketepiacon értékesítik (sokszor töredék árért). hatalma s üzletről van szó, hiszen az idézett felmérés szerint 60 millió font (22-23 milliárd forintnak megfelelő összeg) cserél így gazdát. A brit hivatalos statisztikák több ezer, babakocsira szakosodott tolvajt tartanak számon, a confused.com oldal felmérése szerint azonban csak az esetek elenyésző töredékét jelentik be a rendőrségen A 12 éven aluli gyereket nevelő szülők közül minden hatodik szülő számolt be arról, hogy loptak el már tőle babakocsit, ami évente 127 ezer, az utóbbi 12 évre számítva pedig 1,5 millió lopást jelent. Bár maga a babakocsi is nagy értéket képvisel, minden 10 eset közül 9-ben a babakocsival együtt a tolvaj más értéket is eltulajdonított, például mobiltelefont, kézitáskát, irattárcát vagy tabletet.

A brit statisztikák szerint vannak az országnak olyan vidékei, ahol különösen népszerű pénzszerzési formának számít a babakocsilopás. Például a Manchester környékén, Yorkshire vagy Essex megyében élőknek különösen rajta kell tartaniuk a szemüket a gyerek babakocsiján.

A babakocsilopások esetében különösen az a riasztó – írják a felmérés készítői −, hogy az esetek jelentős részében ezeket fényes nappal, nyilvános helyeken követik el, leggyakrabban kávézókban, közparkokban, illetve népszerűnek számítanak a tolvajok körében a szupermarketek bejárata előtt hagyott babakocsik is

A felmérés kacsán arra is figyelmeztetnek, hogy a szülők azzal, hogy megveszik ezeket a használt babakocsikat, maguk is hozzájárulnak az „üzlet” fennmaradásához és virágzásához. Mert amíg lesz a lopott babakocsikra kereslet, addig lesznek babakocsilopások is.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page