top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Baba mellett 44 nappal kevesebb alvás jut

Aki volt már újdonsült szülő, az jól tudja, hogy az első időszak a végeérhetetlen éjszakázások időszaka. Felsírások, ébredések, éjszakai szoptatások… sokszor úgy tűnik, hogy egyetlen éjszaka sem sikerül aludni, anyák tömegei kóvályognak zombiként nap mint nap a kiságy körül.


Nos, a brit tudósok most sem hagytak cserben bennünket, kiszámolták, hogy a baba első évében összesen 44 napnak megfelelő időt vesznek el a baba körüli éjszakai teendők.

 


Azt senki nem vitatja, hogy egy újszülött mellett a szülők – de elsősorban is az anyák – krónikus alváshiányban szenvednek. „A vizsgálatok azt mutatják, hogy az első időkben a csecsemő mellett elszenvedett alváshiány az első öt hónapban átlagosan napi két óra, míg a baba 2 éves koráig hátralévő időben átlagosan napi 1 óra” – magyarázza Kelly Sullivan a Georgiai Egyetem epidemiológus professzora. Sullivan és munkacsoportja kisgyerekes és gyermektelen nők alváshiányát (úgynevezett alvásdeprivációját) elemezve nyilvánvaló különbségeket észlelt a kisgyermekes és a gyermektelen nők alvásmintázatában.

Az Egyesült Királyságban is végeztek egy informális elemzést, melyből az derült ki, hogy ha összeadjuk, hogy egy kisgyermekes szülő hány órányi alvástól esik el a baba első életévében, akkor az alvásveszteség összességében 44 napnak megfelelő időtartamra jön ki. A válaszokból az derült ki, hogy a baba egyéves koráig a szülők átlagosan alig több mint 5 órát alszanak éjszakánként.

Ha valaki azt gondolja, hogy az alváshiány nem nagyobb probléma, mint hogy a nappal őszi légyként kóválygó anya a hűtőszekrénybe rakja a piszkos zoknit (amit aztán persze égen-földön nem talál) vagy bedugva felejti a vasalót, az nagyon téved, Kimutatták, hogy alváshiányos állapotban több balesetet okozunk, kevésbé vagyunk képesek a feladatainkra összpontosítani vagy bizonyos problémás helyzeteket megoldani, rosszul teljesítünk a tanulásban vagy a munkában, és gyakrabban betegszünk meg. Ezen kívül az alváshiánynak olyan meglepő összefüggései is lehetnek, hogy például kimutatták, hogy több a túlsúlyos és elhízott azok között, akik kevesebbet alszanak éjszaka.


Az anyákat mélyebben érinti az alváshiány, mint az apákat

A már említett Sullivan-féle vizsgálat adatai szerint az apák kevésbé szenvednek alváshiánytól mint az anyák. A több mint 5800 résztvevő válaszai alapján azt szűrték le, hogy egy nő esetében leginkább az befolyásolja, hogy mennyit alszik, illetve áll-e fenn nála alvásdepriváció, hogy nevel-e gyermeket. Úgy tűnik, hogy minden újabb gyermek 50 százalékkal növeli annak esélyét, hogy az anya nem alszik eleget. Ugyanakkor a férfiak esetében nagyjából azonos volt az alváshiány előfordulása, függetlenül attól, hogy az adott személynek van-e gyermeke vagy sem, illetve ha igen, akkor hány gyermeke van.

Egy korábbi posztomban egy kimerült és kétségbeesett anya segélykiáltását írtam le, aki így fogalmazta meg az érzéseit a férjének:  

„Alig húsz perc telt el, amikor feljöttél az emeletre a továbbra is kétségbeesetten üvöltő gyerekkel, beraktad a mózeskosárba, majd a mózeskosarat finoman közelebb toltad az ágyamhoz, mintegy jelezve, hogy a gyerekkel való törődés részedről most ennyi volt. Legszívesebben sikítottam volna. Abban a pillanatban ölni tudtam volna. Egész álló nap én bajlódtam vele és a nagyobbikkal is. Egész rohadt éjjel folyton keltem megetetni a babát. Ezek után a legkevesebb, amit megtehetnél értem, hogy pár órát ringatod és foglalkozol vele, míg megpróbálok pihenni egy kicsit végre. Csak néhány órányi nyugodt alvás. Akkora hatalmas kérés ez?”

A legfontosabb az állandó esti rutin!

Korábban egy posztban már összefoglaltam, melyek azok a legfontosabb szabályok, melyeket érdemes betartani esti fektetéskor, hogy az elalvás és az éjszaka is nagyobb megrázkódtatásoktól mentes legyen mind a kicsik, mind a nagyok számára. ezek:

Válasszuk külön a baba agyában az éjszakai alvást és az anyai ölelést, kényeztetést!Tegyük barátságossá, meghitté a babaszobát!Mindig azonos rutint kövessünk a baba lefektetésekor!Tegyük egyértelművé a baba számára, hogy a kiságy az ő saját helye!Ne vigyük túlzásba a megnyugtatást!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page