top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Baba a hasban, baba a mágnesben – fantasztikus videóval

Nagyon különleges videót mutatok most nektek. MR- (azaz mágnesrezonancia) vizsgálattal nézték, hogyan mozog, mit csinál a magzat az anyukája hasában. És ha már kiálmélkodtuk magunkat, mire képes manapság az orvosi képalkotás, arról is beszélek egy kicsit, mire kell figyelnie az orvosnak akkor, amikor egy várandós esetében dönt valamilyen képalkotó vizsgálat végzéséről.


Előbb kattints a videóra, aztán mesélek.


 

Hoztam nektek egy fantasztikus videót, melyen az látható MR- (mágnesrezonancia) vizsgálat során, hogyan mozog, mit csinál a baba az anyaméhben.


Terhességben ionizáló sugárzást ne!

Az orvosi diagnosztikában nagy előrelépést hoztak az úgynevezett képalkotó vizsgálatok. Ahogyan a nevük is mutatja, ezek olyan módszerek, melyek valamilyen fizikai törvényszerűség alapján valamifajta képet hoznak létre az emberi testről, és az így elkészült felvételek alapján felállítható a diagnózis. Alapvetően a röntgen-, ultrahang-, CT- (komputertomográfia), PET CT-, MR- (mágnesrezonancia) és izotópvizsgálat tartozik ide.

Ha egy várandósnak van szüksége képealkotó vizsgálatra, mindig gondosan mérlegelni kell, hogy ne olyan módszert válasszunk, mely károsíthatja a magzatot. Éppen ezért terhességben előnyben részesítendők azok a vizsgálatok, melyek nem járnak ionizáló sugárzással, azaz a hagyományos röntgenvizsgálat és a CT azonnal ki is esik, illetve nem ajánlatos terhességben izotópvizsgálatot végezni sem, hiszen az izotópvizsgálathoz sugárzó anyagot juttatnak be a szervezetbe.


Azt fontos még tudni, hogy a magzatkárosító hatás leginkább a terhesség első szakaszában veszélyes, hiszen a terhesség kezdetére tehető a szervek kialakulása, ilyenkor a legnagyobb az esély arra, hogy az ionizáló sugárzás hatására fejlődési rendellenesség alakuljon ki.


Hangsúlyozni kell: mai tudásunk szerint…

Az MR-vizsgálat során nem kerül sor ionizáló sugárzás alkalmazására. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az MR-vizsgáló berendezés tulajdonképpen egy hatalmas mágnes, és az általa keltett erős mágneses erőtérbe helyezve az emberi testet, lényegében az alapján jön létre a kép, hogy az egyes szervek és szövetek eltérő mennyiségben tartalmaznak vízmolekulákat, így az egyik sötétebb, a másik világosabb színnel különül el a fekete-fehér felvételen.

A várandósoknál is végezhető másik képalkotó vizsgálat az ultrahangvizsgálat, mely mai tudásunk szerint teljesen veszélytelen a magzatra nézve. Ámbár pár évvel ezelőtt voltak olyan hangok szakmai körökben, melyek az öncélúan, pusztán a családi fényképalbum számára készülő 4D babamozis vizsgálatok számát biztonságossági megfontolásokból korlátozni igyekeztek – józan önmérsékletre intve a szülőket.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page