top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Azért vagyok, hogy megkönnyítsem a férjem életét

A nemi szerepek egyre szélesebb körben vitatott témává váltak. Egyre többen és többen értenek egyet azzal a gondolattal, hogy meg kell törni bizonyos sztereotípiákat. Mások azonban tökéletesen elégedettek a hagyományosabb szerepekkel. Utóbbiak közé tartozik a 25 éves Eszter, aki napi 5 órát tölt a konyhában és azt vallja, hogy neki az az egyetlen dolga, hogy megkönnyítse, szebbé tegye a férje életét.

Lehet egyetérteni vagy sem vele, de azért adjuk közre a történetét, hogy ezzel is hirdessük hitvallásunkat: mindenki csinálja és éljen úgy, ahogyan szeretne, ahogyan neki a legjobb. Lehetőleg beszólások és elítélő-lenéző véleményének nélkül.

 

Eszter és 23 éves férje rengeteg ellenérzéssel szembesült amiatt, hogy a tipikus nemi szerepekhez való ragaszkodás mellett döntöttek. Eszter határozottan hisz abban, hogy meg kell őriznie „hagyományos” feleség szerepét, ezért például naponta körülbelül 5 órát tölt a konyhában. At vallja, az ő feladata, hogy megkönnyítse férje életét, és a kritikák ellenére boldogan teljesedik ki a sztereotíp női szerepben.


Eszter korábban meteorológiát tanult, amikor 2020-ban megismerkedett mostani férjével. Hamar rájöttek, mennyi közös van bennük, és egymásba szerettek. Nem sokkal később Eszter otthagyta az iskolát, és a nemi szerepek betöltésére kezdett koncentrálni. Férje villanyszerelő, és teljes munkaidőben dolgozik, így Eszter úgy véli, nem kell semmit sem csinálnia, miután hazatért. A férje időnként segít a ház körül, de ezt soha nem várja el tőle.


Naponta körülbelül 5 órát tölt főzéssel és körülbelül további 2 órát takarítással. Nemcsak vacsorát főz és ebédet csomagol a férjének, hanem a ruháit is ő készíti ki neki, hogy reggel csak fel kelljen vennie. Szabadidejében bevásárol és új hobbikat próbál ki, például azt tervezi, hogy kitanulja a kertészkedés csínját-bínját. Szent meggyőződése, hogy a házasságuk részben azért olyan jó, mert nincs közöttük vita a nemi szerepekről, hiszen jó előre tisztázták egymással, ki mit vár el a másiktól.


Eszter azonban nemcsak főz és takarít a férjére, hanem lényegében hagyja, hogy mindent ő irányítson. Például soha nem megy el nélküle az edzőterembe. Sőt, az élelmiszeren kívül semmit sem vásárol a férfi jóváhagyása nélkül. És mindig igyekszik rendbeszedni a haját és a sminkjét, mielőtt a férfi hazaér a munkából.


A párnak jelenleg még nincs gyermeke, de a következő években tervezik. Azt mondják, a dolgok nem fognak sokat változni aztán sem, mivel Eszter továbbra is eleget tesz majd a nemi szerepének és vigyáz a gyerekekre, míg Connor dolgozik. Mostani tervei szerint magántanulóként fogja tanítani a gyerekeit, mert szeretné kontroll alatt tartani, hogy a gyerekei mit és hogyan tanulnak.


Eszter elmondta, hogy a szülei elváltak, amikor még kicsi volt, és nehezen élte meg, ahogy az édesanyja egyedül küzdött a megélhetésért. Továbbá nem hisz abban, hogy a nőknem mindenáron minden területen ragaszkodniuk kell a kiteljesedéshez. A házaspárt gyakran zaklatják a közösségi médiában a nemi szerepekhez való ragaszkodásuk miatt, és egyesek „lustának” titulálják Esztert. Ő azonban nem bánja; jobban szereti a nyugalmat, hogy nem kell eljárnia dolgozni és nem kell aggódnia a számlák miatt.


A nemek közötti egyenlőségért folytatott harc alapja az a vágy, hogy szabadon élhessünk az életünket, ahogyan azt jónak látjuk. Bár az ő preferenciái nem illeszkednek a nemi szerepek eltörléséért folytatott küzdelemhez, ettől még joga van ahhoz, hogy úgy éljen, ahogy ő jónak látja. Hiszen úgy tűnik, hogy ő és a férje megtalálták az egyensúlyt, ami számukra működik.


Fotó: Freepik



0 hozzászólás
bottom of page