top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Azt mondták, nem lesz elég tejem három babának...

...adjak nekik inkább tápszert. Egy amerikai anya a TikTokon osztja meg, milyen is az élet hármasikrek anyukájaként. Elmesélte például, hogy a három kislány majdnem 2 hónapig volt PIC-en, és még az ott dolgozók részéről is elhangzott az a tanács felé, hogy ne erőltesse az anyatejet és a fejést, adjon inkább tápszert a babáknak, mert így hamarább hazaviheti őket.


A huhogóknak azonban eddig nincs igazuk, a négygyerekes család életét a TikTokon követőknek a múltkor megmutatta a lefagyasztott anyatejjel dugig tömött hűtőjüket. Ezen kívül néhány tipikus negatív reakciót is megosztott.

 

A 27 éves Nina Dunfrenne hármasikrei – Aubree, Emma és Lois – a 29. héten koraszülöttként látták meg a napvilágot, PIC-re kerültek, ahonnan 55 nap elteltével vihették őket haza a szüleik, ahol 2 éves nővérük is nagyon várta már a három kistestvért.

„Még csak meg sem tudtam érinteni őket – mesélte az édesanya a Today Parentsnek, aki az első időkben csak reményét vesztve figyelhette a piciket az inkubátorok falain keresztül. – Az egyetlen dolog, amit tehettem értük, hogy folyamatosan fejtem és vittem be nekik az anyatejet. Azt hiszem, ez is egyfajta kötődés volt feléjük, ami az első időkben nagyon sokat segített nekem.”

Az anyatejes táplálás tehát sikertörténet volt az életükben, hiszen a PIC-ről hazatérve is volt elegendő teje, sőt máris tekintélyes tartalékokat halmozott fel a fagyasztóban lefejt anyatejből. Azonban őt sem kímélték a negatív megnyilvánulások és vélemények, többnyire azért a törekvéséért, hogy három baba ide vagy oda, ő bizony szoptatni akarja őket.

„Én még soha nem láttam olyan ikres anyukát, aki sikerrel tudott volna szoptatni, de te azért megpróbálhatod”

– ez volt az egyik jellemző vélemény, amit többször is megkapott. Máskor vadidegenek kérdőjelezték meg, hogy a babák egyáltalán képesek lesznek-e megtanulni, hogyan kell szopni, és hogy inkább tanuljanak meg biztonsággal tápszerezni, úgy gyorsabban hazajutnak a PIC-ről. Más vadidegenek pedig biztosra vették, hogy az anyának nem lesz elég teje mindhárom baba számára. Voltak, akik azzal próbálták eltántorítani a szoptatástól, hogy akkor „soha többé nem fog tudni aludni” – már legalábbis a babákat szoptatja.


Az eredmény azonban mindenkire rácáfolt, amit mi sem bizonyít jobban, mint a lefagyasztott anyatejjel teli hűtő. Tényleg nem volt sétagalopp, ahogy Nina elárulta, kb. két és fél óránként 25-30 perig fejt, a babákat három és fél óránként etette. Így körülbelül 15 percre maradt szusszanásnyi ideje az etetések és a fejések között.

„A szoptatás nem mindig könnyű. De az elbátortalanító üzenetek nem tántoríthatnak el egy elszánt anyát. Csak azt kérjük, hogy hagyjátok, hogy szoptassuk babáinkat”

– mondja Nina az egyik TikTok videójában, amit már több mint 1 millióan láttak.


A videóra rengeteg reakció érkezett. Valaki például azt írta, hogy könnyekig meghatódott az anyatejjel teli hűtőt látva, hiszen rengeteg erőfeszítés és szeretet van minden egyes üvegben.

Nina mindazonáltal úgy gondolja, nem azon múlik, hogy milyen anya vagy, hogy szoptatsz vagy tápszerezel:

„Nem hiszem, hogy azzal lehet mérni a szeretetet, hogy anyatejet vagy tápszert adsz-e a babának. Jó anya vagy, függetlenül attól, hogy melyiket választod. Én ezt akartam, de nem volt könnyű. A várandósságom alatt hiába kerestem forrásokat arról, hogyan kell hármasikreket szoptatni. De meg akartam mutatni a több anyának, hogy lehetséges, és hogy szép dolog.”

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


A szoptatással kapcsolatos korábbi cikkeket itt találod az Anyás-Apáson, az anyatejjel kapcsolatos cikkeket pedig itt.


0 hozzászólás
bottom of page