top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Azt hitték, mindenórás terhes vagyok, pedig nem volt baba a hasamban

Az alábbiakban egy nő történetét olvashatjátok, akinek a barátai és a családja azt hitték, hogy harmadik gyermekével várandós, amikor 2019-ben elkezdett nőni a hasa. Hosszas kivizsgálás után azonban kiderült, hogy nem gyermekáldás elé néz, hanem egészen más ok van a háttérben – és a hasában.

Előbb a történet, aztán az ok.

 

A 44 éves Sarah így emlékszik vissza azokra az időkre:

„Állandóan véreztem. Egy vagon pénzt költöttem az egészségügyi betétekre. Nem is egy betétet használtam egyszerre, hanem többet, így nem csoda, hogy szinte ipari mennyiségben kellett vásárolnom a betéteket. Volt, hogy a vérből egész kis pocsolya gyűlt össze a lábamnál. Egyszer arra vetemedtem, hogy fehér farmert vegyek fel, hát hamarosan úgy néztem ki, mintha valami véres gyilkosságnál helyszíneltem volna.”

Azt is elmondta, hogy örökké puffadtnak és hihetetlenül gyengének érezte magát. Voltak olyan napok, amikor a lakást sem volt képes elhagyni.


A háromgyerekes anyuka hosszan tűrte a megpróbáltatásokat és a kínzó fájdalmakat, mígnem egy nap otthon rosszul lett. A mentők kórházba szállították, ott derült ki, hogy több nagy mióma van a méhében, melyek fertőzésforrásként szepszist és tüdőgyulladást okoztak. Két hétig a kórházban tartották, hogy megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését, és a következő kilenc hónap során „szó szerint láthatta”, ahogy a méhében lévő daganat egyre nagyobbra nő.

„Hihetetlenül nehéznek éreztem magam, ugyanakkor nagyon gyengének. Soha nem hagytam el a házat, mert nem akartam, hogy az emberek kérdezősködjenek. Állandó fájdalmaim voltak, és úgy néztem ki, mintha terhes lennék. El kellett magyaráznom az embereknek, hogy egy daganatot „hordok ki”, nem pedig egy babát".

Végül 18 hónappal azután, hogy Sarah-nál először diagnosztizáltak méhmiómát, az orvosok úgy döntöttek, hogy eltávolítják a daganatot.


A mióma tünetei, amiket ismerned kell

A jó hír, hogy a mióma jóindulatú (benignus) méhdaganat, amiből nem alakul ki rák.

Sok nő nem is tudja, hogy miómája van, mert nincsenek tünetei.

Azok a nők, akiknek vannak tüneteik (kb. 3 nőből 1), az alábbiakat tapasztalhatja:

  • erős és/vagy fájdalmas menstruáció

  • hasi fájdalom

  • hátfájás

  • gyakori vizelési inger

  • székrekedés

  • fájdalom vagy kellemetlen érzés nemi aktus közben

Ritka esetekben a miómával összefüggő további szövődmények befolyásolhatják a terhességet vagy meddőséget okozhatnak.


Forrás: NHS

Fotó: Metro


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page