top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az élet csodája szobrokba öntve

Frissítve: 2023. jan. 6.

Szeretnéd tudni, hogyan néz ki az anyaméh a baba születése előtt különböző szakaszokban? Ha igen, számtalan fotó, videó, animáció áll rendelkezésedre. És igen, egy monumentális szoborcsoport is.

Damien Hirst brit művész 14 kolosszális bronzszobra egy katari kórház előtt áll, dokumentálva a fogantatástól a születésig tartó gyönyörű utat.

 

A gigantikus alkotás a The Miraculous Journey (Csodálatos utazás) címet viseli, és egy petesejt megtermékenyítésével kezdődik, a méhen belül növekvő magzat különböző stádiumait ábrázolja, majd egy körülbelül 15 méter magas csecsemővel zárul. Mindegyik szobor 5 és 11 méter közötti magasságú, és az egész 216 tonnát nyom.


A művet Katar fővárosában, Dohában állították fel a Sidra Orvosi és Kutatóközpont előtt. Hirst szobrait 20 millió dollárért rendelte meg a katari uralkodó, Tamim bin Hamad Al Thani emír nagy művészetkedvelő hírében álló testvére), mellyel "a Közel-Keleten a keleti és a nyugati művészet között fennálló hagyományos határokat kívánják eltörölni".

A szobrokat valójában 2013 októberében leplezték le, de a hírek szerint a 2018 októberi nagy leleplezésig eltakarták őket.

A hivatalos indok az volt, hogy megvédjék a szobrokat a kórházi építkezések okozta károktól, de a monumentális alkotás körül a közösségi médiában is zajlottak viták.

"Nem várjuk el, hogy mindenkinek tetszenek, nem várjuk el, hogy mindenki megértse őket - mondta az AFP-nek Layla Ibrahim Bacha, a kormány által finanszírozott Katar Alapítvány művészeti szakértője. - Azért vannak itt, hogy vitát és közös gondolkodást indítsanak el."

Sheikha al Mayassa Hamad bin A szobrokat megrendelő Khalifa al-Thani 2013-ban azt mondta a The New York Timesnak, hogy nem tartja ellentmondásosnak a művet.

"Ez kevésbé merész, mint a sok meztelenség. Van egy vers a Koránban a születés csodájáról. Ez nem ellentétes a kultúránkkal vagy a vallásunkkal."

Hirst 2013-as közleményében ezt írta:

"Végső soron az utazás, melyen egy baba a születése előtt keresztülmegy, nagyobb, mint bármi, amit emberi élete során megtapasztal. Remélem, hogy a szobor a nézőben a csodálat érzését kelti majd e rendkívüli emberi folyamat iránt."

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page