Anyás-Apás · 2020.05.24 11:03 · 8 perc

Az otthoni tanulás unalmas, ezért az én gyerekeim nem is vesznek benne részt

Egy celeb anya szerint a járvány miatt bevezetett otthoni tanulás halál unalmas, ezért nem is kötelezi rá a gyerekeit. Szerinte a gyerekeknek inkább a közösségi médiában való jelenlétre kell fókuszálniuk, vagy arra, hogy beválogassák őket egy valóságshowba, mert így tehetnek szert hírnévre és ismertségre.

Aztán jövök egy felméréssel is, hogy a szülők mit gondolnak az iskolai tanítás újraindításáról.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az utóbbi hónapokban világszerte zárva voltak az iskolák, a gyerekek otthon, digitális oktatás keretében teljesítették „iskolalátogatási” kötelezettségüket. A pedagógusok többsége gyorsan átállt a digitális oktatásra, és többnyire a diákok is igyekeztek részt venni a tanórákon. Ám nem volt mindenki ennyire lelkes a digitális oktatástól.

Carla Bellucci mostanában már inkább csak a brit bulvársajtó olvasói között ismert. De ha elmondom, hogy a 38 éves nő korábban modellként dolgozott, manapság azonban már inkább csak influenszerként ismert a közösségi oldalak állandó szereplőjeként, akkor szerintem mindenkinek megvan az a típusfigura, amit képvisel.

Most éppen a járvány miatt bevezetett digitális oktatással kapcsolatos polgárpukkasztó véleménye miatt került leginkább a bulvárlapok címoldalára, de korábban is voltak már botrányos dolgai.

Tavaly nyáron azzal vívott ki magának kétes értékű figyelmet, hogy elismerte: becsapta a háziorvosát azzal, hogy depresszióban szenved. Ezzel elérte, hogy súlyos lelki problémát okozó testképzavarra való hivatkozással közfinanszírozott ellátás keretében elvégezték orrplasztikát, melyért egyébként súlyos pénzeket – forintra átszámítva csaknem 3 millió forintot – kellett volna fizetnie egy magánklinikán. „Elmentem a háziorvosomhoz, kicsit flörtöltem vele, és máris készséggel elárulta, miként kell kijátszani a rendszert. A vicces az, hogy soha nem volt depresszióm, életemben nem szedtem rá gyógyszert, de a háziorvosom nem ellenőrizte, hogy igazat mondok-e” – dicsekedett utóbb a bulvársajtóban, hogyan oldotta meg „ügyesben” a plasztikai műtétet ingyen, azaz az adófizetők pénzén.

A mostani kijelentése sem kevésbé polgárpukkasztó: azt mondja, hogy az otthoni tanulás halál unalmas, ezért nem is várja el 15 éves lányától és 12 éves fiától, hogy részt vegyen benne. Éppen ezért a két gyerek csak délelőtt tíz körül mászik ki az ágyból, és utána is csak videójátékokat játszanak és Instagram-fotókhoz pózolnak:

„A kijárási korlátozás alatt a közösségi oldalak frissítései voltak az egyetlenek, amit a gyerekeim olvastak, a matektanulás pedig abban merült ki, hogy megszámolták, hány új követőjük van az Instagramon. A tanulás és az iskolai dolgok nem érdeklik őket, és én nem is erőltetem”

– dicsekedett az exmodell gyerekei iskolai „előmenetelével”. Szerinte jobban járnak, ha inkább a közösségi oldalakon való jelenlétre koncentrálnak, esetleg igyekeznek bejutni egy valóságshowba, ez ugyanis szerinte az érvényesülés egyedüli kulcsa – bár gyerekeit értelmesként, ám nem különösebben okosként jellemzi.

A koronavírus kedvez a mentális betegségeknek is

Úgy tűnik, hogy a brit celeb nem abból a megfontolásból nem szorgalmazza különösebben az iskolák újranyitását, mint a „szürke” nagy többség. Tegnap kiraktam egy kérdést az Anyás-Apás Facebook-oldalára, amiben azt kérdeztem: mit szólnál hozzá, ha június elsején megnyitnának az iskolák? (Nem fognak, legalábbis rendes tanítás biztosan nem lesz már ebben a tanévben.)

Örülnél neki, mert elég volt a digitális oktatásból?

Vagy inkább tartasz még a járvány utóhatásaitól és nem gondolod, hogy azért a pár hétért, ami még hátra van a tanévből, nem lenne érdemes kockáztatni?

A pillanatnyi állás kicsit az utóbbi, óvatosabb álláspont felé billen: az Anyás-Apás olvasóinak 57 százaléka mondja azt, hogy ez a tanév már veszett fejsze nyele, különben is tart a fertőzéstől, mert úgy látja, még nem múlt el a veszély. Negyvenhárom százalékuk iskolába engedné a gyerekét, miért is ne?

Az Anyás-Apás koronavírussal foglalkozó korábbi cikkeiért ide kattints!

És ebben valószínűleg a megfertőződés feletti szorongás is benne van. Miután végre felemelkedtek a „sorompók”, és sok hetes bezártság után szabad a kijárás, sokan azt veszik észre magukon, hogy bár szívük szerint mennének, mégse mernek. A pszichológusok is azt mondják, hogy a járványhelyzet kedvezett a mentális problémák előtérbe kerülésének is. Pont ma hallgattam egy szakpszichológus okfejtését a tévében arról, hogy a páciensei arról számolnak be, mennyire furcsa és szorongást keltő számukra az, hogy a mackónadrágos-pólós hetek után ki lehet/kell menniük a lakásból, ehhez rendesen fel kell öltözniük, és a kinti világban emberekkel érintkezni és kommunikálni. Ami önmagában lehetne felszabadító érzés is, ám inkább szorongást kelt az, hogy ezt a korábbitól merőben eltérő szabályok és keretek között kell tenniük, és ahhoz, hogy viszonylag szorongásmentesen tudjanak létezni ebben a régi-új világban, teljesen új szabályokat kell megtanulniuk és következetesen alkalmazniuk. Ez pedig szorongást kelthet.

A jelenségnek neve is van: koronafóbia

A szülők 80 százaléka inkább otthon tartaná a gyereket

De térjünk vissza az otthoni tanulás kontra az iskolák újranyitása kérdéséhez. Nálunk már nincs olyan sok hátra a tanévből, hogy érdemes legyen gondolkodni az iskolai tanítás újraindításán, de például az angoloknál – ahol az iskolaév rendesen július végéig-augusztus elejéig tart – még dilemma az újranyitás kérdése. Ráadásul náluk a fertőzöttek és halottak napi száma is nagyon magas még – bár szerencsére lassan, de biztosan csökken. Éppen ezért náluk történnek felmérések is arra, mit gondolnak erről a szülők.

Egy csaknem 42 ezer szülőt megkérdező felmérés szerint például a szülők több mint 80 százaléka gondolja úgy, hogy még nem biztonságos a gyerekeket iskolába küldeni, sőt a szülők fele egészen szeptemberig kivárna ezzel. Minden öt szülő közül egy azt szabná feltételül, hogy gyermekét iskolába engedje, hogy álljon rendelkezésre hatásos vakcina. A szülők 18 százaléka viszont minden fenntartás nélkül küldené az iskolába a gyerekét, bármikor is nyitják meg azokat. A szülők közül inkább az apák és a home-office-ban dolgozó szülők azok, akik bátrabbak lennének e téren. A fizetéskiesés miatt kormányzati kompenzációban részesülő szülők többsége (84 százaléka) nem sietné el a gyerekek iskolába küldését.

#koronavirus #digitalis_oktatas #otthoni_tanulas #carla_bellucci #koronafobia

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük