top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az igazi hősök kórházban szülnek 1. rész

Frissítve: 2019. aug. 23.

Kórházban vagy otthon? Mindkét oldal mellett érvelnek tudományos vizsgálatokkal. Amelyekből persze mindenki csak a maga megdönthetetlen álláspontját erősítő megállapításokat emeli ki – ha nincsenek ilyenek, akkor kellő rugalmassággal értelmezi a leírtakat, esetleg módszertanilag elhibázottnak minősíti az összes olyan vizsgálatot, ami nem az ő meggyőződését erősíti. Mert a frontvonalak már régóta megmerevedtek kórház kontra otthon ügyben.


Még mielőtt továbbmennék, szeretném leszögezni, hogy kórháziszülés-párti vagyok, nem mennék vissza a kukoricaföldre, ha nem muszáj.


 

De ez persze nálam nem jelenti azt, hogy agyonhallgatom azt, aki más állít. Mindazonáltal azt gondolom, hogy szüljön mindenki ott, ahol szeretne – és amit a józan ész az adott körülmények között még megenged.

Akárhol is, de pontosan szabályozott körülmények között. És nem utolsósorban szeretnék egy olyan világban élni, ahol az otthonszülés marketingje nem a kórházi szülés horrorizálására épül (van ilyen szó egyáltalán?). No de akkor vissza a mondanivalóm apropójához.

Az angol állami ellátást biztosító NHS új irányelveket adott közre, melyekben arra buzdítják azokat a nőket, akiknek terhessége kis kockázatúnak minősül, hogy inkább maradjanak otthon szülni, ne menjenek kórházba. Ez a statisztikákat nézve azt jelentené, hogy a nők körülbelül fele otthon szülne, ha mindenki megfogadja az NHS javaslatát.

A brit egészségügyben alkalmazott protokollok kidolgozásáért felelős testület, a NICE álláspontja szerint a várandósok 45 százalékának tökéletesen biztonságos lenne, ha otthon vagy bábák vezette szülőotthonokban szülnének. E javaslatukat arra alapozták, hogy a bábák által vezetett szülések esetében ritkábban történik gátmetszés, császármetszés vagy fogóműtét. Susan Bewley, a londoni King’s College szülészprofesszora, a NICE tanácsadó testületének elnöke azt is kiemeli, hogy a kórházi szülések kapcsán gyakoribbak a fertőzések.

Az új irányelvek javaslatokat fogalmaznak meg a bábák számára is, többek között azt, hogy sima lefolyású szülések esetében a baba világra jötte után legalább egy percet várjanak a köldökzsinór lefogásával. Ez éppen ellentétes a NHS 2007-es álláspontjával, mely szerint a köldökzsinór korai lefogását és átvágását tartották üdvösnek. Azóta azonban úgy tűnik, hogy kedvezőbb, ha csak később történik meg a köldökzsinór lefogása.

Egy önálló irányelvet is közzétettek a szülés utáni ellátással kapcsolatban, melyben a NICE szakemberei fontosnak tartják, hogy a szülők már korán tájékoztatást kapjanak arról, hogy a baba 12 hónapos koráig ügyeljenek arra, hogy fokozott a bölcsőhalál esélye akkor, ha egy ágyban, heverőn vagy fotelban alszik a felnőtt a csecsemővel. Különösen nagy a veszély akkor, ha a felnőtt előzőleg alkoholt vagy drogot fogyasztott, vagy a baba koraszülöttként vagy kis súllyal jött a világra.

Visszatérve az otthonszülés kérdésére: bár nálunk az otthonszülés hívei előszeretettel példálóznak a külfölddel, köztük az angolokkal, az angol és walesi statisztikák szerint minden 10 nő közül 9-en inkább a kórházi szülést választják szülészorvos felügyelete mellett – noha erre a jelek szerint nem presszionálja őket a rendszer.

Hogy ez miért van így, erre Mark Baker professzor, a NICE klinikai gyakorlatért felelős igazgatója a következő választ adja: „nagyon nehéz megmagyarázni, miért alakult ez így, de minél közelebb van valaki a kórházhoz (vagy éppen a kórházban van), annál nagyobb annak esélye, hogy kórházi körülmények között szül, ahol gyakoribbak a beavatkozások. Ezek pedig nagyon drágák, ezért gazdaságosabb pénzfelhasználást jelent a bábák által nyújtott ellátás.” Az otthonszülés a legolcsóbb, ezt a szülőotthon követi, a legnagyobb költséget pedig a kórházi szülések jelentik.

Adatokat idéz, melyek szerint a baba szempontjából szülések kimenetel nem különbözik jelentősen attól függően, hogy arra otthon, szülőotthonban vagy kórházban kerül-e sor. Az egyetlen – ámde jelentős – kivételt – az először szülő nők képezik, akiknél otthonszülések kapcsán valamivel gyakrabban fordulnak elő súlyos szövődmények. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy 1000 szülésre kórházban 5, otthon 9 ilyen súlyos komplikáció jut.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzászólás
bottom of page