top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

Az engedĂ©keny nagyik felelƑsek a gyermekkori elhĂ­zĂĄsĂ©rt

A nagyszĂŒlƑk sokszor nincsenek azonos gyermeknevelĂ©si platformon a szĂŒlƑkkel. Ɛk Ășgy gondoljĂĄk, hogy a nagyik feladata, hogy elkĂ©nyeztessĂ©k az unokĂĄkat. A szĂŒlƑk viszont csapdĂĄban vannak, hiszen bĂĄr a nagyszĂŒlƑk nevelĂ©si elvei gyakran alĂĄaknĂĄzzĂĄk a szĂŒlƑi következetessĂ©get, mĂ©gsem tudnak mit tenni, mert rĂĄ vannak szorulva az ingyen gyermekfelĂŒgyeletre.


Egy most közzĂ©tett felmĂ©rĂ©s szerint a gyermekkori elhĂ­zĂĄsĂ©rt is a vajszĂ­vƱ nagyik a felelƑsek.


 


Ez Ă­gy persze erƑsen sarkĂ­tva van, de Ășgy tƱnik, hogy egyre inkĂĄbb erƑsödik az a trend, mely a gyerekfelĂŒgyeletbe besegĂ­tƑ nagyszĂŒlƑkben vĂ©li megtalĂĄlni a bƱnbakot a gyermekkori elhĂ­zĂĄs szinte „jĂĄrvĂĄnyszerĆ±â€ terjedĂ©sĂ©Ă©rt. Azzal vĂĄdoljĂĄk Ƒket, hogy elavult gyereknevelĂ©si elveik Ă©s tĂșlzott engedĂ©kenysĂ©gĂŒk miatt hĂ­znak el az unokĂĄk. A nagyszĂŒlƑk pedig rendszerint azzal vĂĄgnak vissza, hogy nekik „munkaköri leĂ­rĂĄsukban” szerepel az unokĂĄk elkĂ©nyeztetĂ©se. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha a jelenlegi irĂĄnyzat folytatĂłdik, azaz a nagyszĂŒlƑk mind nagyobb rĂ©szt vĂĄllalnak az unokĂĄk nevelĂ©sĂ©ben Ă©s felĂŒgyeletĂ©ben, ezzel egyĂŒtt mĂ©g a mostaninĂĄl is több lesz a kövĂ©r gyerek – pedig a gyermekkori elhĂ­zĂĄst mĂĄr ma is mind többször „jĂĄrvĂĄnykĂ©nt” aposztrofĂĄljĂĄk.


A felmérések igazolni låtszanak a vådakat

NemrĂ©giben felmĂ©rĂ©st vĂ©geztek birminghami Ă©s edinburgh-i csalĂĄdok körĂ©ben. EbbƑl az derĂŒlt ki, hogy a gyerekek nagyobb esĂ©llyel kapnak csokolĂĄdĂ©t Ă©s egyĂ©b Ă©dessĂ©geket a nagyszĂŒlƑknĂ©l, mint otthon a szĂŒlƑi hĂĄzban, ugyanakkor a nagyszĂŒlƑk kevĂ©sbĂ© mozdulnak ki otthonrĂłl az unokĂĄkkal, Ă­gy pedig a gyerekek tĂșlsĂĄgosan keveset mozognak. A nagyszĂŒlƑk sokkal inkĂĄbb engednek az unokĂĄk kĂ©rĂ©seinek, pĂ©ldĂĄul engedik Ƒket tableten jĂĄtszani vagy tĂ©vĂ©t nĂ©zni, akĂĄr tĂșl sokĂĄig is.

A szĂŒlƑk megkĂ©rdezĂ©se sorĂĄn nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ vĂĄlt, hogy a szĂŒlƑk többsĂ©ge nem Ă©rt egyet azzal, hogy a nagyszĂŒlƑk szinte minden, a szĂŒlƑk ĂĄltal a gyerekek felĂ© megfogalmazott szabĂĄlyt ĂĄthĂĄgnak, ĂĄm Ășgy Ă©rzik, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy kritizĂĄljĂĄk a tĂșlzott nagyszĂŒlƑi engedĂ©kenysĂ©get, ugyanis rĂĄ vannak szorulva az ingyen gyermekfelĂŒgyeletre, amit a nagyszĂŒlƑk nyĂșjtanak.

A vizsgĂĄlatot vezetƑ dr. Bai Li, a birminghami egyetem kutatĂłja szerint a dolgozĂł szĂŒlƑk egynegyede van kiszolgĂĄltatva a nagyszĂŒlƑk ilyen irĂĄnyĂș segĂ­tsĂ©gĂ©nek. „A nagyszĂŒlƑk abban a hitben teszik, amit tesznek, hogy a legjobbat akarjĂĄk nyĂșjtani az unokĂĄiknak. Az adatok azonban azt mutatjĂĄk, hogy azok a gyerekek, akikre fƑkĂ©nt a nagyszĂŒlƑk vigyĂĄznak, nagyobb esĂ©llyel hĂ­znak el Ă©s többet is nassolnak” – mondja.

Ami a gyermekintĂ©zmĂ©nyekbe – bölcsƑdĂ©be, ĂłvodĂĄba – adott gyerekeket illeti, ezek a szĂŒlƑk ĂĄllandĂł nyomĂĄst Ă©reznek magukon arra, hogy korĂĄn elvĂĄlasszĂĄk a babĂĄt. KorĂĄbban ez bevett gyakorlat volt, ma mĂĄr azonban tudjuk, hogy a korĂĄn elvĂĄlasztott, illetve a tĂĄpszerrel etetett babĂĄk közĂŒl többen lesznek kĂ©sƑbb elhĂ­zottak.

A National Obesity Forum (OrszĂĄgos ElhĂ­zĂĄs FĂłrum) elnöke, Tam Fry arra figyelmeztet, hogy a nagyszĂŒlƑket oktatni kell arra, milyen Ă©telekkel javasolt kĂ­nĂĄlni kis szemĂŒkfĂ©nyĂ©t – Ă©s melyek azok, melyeket inkĂĄbb kerĂŒlniĂŒk kellene. Erre annĂĄl is inkĂĄbb sĂŒrgƑs szĂŒksĂ©g lenne, mert a gyermekkori elhĂ­zĂĄs tulajdonkĂ©ppen egy idƑzĂ­tett bomba, mely a jövƑben egy csomĂł egĂ©szsĂ©gi problĂ©ma forrĂĄsa lehet.


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page