top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Az anyósomék folyton a nyakunkon lógnak, mit tegyek?

Az unoka születése körül mindig átrendeződnek egy kicsit a családi szerepek és erőviszonyok. Különösen az első unoka születése körül. Az alábbi segítségkérő levél írója azzal küzd, hogy az újdonsült nagyszülők nem tudják, hol a határ. Hogyan lehet meghúzni ezeket az új határvonalakat, hogy az új családnak is jó legyen, de sértődés se legyen belőle?

Néhány lehetséges választ felvillantunk a Redditről, de te hogyan oldanád meg?

 

Sziasztok, tanácsért jöttem. Kisbabánk most lesz 3 hónapos, még nem volt egy olyan hétvége sem, hogy ne jött volna valaki látogatni. Legtöbb vendég tényleg csak 1 órácskára jön, ez nem is zavart minket, viszont az anyósomék kb. minden nap jönnének, és kb. 2 naponta jönnek is. Megértem, hogy látni akarják unokájukat, viszont a férjem hétköznap dolgozik, egyedül a hétvége, mikor együtt tudjuk tölteni hármasban az egész napot. Mindig megkérdik jöhetnek- e, de ha mondjuk nekik, hogy most inkább ne jöjjenek, akkor is eljönnek. Azt mondják, csak egy órácskára, viszont ez sose így történik, mert általában 4-5 órákat itt üldögélnek. Pihenni nem tudunk, a kicsi általában alszik, mivel szüksége van a pihenésre, és nem fogom felkelteni csak azért, mert itt vannak. Kedvelem őket, mert rendesek velünk, nem szólnak bele semmibe, de kezd kicsit sok lenni, hogy nem értik meg, hármasban akarunk lenni. Lenne valami ötletetek, hogy adjuk tudtukra világosan, de úgy, hogy ne bántsuk meg őket? Amiket eddig próbáltunk, mind mihaszna volt, még az is, ha elmondtuk világosan, mit szeretnénk. Köszi, ha segítesz.”

Nem baj, ha megsértődnek?

„Az én anyósomék szülés után minden egyes nap jöttek, volt, hogy kétszer is megjelentek, délelőtt és délután. Sőt! Papucsot hozott a házunkba saját magának… na ez kiverte nálam a biztosítékot. Én olyan szinten ki voltam merülve tőlük, hogy nekem egész nap őket kell kerülgetnem, hogy megelégeltem. Rájuk szóltam erélyesen, össze is vesztünk, ez engem nem érdekelt, azóta hála az égnek nem jönnek. Nagyon jól megvagyunk nélkülük, nekem egyik sem hiányzik…”

Így nem lehet viselkedni?

„Ez egészen elképesztő. Így nem lehet viselkedni. Sajnos valamiért azt gondolják páran, hogy azért, mert ők az idősebbek, mindenkinek neki kell táncolni. Lásd hiába te vagy az anyuka, neked kell alkalmazkodni az anyósodékhoz. Ez nem így működik. A kisbaba szülei mondják meg, hogy mi van. Valóban a férjednek kellene ezt intéznie.”

A férj dolga elintézni?

„Ezt a férjednek kell elintézni. Ha normális emberek, akkor nem fognak megsértődni, de ha most nem állítasz/állítotok határokat, akkor ne lepődj meg azon, hogy mindig semmibe lesz véve, amit kértek, legyen szó az a magánéletről vagy a gyereknevelésről.”

Rá kell szervezni valami programot?

„Nálunk a férjem szólt nekik pont emiatt. Azóta szépen megtanulták (nagyjából). Aki nem teljesen hülye, az felfogja, hogy egy családnak együtt is kell időt töltenie, rokonok nélkül. Pláne amikor ilyen kicsi a gyerek, és még csak most szoktok össze. Nagyon tiszteletlen, hogy nem adnak nektek semmi privát szférát. Én simán szerveznék programokat bármerre és megmondanám, hogy nem vagyunk itthon, kész.”

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page