top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az anyósom nem hajlandó nevén nevezni a gyerekemet

„Te hogyan oldanád meg?” – ez az Anyás-Apás mottója májusban. A mai történet egy nagymamáról szól, aki nem ért egyet a névválasztással még meg sem született unokája számára. Ezért máris kizárólag az általa megfelelőnek tartott néven hajlandó emlegetni leendő unokáját.

Te mit szólnál, ha hasonló szituációba kerülnél? Te hogyan oldanád meg?

 

A szülők által látogatott fórumokat, blogokat olvasgatva számomra megdöbbentő felismerés volt, mekkora kardinális kérdést jelent egyes családokban a névválasztás. Vannak olyan sztorik, amikor a szülők már óvodáskorú gyermekeik nevét akarják megváltoztatni pusztán azért, mert közben változott az ízlésük. De az is előfordul, hogy a gyerek születésekor ritkának, különlegesnek tartott név néhány év alatt gyakorivá, elcsépeltté válik, ezért a szülők inkább valami egyedibb névre váltanának. (Aztán persze könnyen lehet, hogy néhány év múlva már ez a név is trendivé válik, akkor mi lesz?)


Egy kismama éppen egy ilyen, gyerekesek körében népszerű oldalon, a Mumsneten panaszkodott arról, hogy férje anyukája nem tartja megfelelőnek júliusban születendő unokája tervezett nevét, ezért már sem hajlandó a szülők által választott néven emlegetni még sem született unokáját.


Ezt írta a kismama:

„Júliusra várjuk első gyermekünk születését, aki több éves küzdelem után lombikprogram segítségével fogant, ő a mi kis sikersztorink. Először azt hittük, hogy kislányunk lesz, és az Emily nevet szántuk neki. Aztán kiderült, hogy mégis kisfiút hordok a szívem alatt, ezért úgy döntöttünk a férjemmel, hogy Harry legyen a neve. Ez a név mindkettőnknek tetszik, második keresztnévnek pedig a férjem dédnagyapja után a James nevet választottuk. Azt hittük, hogy ezzel el is döntetett a kérdés, de ekkor közbeszólt az anyósom. Róla azt kell tudni, hogy a világ legkontrollmániásabb nője, aki kerek perec kijelentette, hogy nem fogja Harrynek nevezni az unokáját. Ezért – kompromisszumként, hátha közben jobb belátásra tér – eddig csak Haribóként emlegettük a picit, utalva arra, hogy ő a mi kis gumimacink. Mostanában azonban az anyósom egy valódi nevet talált ki a picinek és csak Beau-ként emlegeti akár írásban, akár szóban. Azt mondja, hogy nem akarja, hogy a neve miatt csúfolják később a gyereket. Ettől a helyzettől ideges és csalódott vagyok, mert olyan régóta vártunk már erre a gyerekre, és álmomban sem gondoltam volna, hogy az anyósom még abba is bele akar szólni, hogy mi legyen a neve. Mit tegyek? Válasszunk inkább másik nevet?”

Több százan válaszoltak a feltett kérdésre. Nem meglepő módon a legtöbben azt javasolták, hogy azt a nevet adják a gyereknek, amit szeretnének, és ne érdekelje őket, mit akar az anyós. Volt, aki azzal is kiegészítette a fentieket, hogy a legjobb, ha egyszerűen ignorálják, amikor az anyós az általa önkényesen választott néven szólítja a gyereket, így egyszer csak majd megunja és abbahagyja. Vagy ilyenkor nézzenek rá értetlenkedve, mint aki nem tudja, hogy kiről beszél, hiszen a kisfiú neve nem Beau, hanem Harry.

Te hogyan oldanád meg a helyzetet?

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page