top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az anyák bármiért képesek egymás torkának ugrani

Korábban már többször írtam arról, hogy az egyik anya gyakorlatilag a gyereknevelés bármely szempontja alapján képes meg- és leginkább elítélni a másik anyát. Olyannyira, hogy az angol nyelvben már külön kifejezés is van rá: mom-shaming. Egy fotós – nem mellesleg maga is háromgyerekes anya – zseniális fotósorozatot készített, melyben sorra veszi a leggyakoribb okokat, amikért bármikor egymás torkának ugranak a vérmes anyák.


Hány illik közülük rád?


 


Abbie Fox egy elfoglalt háromgyerekes anya, aki saját fotóstúdiót működtet. Azt mondja, szereti meglátni a valódi életeke és történeteket is a fényképezőgép objektívje mögött. A fotózást sokszor használja arra, hogy ráirányítsa a figyelmet egy olyan problémára, mely sok anya életét megkeseríti. Ez pedig nem más, mint a mom-shaming, vagyis az a jól ismert jelenség, hogy ahol több anya összegyűlik akár a való életben,de még inkább a virtuális térben név és arc nélkül, ott hamarosan megkezdődik egymás gyereknevelési szokásainak szétcincálása, anyai alkalmasságának megkérdőjelezése. Ez akár az apákra is irányulhat, úgyhgy akár dad-shamingről is beszélhetünk. Ez utóbbi egyik szélsőséges esetéről korábban már írtam, amikor egy ausztrál apa is, bizonyos Sean Smith a Facebook-oldalára töltött fel egy édes fotót, melyen 6 hete kislányával, Bellával pózol. És történetesen éppen a száját puszilja meg a karjában tartott babának fürdetés előtt. Egy nő szemében azonban annyira sokkoló volt a fénykép, hogy egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy riasztani fogja a gyermekvédelmi szolgálatot. Sean párja, Christal arról számolt be, hogy a nő kommentje annyira bántotta az apát, hogy azt olvasva könnyekben tört ki. „A nő azzal vádolta Seant, hogy pedofil és azt írta, hogy „milyen apa az, aki szájon csókolja a saját gyerekét?”. És azt is írta, hogy hívni fogja a gyermekvédelmiseket, hogy az ilyen apa soha többé ne molesztálhassa a gyerekét.



Fotósorozat az anyák érzékeny pontjairól

De visszatérve Abbie Foxhoz, a fotós egy fotósorozatot készített kifejezetten azzal a céllal, hogy az anyai beszólások leggyakoribb okait tűzze lencsevégre. Azt mondja, ő maga is saját bőrén megtapasztalta, amikor 6 hetes küzdelem után feladta, hogy szoptassa első gyerekét, mire milliószor megkapta, hogy csak az a jó anya, aki szoptat. És ami még rosszabbul esett, hogy ezt olyanoktól kapta meg, akiket addig a barátainak hitt. És bár a következő gyerekét három hónapig tudta szoptatni, úgy érzi, hogy mindig lesz valami más, ami miatt az anyatársak elítélik őt – és más anyákat is. Mert ok mindig van. És bezzeganyák is.

Angolul nem tudók kedvéért, a fotósorozaton a gyerekek kezében tartott táblákon az alábbi szövegek olvashatók:

Elfoglaltak vagyunk, ezért egy héten többször is előfordul, hogy mindenki más időpontban vacsorázik a családban.
Az anyukám használta a „hagyd sírni” módszerét az altatásnál.
Még mindig a szüleimmel egy ágyban alszom.
Kívánságcsászárral születtünk.
Otthon születtem.
Egyéves koromig cumisüvegből kaptam az anyatejet.
A szüleim teljes munkaidőben a karrierjüket építik, ezért bébiszitter vigyáz rám.
Medikalizált szüléssel születtem.
Az anyukánk főállású anya.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page