top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az addikció hatalma – haldokló lánya gyógyszereit lopkodta

Nemrégiben egy amerikai anya azzal küzdötte magát az újságok címoldalára, hogy hosszú ideig és módszeresen lenyúlta végstádiumú betegségben szenvedő lánya gyógyszereit – melyekkel saját gyógyszerfüggőségét csillapította. Ha azt hiszed, hogy a sötét sikátorokban gyanús alakoktól beszerzett klasszikus kemény drogok − például a heroin − okozzák leggyakrabban a problémát, akkor hadd áruljam el, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.


Az addikciót okozó szer gyakrabban a receptre felírt és a patikában kiváltott fájdalomcsillapító.


 


A 46 éves Carol Ballweg a végstádiumú betegségben haldokló lánya számára felírt kábító fájdalomcsillapítókat nem adta be a betegnek, hanem saját maga vette be azokat. Amikor a lányt gondozó orvosi teamnek gyanús lett a dolog és rendőrségi feljelentést tettek, akkor az anya azzal védekezett, hogy kábítófájdalomcsillapító-addikcióban szenved, és gyógyszeréhsége csillapítására és elvonási tüneteinek enyhítésére kellettek számára az opiátszármazékok.

A mára már hospice-ellátásra szolgáló lány életvégi ellátásának részét képezte az is, hogy az orvosok kábító hatású szereket rendeltek számára fájdalmai csillapítására. Ahogyan a rendőrségi nyomozásból most kiderült, az anya már kezdettől fogva a szokásosnál gyakrabban kereste fel lánya orvosait, hogy újabb és újabb receptek felírására kérje őket arra hivatkozva, hogy az a tervezettnél gyorsabban elfogytak a tabletták. Az orvosoknak végül gyanús lett a dolog, ekkor derült ki, hogy az anya gyakorlatilag kezdettől fogva megtagadta a lányától a létfontosságú gyógyszereket azért, hogy maga vegye be azokat. A betegnél elvégzett vizeletvizsgálattal egyáltalán nem tudtak kimutatni gyógyszermaradványokat, ami végül kétségbevonhatatlanul igazolta az anya ellen felmerült súlyos vádat.

Az anyát 100 ezer dolláros pénzbüntetésre ítélték és eltiltották a lányával való érintkezéstől.


A fájdalomcsillapítók több addikciót okoznak, mint gondolnánk

Az bizonyára nem általános, hogy valaki egy halálos beteg családtag gyógyszereinek lenyúlásával biztosítja a maga szeradagját, az viszont biztos, hogy a receptköteles fájdalomcsillapítóktól való függésével az anya egyáltalán nincs egyedül – sőt valójában egyre többen vannak.

A receptköteles fájdalomcsillapítókhoz viszonylag könnyű hozzájutni, hiszen elég csak annyi, hogy valaki valamilyen fájdalommal járó krónikus, elhúzódó betegséget hazudik orvosának, például isiászt vagy rendszeres fejfájást. A komolyabb fájdalomcsillapító szerek közé tartoznak a kábító hatású készítmények, például az ópium származékai, az opiátok vagy opioidok.

Nemrégiben hozták nyilvánosságra az úgynevezett BIDMC vizsgálat eredményeit, melyben éppen ezt a jelenséget elemezték. A Journal of Bone and Joint Surgery című lapban megjelent adatok szerint az USA-ban körülbelül 2,1 millióra tehető azoknak a száma, akik tudatosan nem megfelelően használják a számukra felírt fájdalomcsillapítókat – ez egyben a kábító fájdalomcsillapítókkal összefüggő halálesetek körülbelül felét adja. Külösen nagy probléma ez például a műtétes szakmákban, ahol a műtét utáni fájdalom enyhítésére gyakran adnak ilyen szereket.

A Beth Israel Deaaconess Medical Center (BIDMC, innen a vizsgálat elnevezése) kutatói söszegyűjtötték azokat a tényezőket, melyek fennállásakor nagyobb az esélye a 2 hónapnál hosszabb fájdalomcsillapító-használatnak, ilyen esetekben ugyanis esélyesebb a függőség és az addikció kialakulása. „Az adatok szerint a teljes népesség körülbelül 4 százaléka szed ilyen szereket orvosi javaslatra, és a gyógyszerszedők egynegyede még akkor is használja ezeket a szereket, amikor az orvosilag már nem indokolt és nem javasolt – mondja a vizsgálatot vezető dr. Ara Nazarian. – Ezért fontos a hajlamosító körülmények feltérképezése.”

Az eredmények azt mutatják, hogy akkor a legnagyobb a veszély, ha a betegnek már korábban is írtak fel opioidokat vagy benzodiazepineket, ha depressziós, vagy ha hosszan tartó hát- vagy derékfájásban szenved. Úgy tűnik, hogy az nem fokozza a kockázatot, ha a beteg korábban már hosszabb ideig használt nem vényköteles/nem kábító hatású fájdalomcsillapítókat. Azt is megjegyzik, hogy a nem megfelelő orvosi szemlélet is hozzájárul a helyzet súlyosbodásához, úgy látják ugyanis, hogy az orvosok maguk is szükségtelenül gyakran írnak fel túlságosan erős fájdalomcsillapítókat betegeiknek.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page