top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Anyák és babák a rács mögött

Születési hely: Tököl, rabkórház. Nem mutat bizalomgerjesztően a születési anyakönyvben, ugye? De nemcsak annak lehetnek egész életre ható egészségi következményei, ha egy baba a rácsos kórház falai között érkezik erre a világra, hanem annak is, ha valamelyik szülője kénytelen börtönbe vonulni rövidebb-hosszabb időre.


Először kattints a videóra, aztán mesélek.

 
„Börtönben nem a bűnösök ülnek, hanem a vesztesek.”

És ez különösen igaz a gyerekekre. A videóban olyan anyák beszélnek szülésről, anyaságról, akik börtönbüntetésük alatt adtak életet gyermeküknek. Tököl… nem mutat jól a gyerek születési anyakönyvi kivonatában, hm? – kérdi egyikük szomorkásan. Később arról beszél, mennyire más a börtönben szülni. Azt mondja, az volt a legrosszabb, hogy a börtönkórházban a szülés csak úgy „megtörténik”. A gyerek megszületik, kész, vége. Nem családi esemény, nem ok az örömre. Jött, itt van, ennyi. És hogy mekkora lelkiismeretfurdalás, hogy nem tudja a gyerekének megadni azt, amit „kinn” megadhatna.


Több édesanya is megszólal a rácsok mögött, és ami közös bennük: mindannyian szorongva gondolnak arra az időre, amikor az egy év letelte után el kell válni gyermeküktől, hiszen a közös baba-mama körlet csak a szülés utáni egy évben jár. Utána a babák „szabadulnak” a börtönből, ki a családba, ki állami gondozásba, ki nevelőszülőkhöz.


Börtönviselt szülő gyerekének lenni nem egészséges dolog

Nem vitás, hogy börtönben születni hatalmas hendikep. De úgy tűnik, hogy annak is akár egész életre kiható következményei lehetnek, ha a gyermekkor egy része úgy telik el, hogy valamelyik szülő börtönbüntetését tölti. A Pediatrics című lap cikke szerint az ilyen előéletű fiatal felnőttek között gyakoribb a dohányzás, a kockázatos szexuális magatartás (védekezés nélkül szex, a nemi partnerek gyakori váltogatása stb.), az alkoholfogyasztás és a tiltott szerhasználat, és annak is nagyobb az esélye, hogy ezek a fiatal felnőttek nem keresnek orvosi segítséget, amennyiben valamilyen egészségi problémájuk adódik. Az amerikai szerzők nem marginális probléma elemzésére szánták az idejüket, hiszen az USA-ban körülbelül 5 millió gyereknek ül börtönben édesanyja vagy édesapja ebben a pillanatban is. És ez a szám folyamatosan emelkedik, és miközben a szakemberek statisztikákat böngésznek és hatásokat elemeznek, viszonylag kevesebb szó esik az igazságszolgáltatás vétlen. láthatatlan áldozatairól – a gyerekekről.

Úgy tűnik, hogy nagyobb a veszély akkor, ha az anya kénytelen börtönbe vonulni kiskorú gyermeke(i) mellől. Ilyen esetekben kétszeres annak a valószínűsége, hogy a gyerek felnőve prostitúcióra adja a fejét. Börtönviselt apa mellett felnőve inkább az intravénás droghasználat jelent problémát a gyereknél.

A korábbi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a börtönviselt szülők gyerekei között gyakoribb az asztma, a HIV-fertőzés/AIDS, a tanulási zavarok, a depresszió, a szorongás és az úgynevezett poszttraumás stressz betegség is.

„Lehetséges, hogy mivel ezek a fiatal felnőttek nagyobb eséllyel kerülik ki az egészségügyi ellátás látókörét, és nagyobb arányban folytatnak egészségtelen életvitelt, gyakoribb náluk a testi vagy lelki betegségek előfordulása” – vélekedik az idézett cikk egyik szerzője. Azt is elismerik, hogy egyelőre keveset tudnak azokról a tényezőkről, melyek oda vezetnek, hogy ezek a fiatal felnőttek nem jutnak kellő mértékben egészségügyi ellátáshoz.

„A szabadságunk abban rejlik, hogy megtanuljuk magunkhoz ölelni azt, ami történt. A szabadság azt jelenti, hogy minden bátorságunkat összeszedve lebontjuk a börtön falait, egyik téglát a másik után” – mondja Edith Eger, az „A döntés” (The Choice) című könyv szerzője, magyar származású amerikai pszichológusnő, aki a náci konventrációs táborokban tanulta meg fiatal nőként, mi is az a börtön.

Forrás: Pediatrics


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page