top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Anyatejet árult, őt akarták megvenni

Nagyon tiszteletre méltó, ha egy anya azért bajlódik a fejéssel és az anyatej tárolásával, hogy idegen babáknak segítsen. Az viszont már megdöbbentő és gusztustalan, ha ezért „köszönetképpen” gusztustalan ajánlatokat és beszólásokat kap vadidegen férfiaktól.

Pedig pontosan ez történt egy 34 éves anyával, aki különböző fórumokon hirdette, hogy nem kevesebb, mint összesen 65 liter anyatejet adna ajándékba olyan anyáknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak szoktatni, mégsem szeretnének lemondani az anyatej millió kedvező élettani hatásáról.

 

A 34 éves brit nő, Michele Oller tavaly februárban adott életet első babájának. Szerencsére volt is teje bőven, és hamarosan azt vette észre, hogy 65 tej tej vár lefagyasztva a hűtőjében további felhasználásra. Hamar belátta, hogy ekkora tartalékra az életben nem lesz szüksége, ezért a közösségi oldalakon és a neten elkezdett keresni olyan csoportokat, ahol kapcsolatba kerülhet olyanokkal, akiknek odaadhatná a felesleges anyatejet. Így talált rá egy olyan weboldalra, mely kifejezetten anyatej adásvételére specializálódott oldalként hirdette magát. De ahelyett, hogy sorban álltak volna a jelentkezők az értékes ajándékért, hajmeresztő üzeneteket kapott vadidegen férfiaktól.

„Az egyik weboldal, amire regisztráltam, tele volt furcsa férfiakkal – kezdett bele váratlan tapasztalatainak ecsetelésébe. – Erős kétségeim vannak, hogy ők tényleg anyatejet kerestek babájuknak. Voltak többen is, akik azt akarták, hogy fényképet küldjék nekik magamról, ami önmagában is eléggé tolakodó kérés, és sokat elmond ezeknek a férfiaknak a valódi motivációjáról. Aztán voltak egészen elvadult és perverz kérdések is, néhány férfi azt akarta, hogy őt magát szoptassam meg.”

Michele két hónapon keresztül volt fenn ezen a honlapon, de ez idő alatt egyetlen valódi kérés sem érkezett hozzá aggódó szülőről, aki babájának keresett volna anyatejet. Így aztán két hónap után feladta a próbálkozást és eltávolított a hirdetését az oldalról. Szerencsére nem sokkal később a Facebookon rátalált a Human Milk 4 Human Babies nevű csoportra, melyben öt olyan szülővel is sikerült összejönnie, akik örömmel fogadták a tőle kapott anyatejet.

„Hihetetlenül jó érzés, hogy tudok nekik segíteni, és igazán megindított, amikor láttam, hány édesanya keres olyanokat, akik ingyen adnának nekik anyatejet. Azt gondolom, hogy ha valakinek több teje van, mint amennyit a babája elfogyaszt, akkor találja meg azokat a fórumokat, ahol összejöhet anyatejet kereső édesanyákkal”

– mondta el Michele...

...aki ez alatt minden angyal nem olyan fórumokat értett, melyeken ő maga is korábban összefutott igen furcsa szándékú férfiakkal.


Olvass többet az anyatejről!

És végül összeszedtem neked néhány olyan hasznos cikk linkjét, melyekben sok fontos információt találsz a szoptatás és az anyatejes táplálás fontosságáról.


Előbb lássuk egy hasonló történetet, de a másik oldalról! Egy anya a közösségi oldalon kért segítséget, amikor egy gyógyszeres kezelés miatt abba kellett hagynia a szoptatást.„Rettentően össze vagyok törve, hogy nem tudok szoptatni tovább, mert a három gyermekemet összesen 35 hónapig szoptattam, és erre rettentően büszke vagyok” – írta.


Aztán rögtön itt a másik fontos kérdés: mennyire bízhatunk meg a neten árult anyatejekben? Az anyatejes táplálás kizárólagosságának mítoszában egyre több anya más nő tejét adja a babájának, ha ő maga nem tud vagy nem akar szoptatni. Modern korunkban az adásvétel helyszíne természetesen a net. De te adnál-e olyan anyatejet a babádnak, amit a netről vásároltál vagy ingyen kaptál?


Bár azt gondolnád, hogy az anyatej színskálája mindössze a fehértől a sárgáig terjed. Pedig az anyatej gyakorlatilag bármilyen színben pompázhat: lehet zöld, kék, piros, lila, sőt akár fekete is.


Sokan tudják, hogy az anya által elfogyasztott ételek, gyógyszerek közül nagyon sok átjuthat az anyatejjel a baba szervezetébe is. Igen, a kígyómáreg is. Egy tragikus indiai eset kapcsán vegyük sorra azokat az anyagokat, melyek bekerülhetnek az anyatejbe.


Bár a kávéról már ez előbbi cikkben is szó került, egy külön cikkben is olvashatsz arról, hogy kávézhat-e a szoptató anya.


Ha fejés, akkor mellszívó. De milyen gyakran és hogyan tisztítsuk? Egy fertőzött mellszívó agyhártyagyulladást okozott egy koraszülött babánál. A tragikus eset arra irányította rá a szakemberek figyelmét, hogy nem léteznek olyan részletes irányelvek, melyek lépésről-lépésre leírnák, hogyan kell tisztítani a mellszívót ahhoz, hogy ne okozzon bajt.


Ne cukrozd meg az anyatejet! Ugyan kinek jutna eszébe ilyesmi? – gondolhatnánk. De ne siessük el az ítélkezést, mert meglepő eredményeket hoztak nyilvánosságra nemrégiben az egyik amerikai egyetem kutatói: azt mondják, hogy az anya által fogyasztott cukor az anyatejjel a baba szervezetébe is bekerül, és az anyatejbe jutó egyik cukorfajta már viszonylag kis mennyiségben is hozzájárul az elhízás kialakulásához.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page