top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Anyaszemmel a világ körül – hogyan szülnek máshol?


Ahány ház, annyi szokás – ahogyan a szólás tartja, és ez igaz arra is, milyen körülmények között hozhatják világra gyermeküket a nők a különböző országokban, illetve mennyi ideig maradhatnak otthon a babával. Gyakran halljuk, hogy a hazai GYED-GYES rendszer és az anyasági támogatások egyedülállóak a világban, nézzük hát, mit mondanak erről közeli és távoli országok kismamái.


Az biztos, hogy a szülés költségeitől a szülési szabadságon és az anyasági támogatáson keresztül a csecsemőtáplálási és -altatási rutinig nagyon különböző, mit tekintenek a különböző országokban szokásosnak, bevettnek vagy normálisnak. Mit mondanak erről maguk az anyák?

 

Svédország

„Svédországban 480 nap szülői szabadság jár, amit az édesanya és az édesapa megoszthat egymás között. A buszközlekedés babakocsival és kisgyerekkel ingyenes, függetlenül attól, hogy éppen ilyen időjárás van odakünn. Az apák éppúgy részt vesznek a baba körüli teendőkben, mint az anyák. Senki nem ütközik meg rajta, ha egy anya nyilvános helyen szoptatja meg a babáját, ezt a nem bababarát éttermekben sem teszik szóvá. Teljesen természetes, ha a szülők egy ágyban alszanak a babával. A gyerek 8 éves koráig a szülők dönthetnek úgy, hogy csak a szokásos munkaidő háromnegyedét dolgozzák le. A gyerekek már nagyon korán – akár már 6 hónapos korukban – kapnak halat az anyatej mellett vagy helyett.”


India

„A csecsemők és a kisdedek együtt alszanak a szülőkkel, nem úgy, mint más országokban, ahol a csecsemő már nagyon korán külön szobában tölti az éjszakát és az alvásidőket. Az indiaiak úgy tartják, hogy az egy ágyban alvás erősíti a kötődést, az érzelmeket és a türelmet, és enélkül nem képzelhető el kötődés kialakulása a mama és az újszülött között.”


Finnország

„Nálunk 9 hónapos a szülési szabadság. ha ez letelt, gyermekgondozási díj jár a gyermek 3 éves koráig annak a családnak, ahol úgy döntenek, hogy otthon nevelik a gyereket. Kétgyerekes főállású anya vagyok, és nagyon hálásnak érzem magam azért, hogy az első években velük lehetek és láthatok minden apró dolgot, amit tanulnak, amiben fejlődnek.”


Pakisztán

„A pakisztáni nők a szülés után visszaköltöznek a szülői házba az újszülöttel, és ott töltik az első 40 napot. Az elsőgyerekes anyáknak a nagymama és más rokonok segítenek a baba körüli teendőkben. Általában ők gondoskodnak arról is, hogy a kismama sok fehérjét fogyasszon, hogy gyorsan felépüljön a szülés után.”

Kanada

„Az anyasági szabadság 12 hónapos, melyet a szülők meg is oszthatnak egymás között, ha így döntenek. Meggyőződésem, hogy ez az időszak sokat számít abban, hogy megfelelő alvási szokásokat alakíthassunk ki a gyerekeknél, és igazán szoros kötődés alakuljon ki a szülők és a baba között. Havi adókedvezmény is jár a gyerekeseknek, amit félreteszünk jövőbeni iskoláztatásukra. A juttatás összege változó, a jövedelem nagysága alapján számítják ki.”


Dánia

„Dániában sokan nem csinálnak gondot abból, hogy a babakocsit a benne alvó gyerekkel együtt kinn hagyják az üzlet, a kávézó vagy az étterem előtt, vagy napközben kiteszik a társasház udvarába vagy kertjébe olyan helyre, ahová rálátnak és tudják ellenőrizni, mi történik.”


Oroszország

„Az orosz babák napközben a szabadban alszanak, még télen is, természetesen megfelelően bebugyolálva. Egy kis extra adag friss fagyos levegő. Szomjoltásra vizet először 3 hónapos korukban kapnak a babák, ellentétben sok már országgal, ahol 6 hónapos kor előtt nem javasolják ezt a gyermekorvosok.”


Hollandia

„A holland szülők között elterjedt, hogy a kerékpárhoz kapcsolható speciális kocsiban utaztatják a gyereket, ezt bakfietsennek nevezik. Manapság már remek biztonsági ülések kaphatók, így már az egészen pici babák is élvezhetik a biciklizés örömeit. Az egész országot behálózzák a speciális kerékpárutak, és a kerékpár nálunk egy nagyon elterjedt közlekedési eszköz. Biztos vagyok benne, hogy egy külföldi szemében elmebajosnak tűnünk, de ennek nálunk kulturális háttere van.”


Üzbegisztán

„Üzbegisztánban az újszülöttet 40 napig nem szabad kivinni a szabadba. Az ismerősök ez idő alatt igyekeznek nem látogatni a babát, de ha mégis megteszik, akkor ezt kizárólag nap közben, sötétedés előtt tehetik.”


Vietnam

„A vietnami újszülötteket 3 hónapos korukig nem viszik ki a szabadba. A kismamáknak azt tanácsolják, hogy kerüljék a túlságosan napos és szeles időt. Amikor a baba 1 hónapos lesz, fontos ünnepséget tartanak, ahol a szülők az ősökhöz imádkoznak, a 13 tündérhez, hogy vigyázzon a gyermekre, hogy az egészséges és boldog legyen.”


Argentína

„Argentínából származom, ahol sokkal szabadabbak az altatási szokások, mint például az Egyesült Államokban. Argentínában a gyerekek csak este 10 körül kerülnek ágyba és nap közben is csak akkor alszanak, ha akarnak. Én ezt láttam a legnagyobb különbségnek más országokhoz képest.”


Egyesült Királyság

„Angliában a gyerekszülés egyetlen fillérbe se kerül, köszönhetően az NHS-nek. Szerencsére semmi komplikáció nem lépett fel nálam, és csak ketten voltunk a férjemmel a szülőszobában. Két szülésznő állt állandóan készenlétben, ha szükségem volt valamire, bár a vajúdás elején egy másik kismama mellett segítettek, akinek nagyobb szüksége volt rájuk. Hihetetlenül szerencsés vagyok, és örökké hálás leszek az élményért, amiben részünk volt.”

Japán

„A japán családoknak a baba megszületése utáni két hétben kell dönteni az újszülött nevéről. Amikor kiválasztották, hogy hívják majd a babát, a nevet felírják egy darab papírra és otthonukban a házi oltár alá helyezik.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page