top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Amíg az anya netezett, a babája megfulladt

Évekkel ezelőtt már írtam egy esetről, amikor a szülők minden mást csináltak ahelyett, hogy a fürdőkádban lévő 9 hónapos gyerekükre figyeltek volna. A tragikus következmény nem is maradt el: a baba a fürdőkádba fulladt. Hogy a történelem ismétli önmagát, és hogy van, aki más kárából sem tanul, arra példa egy újabb eset.


Déja vu, újabb baba fulladt bele a fürdőkádba.


 

Pár éve már szerepelt az Anyás-Apás elődjén, az Anyavilágon az a történet, melynek a vége egy baba fulladásos halála volt. Akkor egy anyának éppen 9 hónapos kislánya fürdetése közben jutott eszébe, hogy átugorjon a szomszédba egy kis tereferére. Megkérte hát a gyerek apját, hogy vigyázzon addig a pancsoló kislányra. Igen ám, de az apa meg hirtelen észrevette, hogy se tiszta törülköző, se tiszta pelenka nincs a fürdőszobában a keze ügyébe készítve, ezért lement a földszintre, hogy törülközőt és pelenkát keressen. Nem tisztázott, mennyi ideig volt távol, az viszont biztos, hogy mire visszatért, a kislány arccal lefelé feküdt a kádban és nem lélegzett.

Rögtön ez jutott az eszembe, amikor egy újabb hasonló történetet olvastam. Egy 23 éves anya ellen azért folyik nyomozás Tel Avivban, mert magára hagyta a fürdőkádban 6 hónapos kislányát. A nyomozás eddigi adatai szerint körülbelül 10 perc az az időablak, amivel nem tud elszámolni. Állítólag WC-re ment babafürdetés közben, ám felmerültek olyan adatok, melyek telefonhasználatot, illetve közösségimédia-aktivitást jeleznek pont ebben az időben a mobilján.

A lényeg az, hogy mire visszatért a fürdőszobába, a 6 hónapos Naomi már nem lélegzett. Azonnal kórházba szállították, ám a kómában lévő baba egy héttel később meghalt.

A pár egyébként 5 évvel ezelőtt költözött Izraelbe London keleti részéről, és van egy 2 éves kislányuk is. A tragikus eset óta a pár külön él, és a nagyobbik gyerekre az apa felügyel. Az anya ügyvédje szerint akár 9 évnyi börtönbüntetés is kiszabható, ha felelősnek találják a nőt a gyermeke halálában.


Melyek a netfüggőség figyelmeztető jelei?
Rengeteg időt töltesz a közösségi oldalakon, illetve rengeteg idődet emészti fel annak megtervezése, hogy amikor odajutsz, mit fog ott csinálni. Amikor nem vagy fenn a közösségi oldalon, akkor is állandóan a legutóbb látott posztokon jár az agyad, illetve azt fogalmazgatod, mit fogsz bekommentelni azok alá.
Egyre nagyobb késztetést, később már kényszert érzel, hogy állandóan jelen legyél kedvenc közösségi oldaladon. Ez azt jelenti, hogy minden percben, amikor nem vagy éppen valami mással elfoglalva, frissíted a hírfolyamodat és reagálsz a kommentekre. Más szóval, a szabadidő eltöltésének alapértelmezett módjává a Facebook válik.
A Facebookot használod arra, hogy megfeledkezz személyes problémáidról. Itt máris visszaköszön a kábítószer vagy az alkohol iránti addikció, ugye? Amikor valaki azért iszik vagy drogozik, hogy legalább egy időre feledje a mindennapok gondjait.
Nyugtalanságot vagy zavart érzel akkor, ha valamilyen ok miatt nem jutsz fel a kedvenc közösségi oldaladra. Ez is ismerős lehet a drogosok világából, hiszen kábítószer-használat kapcsán jól ismertek az elvonási tünetek.
A közösségi oldalakon való mértéktelen jelenlét kedvezőtlen hatással van a társas kapcsolatokra is. Szociális igényeidet egyre inkább kielégíti a Facebook, és egyre több időt töltesz ott ahelyett, hogy például a barátaiddal beszélgetnél egy barátságos kávézóban.

Mi hát a tanulság?

Aki gyakrabban olvasgat itt az Anyavilágon, az tudja, hogy minden esetből próbálok levonni valamilyen tanulságot, előhozni valamilyen általánosabb egészségügyi vagy gyermeknevelési kérdést. Ez tulajdonképpen most sincs másként, hiszen feljebb felsorolom, milyen jelek figyelmeztethetnek valakit arra, hogy túl erős függésbe került az élete a nettel, a kütyühasználattal és a közösségi médiával. Mert senkinek ne legyenek illúziói, az internettől/számítógéptől való függés tulajdonképpen egy fán terem a drog- vagy alkoholaddikcióval, és a pszichiátriai szakirodalom is hasonlóképpen sorolja be.

De a poszt üzenete ennél sokkal-sokkal egyszerűbb: soha, egyetlen másodpercre se hagyjátok a kisgyerekeket felügyelet nélkül egyedül! Amikor a gyermekbalesetek szóba kerülnek, mindig leírom, hogy az egyévesnél fiatalabb gyerekek balesetei MINDIG egy felnőtt hibájából következnek be. Nincsen a véletlenek fatális egybeesése, nincs a körülmények összjátéka, nincs csak egy percre félrenéztem, MINDIG egy felnőtt hibázik vagy mulaszt. Az pedig különösen tragikus, amikor egy baba azért hal meg, mert a biztonságáért felelős felnőtt még arra az rövid időre sem képes leszakadni arról a nyomorult netről, míg a gyerekének feltétlenül szüksége van rá. Nem ér ennyit az ex egyetlen nyaralási fotója a Facebookon, vagy egy újabb hozzászólás a tökmindegy372 vagy bakkecske596 nevű ismeretlen nickkel vívott kommentháborúban. Mert itt már nem csak az a tét, hogy a netes fórumokon való aktívkodás közben odaég a rántás vagy halomban áll a vasalni való.

Ha valaki az Anyás-Apás megszokottan higgadt hangneme mögött most indulatokat vél felfedezni, az nem téved. Igen, dühös vagyok és szomorú.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page