top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Amit egy szépségkirálynő tud, azt egy szülőnek is tudnia kell az RSV-ről

Frissítve: 2021. jún. 23.

RSV: három titokzatos betű, amiről szerintem csak az egészségügyi végzettségűek tudják kapásból, mit jelent. Az RSV egy vírus, a hosszú nevű légúti (Respiratorikus) Szinciciális Vírus rövidítése. De mi köze az RSV-nek az Egyesült Államok 1998-as tini szépségkirálynőjéhez?


Messziről fogunk indulni: ahhoz ugyanis, hogy manapság szóba kerüljön egy viszonylag kevéssé ismert egészségügyi probléma, sajnos az kell, hogy valamelyik celeb életét személyesen érintse a dolog, ezért megossza a médiában és az interneten. Ami sokszor rossz, néha jó, most éppen az utóbbi.

 

Kezdjük egy sablonnal: itt a rossz idő, itt a vírusszezon. Vírusokról és járványokról hallva, a többség az influenzával összefüggésben kapcsolja egybe a kettőt, pedig az influenza csak az egyik – bár kétségkívül az egyik leggyakoribb – vírusfertőzés.


És most ugorjunk vissza egy nagyot az időben: egészen 1998-ig, amikor egy Vanessa Lachey nevű lány megnyerte az Amerika legszebb tinije címért folyó szépségversenyt. Vanessa Lachey azóta felnőtt, modellként, tévéműsorok háziasszonyaként, szépségguruként dolgozik. Nemrégiben adott életet kisfiának, Phoenixnek. Amikor a kisfiú betegeskedni kezdett egy családi pihenés alatt, többször jártak orvosnál a vissza-visszatérő fertőzéssel, amit mindig azzal intéztek el az orvosok, hogy valami „influenzaszerű” betegségről van szó. Mígnem kiderült, hogy a tüneteket nem az influenzavírus, hanem egy másik légúti vírus, az RSV okozza.

„Amikor a kisfiammal 6 napig kórházban kellett maradnunk az RSV miatt, teljesen lesokkolódtam – írta Vanessa az Instagramon. – Bárcsak már e traumatikus élmény előtt is tudtam volna az RSV-ről! Most már tudom, hogy ez a vírus okozta, hogy a kisfiam megállás nélkül köhögött, zihált, állandóan magasra szökött a láza, amit sehogy sem tudtunk lejjebb húzni, a körmei és az ajkai elkékültek.”

Vanessa azt sem tudta, hogy a kisfia különösen ki van téve az RSV okozta veszélynek, mivel koraszülöttként érkezett.



Az RSV-ről 10+1 pontban

Lássuk a legfontosabb ismereteket az RSV-ről – más néven légúti óriássejtes fertőzésről – pontokba szedve!


1. Az RSV a respiratorikus szinciciális vírus elnevezés rövidítése.

Egészséges felnőtteknél és nagyobb gyermekeknél a fertőzés általában náthára, megfázásra emlékeztető tüneteket okoz (orrfolyás, száraz köhögés, hőemelkedés, torokfájás, enyhe fejfájás stb.). Egyes, különösen esendő csoportokban azonban súlyos állapot is kialakulhat, ilyenek a koraszülöttek vagy az idült betegségben szenvedők.


2. Éppen most van a szezonja az RSV-nek.

A vírus a legtöbb fertőzést főként ilyentájt, késő ősszel és télen okozza – egészen kora tavaszig. A szezon szeptember és november között kezdődik, december és február között tetőzik, majd a betegek száma a tavasz beköszöntével fokozatosan csökken.


3. Az RSV-fertőzés a gyakori fertőzések közé tartozik.

A statisztikák szerint kétéves korára a gyermekek többsége legalább egyszer átesik a fertőzésen. Ami persze nem jelenti azt, hogy mindenkinél súlyos betegséget okoz: többségében enyhe megfázásként jelentkezik, de előfordulhat tüdőgyulladás képében is.


4. Csecsemőknél kórházi kezelést is szükségessé tehet

Elsősorban akkor szükséges kórházi kezelés, ha a fertőzés következtében tüdőgyulladás vagy az apró légutak gyulladása (bronchiolitisz) lép fel. Súlyos esetekben intenzív megfigyelés avgy légzéstámogatás is szükségessé válhat.


5. Paradox légzés hívhatja fel a fertőzésre a figyelmet.

Ha a szülő azt észleli, hogy belégzéskor a baba mellkasa nem kifelé, hanem – paradox módon – befelé mozdul el, akkor ez azonnali orvosi segítséget igényel. A paradox légzés ugyanis azt jelenti, hogy a szervezetnek fokozott munkát kell végeznie a légzés fenntartása érdekében, mely idővel a légzőizmok kimerüléséhez vezet, ezért a baba a bordaközi izmokat is elkezdi használni a légzéshez. A légzési elégtelenség másik jele az úgynevezett orrszárnyi légzés, amikor a baba orrlyukai légzés közben kitágulnak.

Erről pár héttel ezelőtt egy brit mamablogger, Charlie O’Brien is posztolt egy videót négyhetes kislányáról, Lunáról – felhívva a figyelmet arra. hogy ilyen jelek észlelésekor azonnal vigyük orvoshoz a babát!



Ugyancsak azonnal orvosi segítséget sürget a rövid, felületes vagy gyors légvétel, az erős köhögés, a nagyfokú elesettség és az etetési képtelenség is.


6. Az RSV-fertőzés legyőzésére nincs gyógyszer.

Egyelőre sajnos nem rendelkezünk olyan gyógyszerrel, mely képes lenne elpusztítani a vírust. Éppen ezért a kezelésnek a tünetek enyhítésére, a gyermek állapotának javítására kell irányulnia légzéstámogatással, lázcsillapítással, folyadékpótlással.


7. Az RSV ellen nem tudunk védőoltással védekezni.

A kutatók jelenleg is dolgoznak RSV ellenes vakcina kifejlesztésén, de ilyen pillanatnyilag még nem létezik.


8. Különösen veszélyeztetett babák részére mód van gyógyszeres megelőzésre.

Ezzel kapcsolatban két jó hír is van: az egyik, hogy létezik olyan gyógyszer, melyet a különösen veszélyeztetett gyermekeknek adagolva csökkenthető annak esélye, hogy RSV alakuljon ki náluk, ez az palivizumab. A másik jó hír, hogy a gyógyszert nálunk is törzskönyvezték ezzel a javallattal. Nem tudom, hogy jó hír vagy sem, annyi azonban biztos, hogy ezt a gyógyszert nemcsak nálunk, hanem a világban máshol is csak olyan esetekben alkalmazzák, amikor valóban nagy az RSV-fertőzés kockázata, a gyógyszer ugyanis meglehetősen drága, és mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai.


9. Az RSV-fertőzés meglehetősen ragályos.

Az RSV elég könnyen átjuthat egyik emberről a másikra. Az is kedvez a továbbadásnak, hogy mivel nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél többnyire csak közönséges náthához hasonló tüneteket okoz, a fertőzöttek vígan járnak-kelnek a világban, iskolába, dolgozni járnak, közlekednek, vásárolnak, szórakoznak – és terjesztik a fertőzést. a ferzőzőképesség akár 4 héten keresztül is megmarad – még akkor is, amikor maga az érintett már talán el is felejtette azt a „kis náthát”.

Éppen ezért többgyerekes családokban az egyik gyerek náthás betegsége esetén érdemes kiemelt figyelmet fordítani a tisztaságra, például a játékokat rendszeresen mosni, fertőtleníteni.


10. A kulcs a megelőzés.

És ezzel el is jutottunk oda, hogy gyógyszer nincs, vakcina sincs, mégsem vagyunk teljesen tehetetlenek az RSV-vel szemben. Ezek egyszerű dolgok: aki náthás beteg, inkább maradjon otthon. Ami azon túl, hogy csökkenti az általunk megfertőzöttek számát, a gyorsabb felépülést is segíti.


11. Nem neveletlenség, ha védjük a családtagjainkat.

Normális körülmények között semmi nincs abban, ha egy barát, jó ismerős, rokon megölelgeti, megpuszilgatja a babát. Ám ha náthás, semmi rossz nincs abban, ha udvariasan visszautasítjuk a közeledését a babához. Az utcán, üzletben ezt már nehezebb megtenni, ha valaki kedvesen behajol a babakocsiba, de idegeneket udvariasan távol tartani a gyerekünktől RSV-től függetlenül is teljesen normális dolog lehet.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page