top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Amikor gyerek szül gyereket – generációkon átívelő ártalmak

Nemrégiben az a hír borzolta a kedélyeket, hogy egy óvodás korú kislány gyermeket szült. Ezek nyilván extrém kirívó esetek, de az a jelenség, amikor az anya még szinte maga is gyerek a szülés időpontjában, még akkor is számos etikai, morális, egészségi és társadalmi kérdést vet fel, ha az anya nem ennyire fiatal, de még bőven tinédzserkorú.


Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint még a tinikorú anyák unokái is rosszabb helyzetből indulnak, azaz a tizenéves terhesség káros hatásai generációkon is átívelnek.


 

Nem szoktam katasztrófaturistaként átböngészni az ilyen híreket, ezért csak a cikkek címe alapján jutott el hozzám az az infó, miszerint pár hónapja valahol a világban egy óvodás korú kislány gyereket szült, de ennél több részletet nem ismerek. Ezek nyilván ritkán előforduló kirívó esetek, hiszen a teherbe esésnek biológiai feltételei is vannak, és ezek a fejlődési mérföldkövek bizonyos életkorokhoz kötődnek… meg hát ugye egy ivarérett korú férfi is szükségeltetik az aktushoz... De az, hogy gyereknek születik gyereke mégsem olyan extrém ritkaság. A Wikipédián például valaki vette a fáradságot, hogy az ilyen eseteket összegyűjtse szerte a világból és az adatokat a gyerekanyák életkora alapján csinos táblázatokba rendezte. Eszerint a legfiatalabb anya a perui Lina Medina volt, aki fél évvel hatodik születésnapja előtt, 1939. május 14-én adott életet gyermekének. Ahogyan emelkedik az életkor, úgy emelkedik az esetek száma is, a 10 éves anyák listáján például már körülbelül 70 kislány szerepel, 1881-től napjainkig.

De most szakadjunk el ezektől a szomorúan extrém példáktól és nézzük meg, milyen hatással van a gyerek fejlődésére, ha az édesanyja már nem kisgyerek, de igencsak kamaszkorú, amikor anyává válik. Ez pedig korántsem annyira ritka probléma, hiszen számos országban nagy közegészségügyi és társadalmi problémát jelent, mely ellen minden eszközzel harcolnak, leginkább iskolai felvilágosítással és ingyenesen biztosított fogamzásgátlóval.


Még az unokák is rosszabbul teljesítenek az iskolában

Nemrégiben jelent meg a PLoS ONE című lapban a Stanford Egyetem kutatása, melyben azt elemezték, hogy a tiniterhesség miként befolyásolja a későbbiekben a megszületett gyermek további sorsát. A korábbi vizsgálatok azt igazolták, hogy a tinianyák gyermekeinek nagyobb eséllyel támad problémája az iskolaérettséggel, és később iskolai teljesítményük is gyengébb, mint azon anyák gyerekeié, akik „normális” életkorban adnak életet gyermeküknek. Ebben sok tényezőnek szerepet tulajdonítanak, az anya iskolázottságától (vagy inkább iskolázatlanságától) a társadalmi támogatottságon (vagy inkább annak hiányán) keresztül a rosszabb anyagi helyzetig.

Most arra keresték a választ, hogy ezek a negatív hatások csak az adott generációban érvényesülnek vagy a következő generációra, azaz a tinianya unokáira is átívelnek-e. Ehhez több mint 11 ezer olyan gyerek adatait tekintették át, akinek édesanyja a szülés időpontjában még tinédzser volt. Azt találták, hogy a tinianyák unokái között is gyakoribb volt az iskolaérettségi probléma, mint azon gyerekek között, akinek nagymamája 20 évesnél fiatalabb volt a gyerekszüléskor. Ez az összefüggés akkor is megfigyelhető volt, ha a gyerek édesanyja nem követte az anyjától látott mintát és nem tinikorában vállalta a gyermeket. Az iskolaérettség hiánya a testi fejlettségben, a társasági kompetenciákban, a nyelvi készségekben és az értelmi fejlődésben egyaránt megmutatkozott.

Egyelőre nem tisztázott, mi az oka annak, hogy a tinikori anyaság hátrányai az unokáknál is érvényesülnek, de az biztos, hogy addig is kitüntetett figyelmet kell fordítani e gyerekek fejlődésére, míg az összefüggés háttere kiderül.

És hát az sem árt, ha mindent megteszünk a tizenéveskori terhességek számának visszaszorítására, mert így a gyerekek és unokák későbbi fejlődésének problémái okafogyottakká válnak.

Forrás: PLoS ONE

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page