top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Amikor az egészséges étkezés kényszerré válik – az ortorexiáról

Azt mindenki tudja, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás jó és fontos, amire mindannyiunknak törekedni kell(ene). Vannak esetek azonban, amikor az egészséges táplálkozásra való törekvés kínzó kényszerré válik.


Beszéljünk az ortorexia nervózáról!

 

Manapság egyre több szó esik az úgynevezett „tiszta táplálkozásról”. Nagy vonalakban ez azt jelenti, hogy az angol kifejezéssel „clean eating”-nek nevezett táplálkozási irányzat hívei kerülnek mindent, ami „mű”, nem esznek feldolgozott élelmiszereket (például felvágottakat, készételeket), összetett szénhidrátokat, zsiradékokat. Viszont előnyben részesítik a zöldségeket és gyümölcsöket, a fehérjéket, a bio termékeket, vizet sokat, alkoholt és kávét ellenben keveset isznak, az ételeiket maguk készítik, és nem dohányoznak.

Mint ahogyan sok minden másban, úgy a tiszta táplálkozásban sem jó, ha valaki végletesen gondolkodik. Pedig ilyen van, a jelenség létezik: azoknál, akik túlságosan a clean eating szabályainak uralma alá kerülnek, az úgynevezett ortorexia nervóza állhat fenn. Bár ez kevésbé ismert, mint az anorexia nervóza vagy a bulímia, mégis pont ugyanúgy az evészavarok csoportjába sorolandó az ortorexia nervóza is.


Az ortorexia nervózáról

Az ortorexia messze több, mint egészséges étkezésre törekvés – mondják a szakemberek. – Ortorexiáról akkor beszélünk, amikor ez a törekvés olyan kóros méreteket ölt, ami már az egyén mindennapos tevékenységeit is befolyásolja, és a szabályok kényszeres betartása kezd kicsúszni az egyén akaratlagos kontrollja alól.


A témáról nemrégiben jelent meg egy jó összefoglaló az Appetite (Étvágy) című szaklapban, Jennifer Mills és munkatársai tollából a torontói egyetemről. Ebben a szerzők igyekeztek azonosítani azokat a tényezőket, melyek ortorexiára hajlamosítanak, és összefüggéseket kerestek az ortorexia és más mentális betegségek között.

Annyi bizonyosnak látszik, hogy nem húzható éles határ az egészséges étkezésre való törekvés és a már kóros állapotnak számító ortorexia között. Ortorexiáról akkor beszélhetünk, amikor kényszeres elem jelenik meg az étkezés megtervezésekor: az egyén túlzottan sok időt és energiát fektet abba, hogy mit, mikor és mennyit eszik, az valóban megfelel-e az egészséges táplálkozással szemben támasztott kritériumoknak, illetve feszültséget ébreszt benne az, ha nem tudja megfelelően megtervezni és kivitelezni az étkezéseket. Extrém formában az is előfordulhat, hogy az ortorexiás személy képtelen elfogyasztani olyan ételt, melyet nem ő maga készített el otthon gondosan kiválogatott alapanyagokból. Ezen túlmenően táplálkozási elégtelenség és/vagy kóros fogyás is felléphet ortorexia nervóza kapcsán.


Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

A helyzetet nem könnyítik meg az időről-időre felröppenő divatok sem, melyek elindítói egyik vagy másik – sokszor erősen megszorító – diétát kiáltják ki egyedül egészségesnek, üdvözítőnek és követendőnek. Az internet pedig kifejezett táptalajt jelent ezeknek az ideáknak a terjedéséhez. És bár azt gondolhatnánk, hogy az ortorexia kizárólag vagy túlnyomórészt a (fiatal) nők problémája, a felmérések szerint azonos arányban érinti a férfiakat is, mint a nőket. Gyakrabban alakul ki ortorexia a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők, illetve a testképzavarral küzdők körében.


Hol a segítség?

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az ortorexiát komolyan kell venni, mint ahogyan más mentális betegségeket, úgy ezt sem szabad múló hóbortnak tekinteni. Súlyosabb esetekben mindenképpen orvosi segítség szükséges, evészavarok kezelésében jártas szakember bevonásával.

Ahhoz azonban, hogy a segítségre szorulók valóban hozzájuthassanak a szükséges segítséghez, mindenekelőtt az szükséges, hogy a közvélemény is tudjon az ortorexiáról, és legyenek támpontjai annak felismerésében, ha a környezetükben valakinél ortorexia jelei mutatkoznak.


Az ortorexia jelei

A Walden Eating Disorders összeszedte az ortorexia legfontosabb figyelmeztető jeleit:

- Az ételek minőségének kényszeres ellenőrzése

- Merev étkezési szabályok

- A szabályok megsértése nagy lelki megrázkódtatást kelt

- Betegségektől való állandó félelem

- Egész ételcsoportok teljes kiiktatása az étrendből

- Bizonyos ételféleségektől való rettegés

- Fogyás



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page