top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Alkoholistává váltak a kisgyerekes anyák a járvány alatt?

Frissítve: 2021. szept. 22.

Hogy rögtön a legelején megválaszoljam a kérdést: a rövid válasz az, hogy nem, nem lettek alkoholisták. Egy felmérés szerint azonban az elmúlt másfél év alatt összességében több mint háromszor annyi alkoholt fogyasztottak, mint egyébként. Az okok összetettek, és az adatok semmi esetre sem adnak alapot elítélő beszólások megfogalmazására.

Az igazság az, hogy az elmúlt másfél év nem csak a kisgyerekes anyák, hanem mindenki számára nehéz volt. Reméljük, hogy ennél már csak jobb jön.

 

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint a kisgyerekes anyák alkoholfogyasztása a COVID-járvány tavaly tavaszi kirobbanása és az elmúlt év vége között több mint 300 százalékkal emelkedett – áll egy, alkoholizmussal és alkoholistákkal foglalkozó nonprofit szervezet, az RTI International for the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism jelentésében.


A jelenleg rendelkezésre álló legfrissebb statisztikai adatok azt jelzik, hogy az USA-ban tavaly novemberben 39 százalékkal volt magasabb az alkoholfogyasztás mint a megelőző februárban, azaz még a COVID-pandémia kirobbanása előtt.


Az alkoholfogyasztásra vonatkozó irányelvek férfiak esetében napi 4, heti 14, nők esetében napi 3, heti 7 adag italban húzzák meg az alkoholfogyasztás megengedhető határát. Ezt a határértéket az amerikaiak 27 százaléka lépte túl 2020 februárja és áprilisa között, illetve 39 százalékkal február és november között. Az úgynevezett rohamivás – azaz nagy mennyiségű alkohol egy időben történő elfogyasztása – aránya február és április között 26 százalékkal, február és november között 30 százalékkal emelkedett.


A felmérés készítői olyan szempontból nem tartják meglepőnek az eredményeket, hogy például minden nagy természeti katasztrófa vagy az emberek életét mélyrehatóan befolyásoló más esemény kapcsán egyébként is megemelkedik az alkoholfogyasztás, ami minden bizonnyal a rendkívüli helyzet okozta stresszel és szorongással magyarázható – márpedig a COVID-pandémia minden szempontból kiérdemelte a rendkívüli helyzet minősítést.


Aggasztóbb viszont a felmérés azon megállapítása, miszerint a nők körében aránytalanul megemelkedett az alkoholfogyasztás 2020. április és november között. Ezen belül is riasztó az 5 évesnél fiatalabb gyermeke(ke)t nevelő anyák körében észlelt 323 százalékos növekedés.

„A nők inkább hajlamosak arra, hogy az alkoholhoz forduljanak a stressz, depresszió és szorongás oldására, ezek közül pedig mindegyik jelen volt a járvány ideje alatt. Az utóbbi évtizedekben egyébként is észlelhető jelenség, hogy a nők körében egyre nagyobb problémát jelent az alkoholfogyasztás, a pandémia valószínűleg csak felgyorsította ezt a folyamatot”

– fogalmaztak a szerzők.


Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


A COVID-dal kapcsolatos korábbi cikkeket itt találod az Anyás-Apáson.

bottom of page