top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ajándékba kapott anyaméh, ajándékba kapott anyaság

Az orvosi híreket olvasva az ember csak kapkodja a fejét, és egyre inkább úgy tűnik, hogy nincs lehetetlen. A múlt hét híre az volt, hogy először szült egy anya úgy, hogy korábban méhátültetésen esett át. A hír azért rendkívüli, mert korábban csak élődonoros méhtranszplantáció után számoltak be sikeres szülésről.


Csak most hozták nyilvánosságra a hírt, ám a gyerek már egyéves.


 

Vese-, máj, tüdő- vagy szívátültetésekről hallva már fel sem kapjuk a fejünket, hiszen ezek már-már rutin műtétnek számítanak. A méhátültetések még nem ennyire mindennaposak, és egy ilyen beavatkozás egyébként is csak akkor tekinthető sikeresnek, ha a nő aztán teherbe is esik és meg is szüli a babát. A siker azért jelent nagy előrelépést, mert bővíti a műtétre kerülő betegek körét, mivel már nem határolja be a lehetőségeket, hogy van-e olyan nő a beteg környezetében, aki hajlandó felajánlani neki a saját méhét és vállalni a méheltávolítás egyáltalán nem elhanyagolható kockázatait és terheit.

A mostani hír nem maga a méhátültetés ténye miatt szenzációs, hiszen ilyenre került már sok korábban is – nem túl nagy számban, de került, és gyerekek is születtek már átültetett anyaméhből. Eddig azonban úgynevezett élődonoros transzplantációk történtek, azaz általában a beteg valamelyik rokona ajánlotta fel a szervet. Pár éve például elég nagy szenzációt keltett, amikor egy anya a saját lányának ajánlotta fel a méhét. Most azonban a beültetett méh egy idegen nőtől, egy halottól származott – hasonlóan ahhoz, amikor például balesetben meghalt emberek máját vagy szívét ültetik át más emberekbe. Méhátültetésre akkor lehet szükség, ha a méh például fejlődési rendellenesség miatt nem alkalmas a magzat kihordására vagy ki sem fejlődött, illetve valamilyen betegség miatt el kellett távolítani.

A most nyilvánosságra hozott műtétet Brazíliában végezték még 2016 novemberében, és 10 órán keresztül tartott. A 32 éves nő azért szorul egy másik nő méhének beültetésére, mert méh nélkül született. Az eset mindenképpen mérföldkőnek számít abból a szempontból, hogy bár korábban is történtek már halott donoros méhtranszplantációk, és körülbelül 10 esetben terhesség is létrejött, de ezek eddig kivétel nélkül mindig vetéléssel végződtek.

Az orvosi sikerről a The Lancet című lap számolt be. A donor egy háromgyermekes negyvenes nő volt, aki agyvérzés következtében veszítette életét. Méhét egy olyan fiatal nő kapta meg, mely egy ritka betegség következtében (minden 4500 nő közül egyet érint) úgy született, hogy sem a méhe, sem a hüvelye nem fejlődött ki megfelelően. A műtét után 6 héttel menstruálni kezdett, és hét hónapra rá megtermékenyített petesejttel mesterséges úton teherbe esett. Normális várandósságot követően éppen egy évvel ezelőtt, december 15-én császármetszéssel jött a világra a két és fél kilogrammos kislány.

Isten éltesse sokáig!

Forrás: The Lancet

Fotó: BBC


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page