top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A vasalás nem csak ruhasimogatásra jó!

Azt ígértem az év eleji beharangozóban, hogy mostantól minden hónapnak lesz egy témája, melyben elővesszük azokat a cikkeket, melyek az adott témában korábban megjelentek az Anyás-Apáson, de természetesen emellett friss tartalmak is fognak születni.



Mivel a házimunkák közül a vasalással a leginkább ambivalens a viszonyom, kezdjük talán ezzel.

 


Rögtön hoztam egy idézetet is, csak hogy megalapozzuk a hangulatot:

Ma ott simítok az időn végig hol gyűröttek az évek, és emlékeink fodrai a mával összeérnek.
A napok ráncait vasalgatom, de minden mozdulatban csak azt érzem, ha folytatom, még összegyűröm jobban...
(Kormányos Sándor)

Az ötlet egyébként honnan jött, hogy éppen a vasalásról beszéljünk először, mert – legalábbis nálam – a vasalás abszolút hangulatfüggő: van, amikor türelmesen simogatom a ruhákat (különösen ha háttérben egy érdekes film is megy), máskor viszont az égvilágon semmi türelmem hozzá. Az ünnepek előtt a hagyományos gőzölős vasalómat egy úgynevezett gőzállomásra cseréltem, amitől némiképpen javult a köztünk lévő viszony, de még korántsem nevezhető felhőtlennek.


Az első emlékem a témában valamikor a gyermekkoromra tehető. A nagymamámról azt kell tudni, hogy egyszerű asszony volt, akinek nem volt módja tanulni, de még idős korában is igyekezett lépést tartani a világ dolgaival. Azt mondogatta mindig, hogy a ruhákat nemcsak azért kell vasalni, hogy szép simák, ránctalanok legyenek, hanem azért is, mert a forró vasaló fertőtlenít. Ez a mai napig a fülemben maradt, a mai napig eszerint élek, úgyhogy házimunkával kapcsolatos témahónap első cikkét szeretett nagyikám emlékének ajánlom.


A vasalás nemcsak ránctalanításra jó

Bár sokan azt hiszik, hogy a vasalásnak csak esztétikai funkciója van, ez koránt sincs így. Azon túl, hogy egy állásinterjún valószínűleg jobb első benyomást keltünk egy frissen vasalt ingben vagy blúzban, mint egy agyongyűröttben, jól körülírható egészségét előnyei is vannak a vasalásnak.


Szagtalanít

Bár a mosószerek a szennyes ruha kellemetlen szagát jórészt elveszik, mégis maradhat a ruhákban némi kellemetlen „illat”. Ez részben magának a ruhának a szaga, de szerepet játszhatnak benne a ruhában maradt mosószerrészecskék is. Ennek a szagnak a semlegesítésében jó szolgálatot tehet a vasaló hője.


Megöli a kórokozókat

Ezzel vissza is jutottunk nagyikám jó tanácsaihoz. Bizonyos kórokozók a mosás után is túlélhetnek a ruhában, különösen akkor, ha a mosás nem magas hőfokon történt, ilyenkor a vasaló hője is segíthet elpusztítani a különösen makacs kórokozókat. Nem véletlen, hogy – főként korábban – szinte kötelező érvényűnek tekintették, hogy a gondos anya a babaruhákat és a mosható pelenkákat is mindig vasalja át, mielőtt ismét használatba veszi. Ez annál is inkább logikus tanácsnak tűnik, mivel a kórokozók jelentős része (de nem mindegyik) érzékeny a hőre, így már a vasalóénál akár alacsonyabb hőmérséklet is végzetes lehet számukra. Ami a mi szempontunkból pozitív fejlemény.


Segít megőrizni a ruha anyagának állapotát

Erről én magam is csak olvastam, hiszen nem vagyok szakértője a témának. A hozzáértők azt írják azonban, hogy a megfelelően végzett vasalás során olyan változások mehetnek végbe a textíliákban, melyek segítik a textília újszerű állapotának minél további megőrzését.


A vasalás jót tesz mentális állapotunknak – vagy nem

Arról, hogy maga a vasalás tevékenysége miként befolyásolja állapotunkat, meglehetősen ellentmondó információk lelhetők fel a szakirodalomban. Találtam olyan kutatást, mely szerint a vasalás kedvezően hat lelkiállapotunkra, mivel – gondolkodást lényegében nem igénylő mechanikai cselekvésként – lehetőséget nyújt arra, hogy „kiürítsük” agyunkat és megszabaduljunk a stressztől.


Egy pszichológiai oldalon azonban olyan információra is leltem, mely szerint akár kedvezőtlenül is hathat lelkiállapotunkra, ha a vasalásra mint társadalmi szinten megnyilvánuló tradicionális elvárása tekintünk, melyet egy magára valamit is adó háziasszonynak semmiképpen nem szabad mellőznie a teendői közül. Hogy ez nem csak brit tudósok légből kapott állítása, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ki ne hallotta már ezt a megjegyzést egy férfi gyűrött ingét látva: Na képzelem, milyen szutyokpanna lehet szegénynek a felesége!


Az Anyás-Apás házimunkával kapcsolatos korábbi cikkeiért ide kattints!




0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page