top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A tavaszi fáradtságról – jegyzetek egy sajtóközleményhez

Kaptam egy sajtóközleményt a gyerekek tavaszi fáradtságáról. Nem különleges esemény, sűrűn landol ilyesmi a postaládámban. Maga a közlemény sem egy nagy durranás, de arra gondoltam, hogy a közleményben szereplő tanácsokhoz hozzákapcsolom az Anyavilág témába vágó korábbi posztjait.


A sajtóközlemény nem találta fel ugyan a spanyolviaszt, de nem árt az evidenciákat is átismételni néha. Az Anyavilág korábbi posztjaira mutató linkek pedig újabb szempontokkal gazdagítják a témát: mit tegyünk magunk és gyerekeink tavaszi fáradtsága ellen?


 

Az influenza mellett a téli időszak végére jellemzően a vitaminhiány is megterheli a gyerekek szervezetét, de kis odafigyeléssel sokat tehetünk a kicsik testi és lelki egészségének támogatásáért. Legyen szó táplálkozásról, mozgásról vagy éppen egy magával ragadó meséről, mindegyik fontos eleme lehet a gyors regenerálódásnak.

Természetes vitaminpótlás

A tél végére a legfontosabb vitaminok, mint a C- és D-vitamin, kiürülhetnek szervezetünkből, így gondoskodnunk kell az utánpótlásról, hiszen ezek a vitaminok járulnak hozzá elsősorban immunrendszerünk erősítéséhez. A megfelelő mennyiségű vitaminfogyasztás egészségünk mellett közérzetünkre is hatással van, így érdemes a friss gyümölcsöt és zöldséget beilleszteni a napi étkezésbe.

Így a hosszú tél végén, a tavaszi fáradság időszakában még az a szülő is gyakran a multivitaminos polcok felé veszi az irányt, aki az év többi időszakában nem vásárol ilyesmit gyermekének. De hogyan tudjuk eldönteni, hogy pontosan mely vitaminokra és milyen mennyiségben van szüksége a gyereknek?

Van egy jó és egy rossz hírem, melyiket mondjam először? A vitamin- és ásványianyag-pótlásra szedett legnépszerűbb készítményeknek semmi észrevehető egészségi hatása nincs – ezzel a következtetéssel zárult egy nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálat. Ez a rossz hír. A „jó” pedig az, bár sovány vigasz, hogy a multivitaminok nem is ártanak.

Vannak vitaminok, melyekről sokat tudunk. A legnépszerűbb kétségkívül a C-vitamin, amit szedünk nyakra-főre, sokszor indokoltan, sokszor indokolatlanul. Sokan vannak tisztában az A-vitamin, a D-vitamin és a B-vitaminkomplex szerepével és fontosságával. De mit tud a titokzatos K-vitamin?


Visszatérés a szabadba

A lakásban töltött napok után jó érzés a friss levegőn egy nagyobb sétát tenni, közben pedig élvezni a tavasz első napsugarait. Átlagosan 15-30 perc a friss levegőn nagymértékben hozzájárul az immunrendszer támogatásához, amit a tavasz kezdetén érdemes a déli órákra időzíteni, hiszen ekkor legmagasabb a hőmérséklet.

Nemrégiben felmérést végeztek birminghami és edinburgh-i családok körében. Ebből az derült ki, hogy a gyerekek nagyobb eséllyel kapnak csokoládét és egyéb édességeket a nagyszülőknél, mint otthon a szülői házban, ugyanakkor a nagyszülők kevésbé mozdulnak ki otthonról az unokákkal, így pedig a gyerekek túlságosan keveset mozognak.


A közös időtöltés ereje

A szervezet felépülése mellett a gyerekek lelki egészsége is legalább olyan fontos az egészségmegőrzésben, amit együtt töltött idővel, vidám közös programokkal támogathatunk leginkább. A közös játék mellett számtalan – a felnőttek számára is hasznos – egyéb elfoglaltságba is bevonhatjuk a kicsiket, így a sütést-főzést, a virágültetést vagy akár a lakás dekorálását is végezhetjük együtt. A nap zárásaként pedig jóleshet egy közös esti mesemondás, amibe akár már az aznapi élményeket is beleszőhetjük.

Egy iskolában az volt a házi feladat, hogy a nebulók írják le, hogy a modern technika mely vívmányát nem szeretik, melyik nélkül lennének boldogabbak, mint így, hogy rendelkeznek vele. Az egyik gyerek azt írta – remélhetőleg ezzel komoly önvizsgálatra késztetve a felnőtteket −, hogy azt kívánja, hogy bárcsak a szülei kevesebb időt töltenének a mobiltelefonjukkal és többet a gyerekeikkel.

Egy étterem ezért egy jó ötlettel rukkolt elő annak érdekében, hogy a családi ebéd tényleg az együttlétről szóljon, ne a mobiltelefonok bámulásáról.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page