top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A tápszer nem a szoptatás ellensége ám!

Mindent vagy semmit? Nem sok dologra igaz. A szoptatásra sem. Ezt bizonyítja egy most megjelent kutatás, mely alapjaiban cáfolja az ama zsigeri félelmét, miszerint „ha egyszer tápszer, mindig tápszer”. Vagyis ha egyszer tápszert adunk a babának, akkor örökre lőttek a szoptatásnak.


A mostani adatok szerint hosszabb távon akár még segítheti is a szoptatást, ha néha és indokolt esetben tápszert is kap a baba.

 

Az anyák legnagyobb félelme, hogy ha akár csak egyszer is elcsábulnak a tápszerre, soha többé nem tudnak visszatérni a szoptatáshoz. Ezért is övezi általában hatalmas felháborodás harcos kismamakörökben, amikor egyes kórházakban „betápszerezik” az újszülötteket.

Minden eddigi rettegésnek ellentmondani látszik a Journal of Pediatrics című gyermekorvosi lapban most megjelent cikk, mely szerint az első szoptatás után adott tápszerpótlás nemhogy aláásná a szoptatást, hanem még kissé növelheti is azon anyák arányát, akik a rákövetkező hónapban kitartanak a szoptatás mellett.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az átmeneti tápszerezés hosszabb távon nem megy a szoptatás rovására azoknál az egyébként egészséges újszülötteknél, akik jelentős testsúlycsökkenés miatt korlátozott ideig tápszerpótlást is kapnak – mondja dr. Valerie Flaherman gyermekorvos. – Tapasztalataink arra is figyelmeztetnek, hogy éppen itt lenne az ideje belevenni a gyermekorvosi ajánlásokba, milyen előnyökkel járhat az újszülött számára, ha a tejtermelés beindulásáig esetenként tápszert is kap.”

Az amerikai gyermekorvosi társaság, az AAP és az Egészségügyi Világszervezet, a WHO jelenlegi irányelvei a kizárólagos szoptatás mellett teszik le a voksot, de a mostani vizsgálat vezetője reméli, hogy eredményeik kicsit átrajzolják a képet.

„A célzott, korlátozott mennyiségű tápszer fecskendővel adva kettős előnyt rejthet az újszülött számára: fedezi az újszülött folyadékigényét az első napokban és támogathatja a szoptatás fenntartását – legalábbis az első hónapban.

És ami a legfontosabb azon anyák számára, akik a szoptatás kizárólagosságát sulykoló társadalmi elvárások terhe alatt fuldokolnak: a szoptatás fontos, az anyatej egy csodálatos anyag, de a legfontosabb mégis az, hogy a baba jóllakjon és nagyra nőjön. Ha anyatejjel és anyatejtől, akkor azzal, ha tápszerrel és tápszertől, akkor azzal.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page