top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A szülő mobiljáért cserébe ingyen ebéd jár az étteremben

A szülők előszeretettel korlátozzák a gyerekek mobiltelefon- és egyéb kütyühasználatát arra hivatkozva, hogy nem tesz jót nekik, ha állandóan a kijelzőbe temetkeznek. Ám az sem használ a családi étkezésnek, ha a szülő nyomkodja állandóan a telefonját. Egy étteremlánc felcsapott népnevelőnek: ha a szülő kibírja a családi étkezést a telefonja nélkül, az étterem ingyen adja a gyerekek ebédjét.

Az ötlet erősen megosztotta a vendégeket.


 

A szülők gyakran megszabják a gyerekeknek, mennyit használhatják a mobiljukat, tabletjüket vagy az egyéb kütyüket. Olyannyira, hogy a mobil elkobzását akár büntetésként is kiszabják a szülők. Bár nemrégiben egy Ellis Cashmore nevű szociológus abbéli véleményének adott hangot, hogy kábé a gyermekbántalmazással ér fel, ha a gyereket megfosztjuk például a tabletjétől, egyelőre még tartja magát az az általános álláspont, hogy a kütyük mértéktelen használata inkább káros a gyerek fejlődésére, mintsem hasznos.


De mi a helyzet akkor, ha ne ma gyerek, hanem a szülő nyomkodja állandóan a mobilját?


A gyerekek nem szeretik a kütyüfüggő szülőket

Ahogy a szülőt idegesíti, ha a gyerek állandóan a mobilján lóg, úgy a gyerekek sem szeretik, ha a szülő mered állandóan a kijelzőre, se beszélgetni, se semmilyen közös dolgot nem lehet vele normálisan csinálni. Korábban egy louisanai tanárnő osztotta meg egy kisdiákjának a dolgozatát, amiben a gyerek így fogalmazta meg, mit gondol arról, hogy szülei állandóan a telójukat nyomkodják: „Ha el kell mondanom, melyik modern dolgot nem szeretem, akkor a mobiltelefont mondanám. Azért nem szeretem a mobilt, mert a szüleim minden nap azon lógnak. A telefon néha tényleg nagyon rossz szokássá tud válni. Utálom a mamám mobiltelefonját és azt kívánom, hogy bárcsak ne is lenne neki egyáltalán telója.” A dolgozatot egy mobiltelefon rajza zárja, egy határozott X-szel áthúzva. Mellette egy szomorú gyerekpofi, amint a telefont nézve ezt mondja: „Utálom.”

A tanárnő #getoffyourphones (tedd le a mobilodat) és #listentoyourkids (hallgasd meg a gyerekeidet) hashtaggel osztotta meg a dolgozat fotóját a közösségi oldalon.


Az étteremlánc ingyen ebéddel ajándékozza meg a telefon nélküli szülőket

Valószínűleg egyetért ezekkel a hashtagekkel az Egyesült Királyságban működő Frankie & Benny’s étteremlánc is, ugyanis december első hetében kampányt indított. Ez idő alatt „no phone” zónákat alakítottak ki az éttermeikben, ahol ingyen ebéddel vendégelik meg azoknak a szülőknek a gyerekeit, akik kibírják a családi étkezést anélkül, hogy elővennék a telefonjaikat. Hogy még véletlenül se essenek kísértésbe, az ebéd idejére az étterem személyzete biztonságos helyre zárja el a készülékeket.

A kampány gondolatát az a felmérés indította el, melyben arra keresték a választ, hogyan befolyásolja a modern technológia a családi étkezéseket. Ebből az derült ki, hogy nem a gyerekek az egyetlenek, akik hajlamosak a családi ebéd alatt a telefonjukba temetkezni. A 6 és 16 év közötti gyerekek majdnem háromnegyede azt szeretné, ha a szülei a családi étkezések alatt elraknák a telefonjukat és inkább a gyerekeikkel kommunikálnának nyomkodás helyett. Minden 10 gyerek közül heten bevallották, hogy ha tehetnék, erre az időre „elkoboznák” a szülők telefonjait. Sőt minden tizedik gyerek bevallotta, hogy dugta már el a szülei mobilját pusztán azért, hogy végre őrá figyeljenek.


Szülői vélemények pro és kontra – és ne maradjon ki Vilmos herceg sem!

„Szuper ötlet! Tényleg szégyen, ha valaki nem képes úgy végigülni egy családi ebédet, hogy ne legyen mellette állandóan a telefonja” – üdvözölte az ötletet egy kommentelő. „Ezer éve nem voltam a Frankie & Benny’snél, ezért fogalmam sincs, milyenek az ételek vagy a kiszolgálás, de ezzel a tilalommal legalább azt elérték, hogy az emberek egymással fognak beszélgetni az étkezések alatt” – írta valaki más.

Másnak viszont nem tetszik, ha egy étterem meg akarja szabni, hogy a vendég használhatja-e a telefonját: „Nem választanék olyan éttermet, ahol szabályokat hoznak a telefonhasználatra vonatkozóan. Egyedülálló vagyok, és egymagamban szoktam enni. A mobilommal ütöm agyon az időt, amíg az ételre várok. Telefonálni nem szoktam, de sms-eket küldök. meg hasonlók.” Aztán ott voltak azok is, akik nyíltan bevallották, hogy a telefonjukat előnyben részesítik azok társaságánál, akikkel együtt étkeznek. „Általában jobban szeretem a telefonomat azoknál az embereknél, akikkel egy asztalnál ülök” – írta valaki kegyetlen őszinteséggel.

Nemrégiben egy brit tévécsatorna reggeli műsorában Vilmos herceg is a legnagyobb szülői dilemmák között említette, hogy a családi étkezések alatt sokszor kell figyelmeztetniük önmagukat, hogy a gyerekekkel elköltött ebéd vagy vacsora a családi együttlét és a gyerekekkel való beszélgetések ideje, ahol semmi keresnivalója a bekapcsolt mobiltelefonnak.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page