top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A szülés után 8 napig nem aludtam

Ele Cushing 8 napon keresztül nem aludt, miután megszülte kisfiát, Joshuát. A 31 éves anya mániákusan takarított, hogy a lakás makulátlanul tiszta legyen. Rögeszméjévé vált, hogy lelkész férje összeszűrte a levet egy ápolónővel, aki – az anya szerint − pszichiátriára akarta őt záratni, hogy ne legyen a szerelmi viszony útjában.


Az anya most már tudja, hogy minden baját a szülés után (posztpartum) pszichózis okozta.

 

A 31 éves Ele Cushing még 2016 januárjában adott életet első gyermekének, de csak most beszélt a betegségéről. Arról, hogy kisfia, Josh születését követően nyolc napon keresztül nem aludt. Mániákusan takarított, mert az volt a rögeszméje, hogy ha nem sikálja örökösen a lakást, akkor nem lesz makulátlan tisztaság az újszülött körül. De nem ez volt az egyetlen rögeszméje, hanem meg volt győződve arról is, hogy − egyébként lelkészként dolgozó − férjenek, a 34 éves Gregnek viszonya van egy ápolónővel.

Felesége egyre furcsább viselkedését látva a férfi orvoshoz vitte a feleségét, ahol szülés utáni (posztpartum) pszichózis diagnózisát állították fel nála. „Joshua születése után egyáltalán nem aludtam, mert egyszerűen nem tudtam kikapcsolni az agyamat. Még akkor is, amikor Josh aludt, csak járkáltam körül a házban, mert meg akartam győződni arról, hogy minden tökéletesen tiszta – ahelyett, hogy pihentem volna. Amikor végre megpróbáltam pihenni, egy csomó gondolat cikázott át a fejemen kábé százmérföldes sebességgel. A beszédem olyan volt, mint valami szófosás, verbális hasmenés. Most már tudom, hogy szülés utáni pszichózisom volt, melynek fő jellemzője a paranoia, a gyanakvás és a biztonságérzet elveszítése” – meséli.

Pedig a várandósság alatt még minden rendben lévőnek látszott. Ele élvezte a gyermekvárás idejét, egészen a harmadik trimeszterig, amikor egyre gyakrabban visszatérő szorongást keltett benne az a gondolat, hogy hamarosan gyermeknek ad életet.


Mi a posztpartum pszichózis?

A posztpartum pszichózis egy súlyos mentális betegség, mely frissen szült anyáknál jelentkezik hallucinációk és téveszmék formájában. A betegség nem túlságosan ritka, hiszen minden 1000 szülés közül 1-2 esetben fordul elő (a Postpartum Support International adatai szerint).

A posztpartum pszichózis nem tévesztendő össze a posztpartum depresszióval, mely utóbbi egyébként jóval gyakrabban fordul elő (minden tizedik anyánál).

Posztpartum pszichózisról akkor beszélünk, ha az alábbi tünetek közül több a szülés után két hétben jelentkeznek először:

  • mániás hangulat

  • depresszió

  • gátlástalanság a, a gátlások levetkőzése

  • paranoid gondolatok és félelmek

  • nyugtalanság

  • zavartság

A posztpartum pszichózis oka egyelőre nem teljesen tisztázott, de azt tartják, hogy nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok az anyák, akiknek a családjában fordult már elő mentális betegség, különösen posztpartum pszichózis, bipoláris betegségben vagy szkizofréniában szenvednek; a várandósság vagy a szülés során traumatikus élmények érték őket korábbi várandósságuk és szülésük kapcsán már fordultak elő pszichotikus tünetek.

A kezelés gyógyszerekkel (antipszichotikumokkal, hangulatstabilizálókkal) történik. A gyógyszeres kezelést pszichológiai terápia, úgy nevezett kognitív viselkedésterápia is kiegészíti, melynek célja, hogy a beteg képes legyen kordában tartani gondolatait és cselekedeteit.

Jó hír, hogy megfelelő kezelés esetén a posztpartum pszichózis teljes mértékben gyógyulhat.

A pszichózison átesett nők körülbelül felénél a későbbi várandósság során is számítani kell hasonló tünetek jelentkezésére. Akiknél fokozott kockázat igazolódik, már a várandósgondozás ideje alatt pszichiátriai gondozásra szorulnak.

Forrás: Postpartum Support International

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page