top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A samponra és az arckrémre nem figyelünk, pedig kellene!

Egy most megjelent vizsgálat szerint sok szülő nem gondol arra, hogy a kozmetikai termékeket ugyanúgy a gyerekek által elérhetetlen helyen kellene tárolni, mint a hagyományosan veszélyesnek tartott vegyszereket, mosószereket, öblítőket, oldószereket.


Úgy tűnik, hogy a kozmetikumok közül a samponok, a körömlakklemosó és a parfümök juttatják a legtöbb gyereket sürgősségi osztályra.

 

A Clinical Pediatrics című lapban nemrégiben megjelent vizsgálatban megdöbbentő számot közölnek: eszerint egyetlen év alatt majdnem 65000 ötévesnél fiatalabb kisgyerek került sürgősségi osztályra különféle kozmetikai szerek okozta balesetek miatt az USA-ban. A legveszélyesebb szerek listáját a körömre használt termékek vezetik, ezek okozzák az összes baleset 28 százalékát, ezt a hajra használt kozmetikumok követik 27 százalékkal, a bőrre használt termékek 25 százalékkal, végül a parfümök és kölnik 12,7 százalékkal. Ami az életkori megoszlást illeti, ezeknek a baleseteknek leggyakrabban 2 éven aluli gyerekek az áldozataik.

A körömre használt kozmetikumok közül is a körömlakklemosó okozza a legtöbb bajt, ezt a hajöblítő és a hajfestékek követik. A baleset leggyakrabban úgy történik, hogy a gyerek lenyeli az adott terméket, az ilyen esetek teszi ki az összes eset háromnegyedét. Ennél jóval ritkább, hogy a kozmetikai termék a bőrrel vagy a szemmel kerül kontaktusba, ide tartozik minden ötödik eset. A kozmetikai termékek leggyakrabban mérgezést okoznak (86 százalékban), melyet a bőr vegyi anyagok okozta égése követ (14 százalékkal).

„Egy ekkora gyermek még nem tudja, mi az, ami előtte van. Lát egy színes címkével ellátott üveget vagy tégelyt, aminek a kinézete vagy az illata hasonlít valami általa ismert ételre vagy italra, ezért megkóstolja. Aztán hamar kiderül, hogy az üvegben nem gyümölcslé, hanem körömlakklemosó volt, a tégelyben pedig nem joghurt, hanem testápoló. De addigra már kész a baj” – írják a szerzők.

A vizsgálat vezetői hangsúlyozzák, hogy a szülőknek óvatosabbaknak kellene lenniük, amikor ezeket a kozmetikai termékeket tárolják. A gyerekek megfigyelik a szüleiket, ahogyan ezeket a termékeket használják, és megpróbálják utánozni őket. Mivel ezek a termékek gyakran könnyen elérhető helyen vannak a háztartásokban, és a gyártók tipikusan nem is gyermekbiztos csomagolásban hozzák ezeket forgalomba, a gyerekek könnyen hozzáférhetnek és kinyitják − a figyelmeztet vizsgálat vezetője.


A balesetek megelőzésére az alábbi egyszerű szabályokat javasolja (és nem, ne mondjátok, hogy unásig hallottátok már, mert nem lehet elégszer sulykolni):

- Tegyük ezeket a termékeket a gyerek által elérhetetlen helyre, ahol nincs a szemük előtt.

- Tároljuk ezeket biztonságosan, jól zárható helyen.

- Kozmetikai termékekre is igaz, hogy mindig az eredeti csomagolásban tartsuk, soha ne töltsük át más tartóba, különösen nem olyanba, mely eredetileg étel vagy ital tárolására szolgál.

- Mindig legyen kéznél az elérhetőség, ahová baj esetén fordulhatunk.

- Soha ne hánytassuk a gyereket saját döntésük alapján.

- Ha megtörtént a baj, mindig őrizzük meg a balesetet okozó termék csomagolását, melyen az összetevőlista hatalmas segítséget jelenthet a gyermeket ellátó orvosoknak.

A legfontosabb dolgokat jól szemlélteti az alábbi kis rajzos videó.



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page