top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A rosszul alvó babák pusztítják a bolygó jövőjét?

Manapság sok szó esik arról, hogy az eddiginél nagyobb felelősséggel kellene viseltetnünk bolygónk jövője iránt, amibe sok minden beletartozik: a hulladék mennyiségének csökkentése, a környezetet jobban kímélő közlekedési formák igénybevétele, kevesebb vegyszer használata stb. De azt vajon tudtad-e, hogy a rosszul alvó babák jelentik az egyik legnagyobb kockázatot Földünkre?

Legalábbis az alábbi történet egyik szereplője, egy kisgyerekes család egyik szomszédja szerint. A cikk végén megtalálod az Anyás-Apás alvással foglalkozó korábbi cikkeinek válogatását is.

 

Ha volt már valaha is rossz alvó gyermeked, akit mindennapos tortúra esténként álomba ringatni, és akkor még koránt sem biztos, hogy sikerül egy huzamban két óránál többet aludni éjszaka, akkor azt is tudod, hogy eljön az a pont, amikor a szülők mindent, de tényleg mindent megpróbálnak, hogy aludjon végre a baba. Például maguk mellé veszik a szülői ágyban. De sok családban bevált trükk az is, hogy akár az éjszaka kellős közepén is képesek autóba ülni és körbe-körbe furikázni a városban, csak aludjon végre a gyerek.


Kíváncsi vagy egy trükkre, amivel hamarább átalussza a baba az éjszakát? Ide kattints, és elárulom.


Ezek közé tartozik az az anya is, aki saját bevallása szerint hat(!!!) éve egyetlen éjszaka sem aludta ki magát rendesen, mivel kisfia másfél óránál nem hajlandó többet aludni egy huzamban, így az anya gyakran kénytelen az autóval furikázós módszerhez folyamodni. Ez azonban nem mindenkinek tetszik, többek között az egyik szomszédjának sem – aki egyébként maga is anya. Meg is írta levélben, mit gondol szomszédasszonya altatási módszereiről, amivel nemcsak kimerítette a mom-shaming („anyaszégyenítés”) tényállását, de azt is bebizonyította, hogy az anyák ama népes táborát gyarapítja, akik szerint ami náluk működik, azt más családban is kell, hogy működjön, és ha mégsem, az csak a szülők hibája lehet.


Íme a levélke, amit az anya talált egyik nap a postaládában:

„A szomszédok többségéhez hasonlóan én is naponta többször elmegyek a házuk előtt, és nem tudom nem észrevenni, hogy az autójuk állandóan mozgásban van. Bár értem, hogy azért autókázik megállás nélkül, mert a babát szeretné álomba ringatni ily módon, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezzel folyamatosan szennyezi a környezetet. Ha valóban fontos a gyermeke, akkor nagyobb figyelmet kellene fordítani bolygónk jövőjére is, mert nem mindegy, hogy azt milyen állapotban hagyjuk gyermekeinkre. De úgy látom, hogy önök ahelyett, hogy távlatokban lennének képesek gondolkodni, csak a saját rövid távú kényelmüket és komfortérzet őket tartják szem előtt.”

Aztán még így folytatja, amiből az is kiderül, hogy egy idősebb hölgyről lehet szó:

„Három gyermeket neveltem fel, de soha nem ragadtattam magam arra, hogy autókázással vagy bármilyen más jármű használatával ringassam őket álomba. Értem én, hogy szülőnek lenni sokszor nem könnyű feladat, de semmilyen szabály szerint nem elfogadott rövid távú személyes érdekek oltárán feláldozni a Föld jövőjét.”

Az anya saját Facebook-oldalán tette közzé a levélkét, és ennyi megjegyzést fűzött hozzá:

„Ha rájövök, hogy ki írta a levelet, istenemre mondom, hogy megbánják, hogy velem kezdtek ki.”

Kinek van igaza? Te hogyan oldanád meg?


Fotó. Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

A "Te hogyan oldanád meg?" rovat korábbi cikkeit itt találod.


bottom of page