top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A pacsirták könnyebben esnek teherbe, mint a baglyok

Egy nemrégiben megjelent vizsgálatban arra keresték a választ, hogy mesterséges megtermékenyítésen átesett nők körében van-e összefüggés a nők alvási szokásai és a lombikkezelés sikeressége, azaz a létrejött terhességek száma között.


Az eredmények szerint a korán kelő típusú nők reményteljesebben vághatnak bele a kezelésbe. Vagy nem.


 

Köztudott, hogy az embereknek két alapvető típusa van: a „pacsirták” korán kelnek, a reggeli órákban a legfrissebbek és leginkább produktívabb, este azonban viszonylag korán kidőlnek; a „baglyok” ezzel szemben reggel sokkal nehezebben szedik össze magukat, szívesen maradnak sokáig ágyban, és inkább a délutáni-esti-éjszakai órákban teljesítenek jobban.

Gyakorlatilag amióta mesterséges megtermékenyítés létezik, azóta próbálják az orvosok azonosítani azokat a tényezőket, melyek a lombikkezeléseket követően növelik a sikeres terhesség esélyét. Az életmód számos elemét vizsgálták már, kezdve az étkezéstől a fizikai aktivitáson át sok mindent. Most az alvási szokások kerültek sorra.

Ehhez több mint 100 nő bevonásával igyekeztek összefüggést keresni az alvás és a mesterséges megtermékenyítés utáni terhességek esélye között. A Warwick Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a vizsgálat résztvevői mikor alszanak el este és ébrednek fel reggel, ha semmi nem akadályozza őket abban, hogy ágyba menjenek, illetve reggel nem időre kell ébredniük. Ez alapján különítették el a lombikkezelésben részesült meddő nőket „pacsirtákra” és „baglyokra”.

A Brit Fertilitási Társaság konferenciáján bemutatott eredményeik szerint a „pacsirták” – azaz a korán kelők – csaknem háromnegyede esett teherbe a kezelést követően, míg az „éjszakai baglyoknak” csupán egyharmada. Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy egyelőre egyetlen – és nem is túl nagy (de ezt már csak én teszem hozzá) – csoport adatai alapján vonták le következtetéseiket, melyeket nagyobb vizsgálatokkal is meg kell erősíteni. Erre annál is inkább nagy szükség lenne, mert ezzel éppen ellentétes eredmények is napvilágot láttak már, például Finnországból – de ezt megint csak én teszem hozzá.


A különbségek hátterében csak feltételezések vannak

Rossz hír, hogy a különbségek magyarázataként egyelőre csak spekulációk léteznek. Azt gondolják, hogy a „reggeli” típusú nők azért esnek könnyebben teherbe, mert általános állapotuk jobb, kevésbé betegesek, többet mozognak és egészségesebben táplálkoznak.

Korábbi vizsgálatok az alvási szokások és a depresszió előfordulása közötti is összefüggéseket vetettek fel. Eszerint a korán kelő nőknél ritkább a depresszió, mint azoknál, akik szeretnek sokáig lustálkodni. A depresszió esetében határozottabb elképzelések vannak arról, mi lehet oka a „pacsirták” és a „baglyok” közötti különbségeknek: a legfontosabb valószínűleg a természetes fény mennyisége, amiből ha sok van, 12−27 százalékkal kisebb a depresszió kialakulásának a valószínűsége.

A Journal of Psychiatric Research című lapban 2018 júniusában közzétett adatok szerint az éjjeli baglyok közül kevesebben élnek házasságban, több az egyedülálló és a dohányos, és gyakoribbak az alvászavarok.


Értem, de mit tehetek én?

Arra a kérdésre, hogy az eredmények miként kell, hogy befolyásolják a gyermekre vágyó meddő nőket, a vizsgálat vezetője. Hartshorne professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre egy előzetes vizsgálatról van szó. Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a korán vagy későn kelő életmódhoz társulnak-e olyan különbségek a hormonszintekben vagy más tényezőkben, melyek hatással vannak a meddőségi kezelések sikerességi arányaira.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page