top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A nő a hibás, ha a férje kidobja az ablakon?

Ha egy nőt rendszeresen ver a férje, akkor nem kétséges, hogy ki a bűnös egy ilyen szituációban. Gondolhatjuk mi, jogban járatlanok. Egy francia bíróság azonban úgy látta, hogy egy nyomorékká vert, ablakon kidobott nő maga is hibázott, amikor nem menekült el bántalmazó férjétől, ezért részben ő is felelős a történtekért.


És ilyenkor az ember csak néz, és a józan ész megáll.


 

Egy rövid poszt erejéig most ismét nem szorosan vett egészségügyi témát hoztam, bár egy módszeresen rokkantra vert feleséggel azért jócskán lehet dolga mind az orvosoknak, mind a pszichológusoknak.

Egy 31 éves nőt, akit a sajtóban csak Aidaként emlegetnek, rendszeresen bántalmazta partnere, és a családi perpatvarokhoz többször ki kellett vonulniuk a rendőröknek. Az egyik bántalmazás annyira elfajult, hogy a kiérkező rendőrök azt tanácsolták a nőnek, hogy ne maradjon a közös lakásban, hanem keressen máshol szállást éjszakára. A késői órában azonban a vonatok már nem jártak, és a nőnek egyetlen olyan barátot vagy jótékonysági szállást sem sikerült felkutatnia, aki befogadta volna éjszakára. Így aztán mit volt mit tenni, a közös lakásban maradt. Így történhetett meg, hogy a verés tovább folytatódott és odáig súlyosbodott, hogy a bántalmazó partner kidobta a nőt a második emeleti ablakból, ezzel maradandó egészségkárosodást, bénulást okozva neki. A bántalmazó férfi még ekkor sem hívott segítséget, így a nő hosszabb ideig feküdt eszméletlenül az épület bejárata előtt, mire a rendőrök kora hajnalban rátaláltak.


Nemcsak a bántalmazó, hanem a bántalmazott is lehet hibás?

A nő az egészségkárosodása miatt kártérítésért perelt. Most született ítélet az ügyben, mely megítélt ugyan a nőnek körülbelül 30 millió forintnak megfelelő összegű kártérítést, ám azért csak ennyit, mert az ügyben eljáró franciaországi bíróság részben a nőt is felelősnek találta a történtekben. A bíró úgy látta, hogy a nőnek nem lett volna szabad éjszakára a lakásban maradnia, annál is inkább, mert a rendőrök figyelmeztették, hogy ezzel veszélynek teszi ki magát.

Hogy a jog malmai nemcsak nálunk, hanem Franciaországban is lassan őrölnek, jól mutatja, hogy az eset öt és fél évvel ezelőtt történt, mégis csak most született elsőfokú ítélet az ügyben.

A bíróság úgy látta, hogy a nőt bár korábban többször bántalmazta még a partnere, de ez egyik esetben sem volt olyan súlyos, ami kórházi ellátást tett volna szükségessé. Az ominózus esetben is „csak” azért hívták ki a rendőröket, mert a férfi a pár egyik barátjára támadt a közös lakásban. Noha a családgondozó korábban többször javasolta a nőnek, hogy költözzön el durva partnerétől, és azon a bizonyos éjszakán a rendőrök is azt tanácsolták neki, hogy keressen máshol menedéket, a nő mégis a franciaországi kisvárosban lévő közös lakásban maradt.

A férfit ugyan 15 év börtönre ítélték, és a nő is kapott némi kártérítést, ám az ítéletben az is szerepelt, hogy ő is hibás a történtekben.

A nő és ügyvédje fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.

Ki a hibás?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page