top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A női mell rejtett csodái

A lenti fotó néhány héttel ezelőtt szinte mindenhol látható volt a közösségi oldalakon. Eredetileg a női test izmait hivatott szemléltetni, de szerintem senki nem az izmokat, hanem női mell margarétáit figyelte.


A közösségi oldalak népét megosztott fotók. De az biztos, hogy beszéltek róla.

 

A fenti fotót több százezer ember osztotta meg a különféle közösségi oldalakon, lájkolták és beszéltek róla. Aminek a magam részéről örülök, hiszen végre valami értelmes dologról beszélnek az emberek. Különösen annak fényében, hogy sokszor elképedek, mennyire keveset tudunk a saját testünkről.

Voltak, akik elborzadtak a fotót látva, mások rácsodálkoztak az emberi test különlegességére, míg megint mások azt kérdezgették, tulajdonképpen honnan származik a fotó, illetve hogy mennyire valósághű. Az emberi test ilyenfajta megjelenítése egyébként nem példa nélküli, hiszen hasonlókat láttak azok, akik ellátogattak a Bodies (Testek) című kiállításra, ami korábban Budapesten is látható volt.

„Először azt hittem, hogy valaki egy virágot rakott az emberi testre valamifajta művészi alkotásként. Most úgy látom, mintha egy furcsa földöntúli lény lenne, és ha őszinte akarok lenni, elborzadt, hogy egy ilyen ufó lakik a testemben” – írta valaki a Twitteren.

Énszerintem nem borzasztó, hanem csodaszép. Bár a fotóhoz fűzött címek és kommentárok következetesen azt írták, hogy a mell"virágot” a tejcsatornácskák alkotják, a „virágszirmok” igazából nem a tejcsatornák, hanem az úgynevezett lebenye. Ezek termelik az anyatejet, mely a tejcsatornákon keresztül jut el a mellbimbóhoz.

Honnan származik a fotó? Eredetileg egy iPadekre kifejlesztett applikációban, az Anatomy&Physiology (Anatómia és élettan) alkalmazásban volt elérhető, mielőtt megkezdte volna diadalútját a közösségi oldalakon.

És hogy mennyire valósághű? Egy megkérdezett szakértő szerint nem teljesen korrekt anatómiai szempontból, mivel ezek a lebenykék nem ennyire szabályosan helyezkednek el a valóságban.

Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy az ilyen fotókkal kapcsolatos beszélgetések más hasonló beszélgetéseket inspirálhatnak a művészek, az egészségügyi dolgozók, a tudósok és a hétköznapi emberek között. Így talán erősödik egészséggel kapcsolatos tudatosságunk, így eredményesebben tudunk részt venni az egészségünket és a betegségüket érintő döntésekben.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page