top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A magzat úsztatásával elkerülhető lehet a császármetszés

Hétköznapi nyelven „farfekvésű” babának nevezik azt az állapotot, amikor a magzat medencevégű fekvésben helyezkedik el. Míg a születés várható időpontjára a babák túlnyomó többsége fejvégűen helyezkedik el (azaz „arccal a kijárat felé”), eközben a magzatok 3,5 százaléka medencevégű fekvésben van, vagyis a baba popsija néz a kijárat irányába, a feje pedig a bordaív alatt található.

Az Intima.hu női egészségportál cikkében dr. Siklós Pál, a TritonLife Róbert Magánkórház szülész-nőgyógyász főorvosa, korábbi szülészeti osztályvezetője beszél a beavatkozásról.

 

Elenyésző számban haránt és ferde fekvés is elfordul. Szülészeti szempontból ez nagyon fontos kérdés, mert medencevégű fekvéses hüvelyi szülés kockázatokat jelenthet a magzatra nézve, illetve nagyon gyakran császármetszéssel végződik vagy eleve császárszülést terveznek, a magzat védelmében – teszi hozzá a főorvos.


Ha a 37. héten a magzat a szülőcsatorna felé fordultan helyezkedik el, a mai megelőző szemléletű szülészeti gyakorlatban a császármetszések aránya az először szülő anyák esetében több mint 90 százalék, és még az ismételten szülőknél is jóval meghaladja az 50 százalékot. A medencevégű magzatok császármetszése esetén előfordulhat, hogy a magzat kiemelése nehézségekkel jár, ez magyarázza, hogy a magzati sérülés esélye, még tervezett császármetszésnél is magasabb a fejvégű elhelyezkedésben lévő magzatokhoz képest.


A császármetszés elkerülése farfekvéses baba esetén

Minden egészségügyi szervezet a császármetszések számának csökkentésére törekszik, a császármetszés ugyanis nagy hasi műtétnek számít, annak minden veszélyével és szövődményével. Ha azonban sikerül a magzatot valamilyen módon fejvégű fekvésbe hozni, akkor a császármetszés nagy valószínűséggel elkerülhető. Erre az esetek körülbelül felében nyílik lehetőség, természetesen alapos kivizsgálást követően.


A magzat terelése, úsztatása azt jelenti, hogy az anya hasfalát nyomkodják, a cél érdekében olykor határozottabb „terelő mozdulatokkal” – ez estenként lehet kellemetlen vagy kissé fájdalmas is. Viszont nem hosszas. Ha 10-15 perc alatt ez az eljárás sikertelen, akkor abbahagyjuk, nincs kínzás – mondja a főorvos.


Nagyon ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy ettől a fordítástól megindulhat a szülés. Ezért is fontos, hogy a magzatfordítást – bár ambuláns és kis kockázatú művelet – megfelelő szülészeti körülmények között végezze a szakember, aki mögött azonnal ott a kórházi apparátus, ha netán szükség lenne rá.


A fordítás az esetek nagyjából felében sikeres, ez több tényezőtől is függ. Ismételten szülő kismamák esetében az eljárás sikeressége nagyobb.


Érdekelnek a további részletek? A teljes cikket az Intima.hu női egészségportálon olvashatod el.

Fotó: Wix




bottom of page