top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A magyar nők nem járnak mellrákszűrésre - és te hogyan állsz ezzel?

Jelentősen visszaesett a mammográfiás vizsgálatok száma az Európai Unióban, a skandináv nők nem hanyagolják el a szűrővizsgálatokat, a magyar nőkről viszont el sajnos nem mondható el. Míg a finn nők 82 százaléka jár szűrésre, ugyanez a magyar nőknek csak 30 százalékára igaz - ismertette az Eurostat friss elemzését az economix.hu.

És te hogyan állsz ezzel?

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!


Az Eurostat most megjelent statisztikai adatai szerint 2011-hez képest húsz uniós ország közül hatban nőtt a mellrákszűrésre járó nők aránya, a legnagyobb növekedést Máltán (+ 26,9 százalékpont), Litvániában (+ 12,9 százalékpont) és Észtországban (+ 7,7 százalékpont) mérték. Az emlőrák szűrésen résztvevők nők aránya 13 uniós tagországban 2011 és 2021 között viszont csökkent. Luxemburgban 16,3 százalékpont, Írországban 12,1 százalékpont és Magyarországon 10,6 százalékpont csökkenést figyeltek meg.


2021-ben a skandináv uniós országok voltak az első három olyan ország, ahol az 50–69 éves nők esetében a legmagasabb volt az elmúlt két évben mellrákszűrésen résztvevő nők aránya. Dániában a nők 83 százaléka, Finnországban 82,2 százaléka, Svédországban pedig 80 százalékuk vett részt az elmúlt két évben szűrésen.


A rangsorban ezután Málta 77,8 százalékos és Szlovénia 77,2 százalékos mammográfiás vizsgálati aránnyal szerepel.


A sereghajtó Bulgária lett, itt mérték a legalacsonyabb részvételi arányt az emlőszűréseken. A bolgár nőknek csupán a 20,6 százaléka járt vizsgálaton. Cipruson a nők 24,6 százaléka, Szlovákiában a 25,5 százaléka és Magyarországon pedig a nők 29,8 százaléka járt mammográfiás vizsgálaton 2021-ben, valamint Lettország is a lemaradók között szerepel a 30,8 százalékos szűrési aránnyal.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 hozzászólás
bottom of page