top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A légszennyezés már az anyaméhben pusztít

A légszennyezés számos egészségi problémájával könyvtárnyi szakirodalom foglalkozik, és az sem új felfedezés, hogy a levegőbe kerülő mérgező anyagok már az anyaméhben hatnak a babára.


Egy újabb vizsgálat eredményei ismét azt erősítették meg, hogy ez nagyon is így van, például kisebb súllyal születnek azok a babák, akiknek édesanyja szennyezett levegőjű környezetben él.

 

Ami egészen leegyszerűsítve azt jelenti, hogy minél szennyezett levegőt kénytelen belélegezni a várandós a terhesség korai és késői szakaszában egyaránt, annál kedvezőtlenebb a környezet az anyaméhben növekvő baba fejlődése számára.

A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban közzétett következtetések 336 ezer szülés adatain alapulnak, melyek 1999 és 2003 között történetk az amerikai New Jersey államban. A kutatók az anyák lakóhelyének 10 kilométeres környezetében térképezték fel a levegő szennyezettségét. Úgy tűnik, hogy a kis súllyal született anyák inkább a fiatalabb, aluliskolázott, kisebbségi etnikumhoz tartozó, dohányzó, rossz anyagi helyzetben lévő rétegekből kerülnek ki, és nagyobb arányban vannak közöttük egyedülálló anyák. De még ha ezeket a tényezőket figyelembe is vesszük, akkor az jól látszik, hogy a levegő szennyezettségének mértéke összefügg a kis súllyal világra jött újszülöttek arányával.

A szennyező anyagok közül kétféle szennyeződés érdemel kitüntetett figyelmet, mely mindkettő az autós közlekedésből származik: az egyik a nagyon kis szennyező részecskék, a másik a nitrogén-dioxid mennyisége a levegőben. A nagyon kis részecskéknek az a veszélye, hogy a tüdőbe kerülve – igen kis méretüknél fogva – könnyebben lejuthatnak a tüdőszövet mélyebb rétegeibe és ott hosszabb távon hozzájárulhatnak szív- és tüdőbetegségek kialakulásához.

De ugyancsak összefügg a kis születési súllyal a levegőbe került nitrogén-monoxid mennyisége is.

Mindezek alapján a szerzők hangsúlyozzák, hogy: „Eredményeink arra utalnak, hogy a légszennyeződés – és ezen belül talán kitüntetetten a járműforgalomból származó szennyező anyagok – olyan tényezők, melyek a várandósság korai és késői szakaszában is hatással vannak a magzat fejlődésére olyan anyák esetében, akik forgalmas autóutak közelében kénytelenek élni.” Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy egyelőre nem ismert, hogy ezek a szennyező anyagok pontosan milyen mechanizmus révén lassítják az anyaméhben lévő baba fejlődését. Korábbi vizsgálatok mindenesetre arra utalnak, hogy ezek a mérgező anyagok sejtszinten hatnak, ezzel megakadályozva, hogy a baba fejlődő sejtjei képesek legyenek felvenni és hasznosítani az anyai vér által hozzájuk eljuttatott oxigént és tápanyagokat. A brit szülészeti társaság elnöke, Patrick O’Brien professzor mégis azért tartja jelentősnek az eredményeket, mert elsőként mondatott ki a valószínű összefüggés a légszennyezés és a kis születési súly között. A professzor ugyanakkor a vizsgálatnak arra a hiányosságára is felhívta a figyelmet, hogy sok esetben bizonytalan volt a fogamzás tényleges időpontjának meghatározása, ami bizonytalanná tette a terhességi kor pontos megadását is.

Fotó: Pixabay


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Várandóssággal kapcsolatos további írásokért ide kattints!


0 hozzászólás
bottom of page