top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A liberális hollandok is bekeményítenek az oltásellenesekkel szemben

A holland kormány azt fontolgatja, hogy nem engedi gyermekközösségekbe azokat a gyerekeket, akik nincsenek beoltva a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek ellen. A három legnagyobb kormányzó párt támogatja az indítványt, ezzel elméletileg máris megvan a többség a törvényhozáshoz.


Lehet, hogy az oltásellenesek gyerekeit hamarosan kitiltják a holland óvodákból és iskolákból?


 

A védőoltások kérdésével megint darázsfészekbe nyúlok. Az oltáspártiak szerint a védőoltások szükségesek, a kötelező védőoltási programok hatalmas népegészségügyi vívmányok, és nem igaz az oltásellenesek azon érve, miszerint minek oltatni olyan ellen, ami már rég nincs is? Hiszen a rettegett védőoltások éppen a modern vakcináknak köszönhetően tűntek el az életünkből. Az oltásellenesek további érve, hogy kizárólag a szülő felelőssége és joga eldönteni, hogy beadatja-e a vakcinát a saját gyerekének. Egyéni érdek kontra közérdek.

De mit gondoljunk, ha a személyes döntési szabadságot oly mélységesen tisztelő liberális Hollandia is azt fontolgatja, hogy elég az oltásellenes vircsaftból, és eztán csak az a gyerek vehető fel gyerekközösségbe − azaz járhat egyáltalán óvodába vagy iskolába −, aki megkapta a szükséges védőoltásokat? A szigorítás egyébként logikus lépés, hiszen az utóbbi évek szinte minden járványa kapcsán az derült ki, hogy tömeges megbetegedés vagy egy olyan közösségből – például Waldorf-iskolából – indult ki, mely közismerten oltásellenes, így az átlagnál nagyobb a közösségen belül az oltatlan gyerekek aránya, vagy egzotikus utazás kapcsán olyan földrajzi régióból került be például az USA-ba a rettegett kórokozó, ahol a betegség – megfelelő közegészségügy és védőoltási program hiányában – még mindig nagy számban fordul elő.


A gyermekintézményeknek biztonságosaknak kell lenniük

„A gyermekintézményeket biztonságos hellyé kell tennünk. Megértem az aggodalmakat amiatt, hogy csökken a beoltott gyerekek aránya – írta Tamara van Ark holland politikus Twitter-oldalán. – Éppen ezért meg akarom vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a különböző gyermekintézmények visszautasíthassák azoknak a gyermekeknek a felvételét, akik nincsenek beoltva a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek ellen.”

Ez szorosan kapcsolódik ahhoz a hírhez, miszerint a holland közegészségügyért és ezen belül a védőoltási programokért felelős Paul Blokhius is utalt arra nemrégiben, hogy ősszel nyilvánosságra kívánják hozni azt az intézkedéscsomagot, melynek célja az átoltottsági arány csökkenésének megállítása. A kormány eddig arra összpontosított, hogy extra információkkal lássa el a vakcinák ügyében hezitáló szülőket, most azonban úgy döntöttek: ez nem elég, szigorításokra, megszorításokra is szükség van.


A járványhelyzet indokolja a szigorúságot

A statisztikák szerint ebben az évben drámai mértékben megemelkedett Európában a kanyaróval megfertőződött gyermekek és felnőttek száma. Az Egészségügyi Világszervezet adatai azt mutatják, hogy csak az idei év első hónapjában 41 ezer személynél igazolták a kanyaróvírus jelenlétét, akik közül legalább 37-en meghaltak. Európában a kanyarós megbetegedések száma 2016-ban még 5000 körül volt, egy évvel később már 24 ezer. A kanyarós megbetegedések nagyobb része Kelet-Európában fordult elő, de intő jel, hogy 2018 első felében több mint ezer esetet diagnosztizáltak Franciaországban és Olaszországban is.

Hollandiában egyre kevesebb kisgyereknek adatják be a mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltást a szüleik. És ezen a ponton nem lehet szó nélkül elmenni Andrew Wakefield „áldásos” tevékenysége mellett, aki húsz évvel ezelőtt a The Lancet című tekintélyes lapban néhány eset alapján kategorikusan kijelentette, hogy az MMR oltás autizmust okoz. És bár azóta könyvtárnyi szakirodalom cáfolja ezt az állítást, és maga a Lancet is visszavonta az ominózus közleményt, a védőoltás iránti bizalmat évtizedek alatt sem lehetett helyreállítani a szülők körében. Ennek jele, hogy például Hollandiában négy évvel ezelőtt történt meg először, hogy 95 százalék alá csökkent a beoltott gyerekek aránya – ennyi pedig szükséges lenne ahhoz, hogy ne alakuljanak ki járványok, és az úgynevezett „nyájimmunitás” következtében azok is védve legyenek, akik valamilyen orvosi ok miatt nem kaphatják meg a vakcinát. A holland statisztikák szerint tavaly a 2 évesnél fiatalabb holland kisgyerekek mindössze 90,2 százaléka kapta meg a szükséges oltásokat.


Nem szeretik, ami kötelező, mégis szükségesnek tartják

Meglepő módon éppen a holland Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD) képviselője, Klaas Dijkhoff állt ki a szigorítás mellett, látva a védőoltások egyre csökkenő népszerűségét. A liberális VVD rendszerint semmi olyan dologhoz nem adja a nevét, amivel bármit is kötelezővé tesznek a polgároknak, de Dijkhoff szerint a védőoltások ügyében muszáj kivételt tenniük. Fontosnak tartja azt is, hogy a szülőket egyértelműbben tájékoztassák az oltásellenesség veszélyeiről – nemcsak saját gyerekük, hanem az egész gyermekközösség szempontjából. „Remélhetőleg hamarosan ismét visszajutunk oda, hogy az átoltottsági arány 95 százalék fölé emelkedik. Ha ez így nem működik, akkor liberálisként is azt fogom szorgalmazni, hogy mindenki számára tegyük kötelezővé a védőoltásokat” – fogalmazott.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Comments


bottom of page