top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A legveszélyesebb hashtagek, ha a gyerekről posztolsz

Szinte nincs is olyan szülő, aki bár használja a közösségi oldalakat, mégsem posztol legalább hébe-hóba fotót, videót vagy egyéb infókat a gyerekéről. Egy mostanában indult kampányban a gyerekről megosztott fotók veszélyeire hívják fel a figyelmet, többek között összegyűjtve azokat a hashtageket is, melyek leginkább felhívják a közösségi oldalakat éppen pedofil tartalomnak használható fotók után kutatva.


A legveszélyesebb hashtagek közé tartozik például az első pillantásra meglehetősen ártalmatlannak tűnő #bathtime (fürdési idő).


 


Egy nemrégiben indult kampány keretében összeszedték azt a 100 hashtaget, melyet a gyerek fotója mellé a közösségi oldalra biggyesztve máris elintéztük, hogy szemünk fénye az átlagosnál könnyebben váljon pedofilok vagy az internetet más rossz szándékkal böngészők céltáblájává. A kampány különösen a sharenting híveinek figyelmére tarthat számot. A sharenting a „share” (megosztás) és a „parenting” (szülőség) angol szavak összeolvasztásával létrejött nyelvi lelemény, és azokat a szülőket jelöli, akik mindent, de az égvilágon mindent megosztanak a gyerekeikről a közösségi oldalakon. Korábban már én is írtam a jelenségről, a korábbi posztban összeszedve néhány szempontot, melyre különösen érdemes odafigyelni, ha a gyerekről posztolsz a Facebookra vagy más közösségi oldalakra.

Ezekkel a posztokkal az a legnagyobb baj, hogy bár egy családi nyaralás pillanatai vagy a szobatisztaságra nevelés vicces vagy éppen bosszantó momentumai szülői szemmel ártatlannak tűnhetnek ugyan, a fotókkal könnyen visszaélhet az, aki rossz szándékkal böngészi vadidegen emberek gyerekeinek a fotóit. És sajnos aki keres, az talál – annál is inkább, mert egy felmérés szerint 2 éves korukig a gyerekek 90 százalékáról felkerül fotó, videó vagy másfajta információ a közösségi oldalakra. Egy másik adat szerint egy gyerekről 5 éves korára körülbelül 1500 fotó kering a különböző közösségi oldalakon.


Veszélyes hashtagek

A Child Rescue Coalition nevű nonprofit szervezet nemrégiben új kampányt indított, melynek célja, hogy felhívja a szülők figyelmét annak veszélyeire, ha túl sok tartalmat osztanak meg meggondolatlanul a világhálón – tipikusan a közösségi médiában. A „Kids for Privacy” nevű kampány célja (melyet nehéz lefordítani, de valahogy úgy fordíthatnánk, hogy „A gyerekek magánéletéért”), hogy felhívja a szülők figyelmét azokra a rossz szülői gyakorlatokra, melyekkel maguk a szülők teszik ki áldozatként saját gyereküket pedofilok és más beteges hajlamú emberek számára. Arra figyelmeztetnek többek között, hogy már a nem kellően átgondolt hashtagekkel ráirányíthatják a pedofil személyek figyelmét a gyerekre, ha például olyan jelzéssel látják el a gyerekfotókat, hogy #bathtime (fürdésidő) vagy #pottytraining (szobatisztaságra nevelés, bilire szoktatás). Egyenesen a pedofilok karjaiba lökheti a gyerekét az, aki a #naked kids (meztelen gyerekek) hashtaggel látja el a nyaraláson készült cuki családi fotót. Nem sorolom fel mind a száz veszélyes hashtaget, de ha valaki egy pillanatra beleképzeli magát, ő maga milyen hashtagek alapján keresne, ha pedofil tartalomra vágyna, akkor mási összeállíthatja a maga kis százas feketelistáját azokról a hashtagekről, melyekkel semmiképpen nem javasolt ellátni a gyerekről készült fotókat.


A gyereknek is joga van az intimszférához

A kampány szervezői azt remélik, hogy arra is fel tudják majd nyitni a szülők szemét, hogy a gyerekeknek ugyanúgy joguk és szükségük van a magánéletre és az intimszférára, mint bárki másnak, és akár máris, de néhány év múlva kamaszként már egészen biztosan szégyenkezve vagy frusztráltan szembesülnek azokkal a fotókkal, melyekkel szüleik néhány évvel korábban elárasztották a közösségi oldalt vagy a videómegosztót. „Miközben a szülők naivan intim fotókat posztolnak és magánjellegű információkat osztanak meg gyermekükről a közösségi médiában, talán eszükbe sem jut, hogy ezekről a képekről egyetlen kattintással bárki könnyen képernyőfotót tud készíteni – aztán azt csinál a fotókkal, amit akar. Különösen veszélyesek a pedofil hajlamú, illetve a gyerekek iránt beteges szexuális vágyat érző felnőttek, akik manipulálhatják, reposztolhatják ezeket a fényképeket, és más módon is visszaélhetnek velük más szájtokon – figyelmeztet David Angelo, a kampányt elindító Child Rescue Coalition szervezet képviseletében. – A sharenting nem kívánt végeredménye, hogy a gyermekek mai generációja úgy nő fel, hogy egy csomó tartalmat lelhet fel a neten saját privát életéről, melyek aztán évekig megtalálhatók a világhálón.”

Azt javasolja, hogy mielőtt szülőként fotót vagy más információt posztolnánk a gyerekünkről, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: Miért osztom ezt meg? Akarom-e, hogy ezeket a fényképeket valaki más ugyanúgy megossza valahol, ahogy most én teszem? Akarom-e, hogy a gyerekem e fotóját egy vadállat megnézze, letöltse és megossza a sötét weben? Olyan tartalom ez, amiről azt szeretném, hogy a gyerekem digitális életének a részét képezze?

A kampány szervezői szerint kétszer is gondoljuk végig, mielőtt kiteszünk bármit is a gyerekünkről a világhálóra. Arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyon veszélyes, ha a gyereknek már nagyon korán van digitális „lábnyoma”, és azt tanácsolják, hogy mindig kérjük ki a gyerek beleegyezését, mielőtt bármit megosztunk róla.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page