top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A lányomért bármit – könyvajánló

A lányomért bármit – mondja Kate Hewitt regényének címe. És mi mindannyian, akik szülők vagyunk, be tudjuk fejezni a mondatot: a lányunkért, a gyermekünkért bármit megtennénk, semmilyen ár nem túl sok érte. De mi a helyzet akkor, ha az sem teljesen világos, ki mondhatja ki teljes joggal: igen, ő az én lányom?

A könyv végén néhány villanásra bepillantást nyerhetünk egy gyógyíthatatlan betegséggel küzdő gyermek családjainak mindennapjaiba is.

 

Milly semmire nem vágyik jobban, mint egy „igazi”, egy „szabályos” családra. Annak rendje és módja szerint férjhez is megy, és innentől fogva Matt-tel együtt építgetik az álmot, Milly elszántan és makacs elkötelezettséggel, Matt „csak” úgy egyszerűen. Sajnos azonban hamar kiderül, hogy a „szabályos” családról szóló elképzeléseiket újra kell tervezni, hiszen évekig járnak meddőségi kezelésre – azonban a lombik sem hozza meg a várva várt gyermekáldást. Az álmaik akkor foszlanak szét véglegesen, amikor Millynél korai petefészek-kimerülést diagnosztizálnak az orvosok – ami azt jelenti, hogy harmincas éveiben jutott el a klimaxig, amikor már nincs reális esély arra, hogy egészséges, életképes petesejt termékenyüljön meg természetes úton.


Meglehetősen merész módszert választanak, amikor úgy döntenek, hogy Milly legjobb barátnőjét, a harmincas szinglit, Annát kérik fel petesejtdonornak, Matt testvére, Jack pedig a spermiumokat adja a megtermékenyítéshez, majd a megtermékenyített petesejtet Milly méhébe visszaültetve ő lesz végül a kis Alice szülő anyja.


A dolgok azonban nem úgy mennek, ahogy a négyes eredetileg eltervezte, etikai dilemmák, érzelmi viharok, halálos összeveszések, évtizedes barátság felbomlása teszik zűrzavarossá az életet – és ha még ez sem lenne elég, Millynek a szülés utáni depresszióval is meg kell küzdenie.


Elfojtott konfliktusokkal terhes évek, vihar előtti csend után robban az újabb bomba annak a négy embernek az életében, akik valaha barátoknak vallhatták egymást: a bonyolult úton fogant kislánynál, Alice-nél gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak az orvosok.



A könyv írónője, Kate Hewitt azt írja a regény utolsó lapjain, hogy eredeti szándéka az volt, hogy regény formájában boncolgassa a mesterséges megtermékenyítés, petesejt-adományozás, bér- és dajkaanyaság kérdéseit. Ami már önmagában is hatalmas feladat, hiszen gondoljunk csak arra, hogy – a könyv címénél maradva – vajon a történet melyik szereplője mondhatja több joggal: a lányomért bármit? Anna, aki a petesejtet adományozta? De hiszen a jog szerint a petesejtet vagy ondósejtet adományozók semmilyen szülői jogra nem tarthatnak igényt. Viszont az is biztos, hogy Alice biológiai szempontból Anna gyermeke. Vagy Milly, akinek ugyan genetikai szempontból semmi köze a kislányhoz, mégis ő hordta ki és hozta a világra? És mi a helyzet a génekkel, az örökletes betegségekkel? Milyen traumák hatnak, milyen családon belüli kommunikáció működik – vagy inkább nem működik – ott, ahol soha nem látott testvérekre akkor derül fény, amikor már minden elrendeltetett? Vannak-e a megbocsáthatatlan bűnök, és van-e megbocsátás?


Szóval van megbeszélni való arról is, milyen etikai dilemmákat vetnek, vethetnek fel a modern meddőségi kezelések.

„Mégis lényegében ez a könyv nem etikai kérdésekről szól, inkább a rejtett kegyelemről, amit a kínban és a tragédiában találhatunk, és hogy a legrosszabb körülmények is a legnagyobb örömhöz vezethetnek, ebben őszintén hiszek”

– írja a szerző a könyv utolsó lapjain található levelében az olvasóknak.


És még egy dologról szól a könyv: arról, hogyan küzd meg egy család a megváltoztathatatlannal, a gyógyíthatatlan betegség diagnózisával, és azzal a folyamattal, melynek során Alice lassan, fokozatosan mindent elveszít és elfelejt, ami már az övé volt, amit megtanult. „Miközben ennek a könyvnek az orvosi hátterét kutattam, sok mindent megtanultam a Batten-kórról, ami tényleg szívfacsaró kórkép. Köszönöm az érintett családok segítségét, akik megválaszolták kérdéseimet a diagnózisról, a genetikáról és hogy milyen ezzel a betegséggel együtt élni.”

A Batten-kórról

A Batten-kór egy örökletes idegrendszeri betegség, mely autoszomális recesszív öröklődésű, ami azt jelenti, hogy akkor jelenik meg egy gyermekben, ha mindkét szülője hordozza a kóros gént úgy, hogy annak náluk semmi jele nincsen, és jó eséllyel nem is tudnak róla, hogy a bennük lévő kóros gén csak egy másik hasonlóan kóros génre „vár”, hogy a Batten-kór képében megmutassa magát.


Az Anyás-Apáson itt olvashattál korábban a gyermekkori demenciáról.


A Batten-kór tüneteit az okozza, hogy az idegsejtekben egy zsíros, szemcsés anyag rakódik le, és a szervezet képtelen ezt az anyagot eltávolítani.


Az első tünetek általában 5 és 15 éves kor között kezdődnek látászavarokkal, ami viszonylag gyorsan teljes vakságba megy át. Ezen kívül mozgásproblémák is fellépnek, a beteg nem képes tárgyakat biztosan megfogni, és a már megtanult mozgásformákat fokozatosan „elfelejti”. A betegség értelmi zavarokkal is jár, a gyermek korábban már ismert és biztosan használt szavakat elfelejt – mint például a regényben az ötéves Alice, amikor nem jut eszébe a lasagne szó:

„Tudod, az a finom lapos tészta, amiben piros meg fehér szósz van.”

Lényegében valami olyasmi folyamat zajlik, mint az időskori szellemi leépülésben, demenciában, azonban különösen tragikus, hogy a Batten-kór esetében ez a leépülés kisgyermekeket érint.


Epilepsziás rohamok is jelentkezhetnek, végül a gyermek – általában a tizenéves kor elején – teljes testi és szellemi leépülésben meghal.


A betegséget dr. Frederik Batten írta le 1903-ban, és azóta számos genetikai defektust azonosítottak a Batten-kór hátterében. Végleges gyógymód egyelőre nincs, legfeljebb az állapotromlás lassítható, a beteg és családja életminősége javítható. Mindenesetre folynak kutatások olyan gyógyszerek kifejlesztésére, melyekkel ezek a gyerekek megmenthetők lennének.

Kate Hewitt „A lányomért bármit” című könyvét az Álomgyár Kiadó adta ki.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page